Σε οικονομικό αδιέξοδο τα σχολικά κυλικεία και στην Κρήτη

Κρήτη
Σε οικονομικό αδιέξοδο τα σχολικά κυλικεία και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOS για την επιβίωση του εκπέμπει ο κλάδος, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το παρατεταμένο «λουκέτο» - Δραματική η κατάσταση για μεγάλη μερίδα κυλικειαρχών που εξαιρέθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Φυτοζωούν τα σχολικά κυλικεία για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά, σε ολόκληρη τη χώρα και στην Κρήτη. Με το πρώτο lockdown του περασμένου Μαρτίου να κλείνει πρόωρα τη σεζόν και το δεύτερο να μοιάζει ατέρμονο, οι μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων διανύουν μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Ένα σημαντικό ποσοστό των ιδιοκτητών κυλικείων - κυρίως αυτά που λειτουργούν σε γυμνάσια και λύκεια - αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας του λουκέτου και της μη υπαγωγής τους σε κρατική επιχορήγηση.

Την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να στηριχθούν οικονομικά οι επαγγελματίες του κλάδου που δεν εντάχθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή ζητά ο Σύλλογος Μισθωτών Κυλικείων Δημόσιων Σχολείων Χανίων-Ρεθύμνου. Τονίζει πως οι οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση δεν κάλυψαν τον δικό τους κλάδο και ζητείται από την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων να εξετάσει τρόπους στήριξής του.

Ο κ. Γιάννης Παυλάκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων, πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΧ και του Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων Δημόσιων Σχολείων Χανίων-Ρεθύμνου, εξήγησε στη “Ν.Κ.” ότι ένα ποσοστό των επαγγελματιών του κλάδου έλαβε την επιστρεπτέα προκαταβολή και αυτό ήταν μια οικονομική ένεση σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

«Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό κοντά στο 35-40% που εξαιρέθηκε από την επιστρεπτέα. Τίθεται σαφέστατα ζήτημα επιβίωσης. Αυτοί οι άνθρωποι που, έτσι κι αλλιώς, είναι αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλό εισόδημα, θα πρέπει να στηριχθούν και να ενισχυθούν οικονομικά», είπε.

Το σοβαρότερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες κιλικίων σε γυμνάσια και λύκεια. Αφενός το παρατεταμένο “λουκέτο” και αφετέρου η εξαίρεσή τους από το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής 5 τους έχουν φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο. Στην επιστολή του Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων Δημόσιων Σχολείων Χανίων-Ρεθύμνου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γίνεται λόγος για 10.000 αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα.

«Κάνουμε δραματική έκκληση όπως ενισχύσετε άμεσα και εντάξετε στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 όλα τα σχολικά κυλικεία, ώστε να αποφύγουμε τις δραματικές εξελίξεις στον συγκεκριμένο κλάδο, που όλοι βλέπουμε να πλησιάζουν», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

«Για τις επιχειρήσεις των σχολικών κυλικείων και γενικά αυτής της κατηγορίας πιστεύω ότι θα έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει αποζημίωση ειδικού σκοπού, ώστε να εξασφαλίζεται ένα μίνιμουμ εισόδημα επιβίωσης αυτών και των οικογενειών τους», πρόσθεσε ο κ. Παυλάκης.

Τόσο την περσινή σχολική περίοδο όσο και τη φετινή, το διάστημα λειτουργίας των κυλικείων είναι περιορισμένο σε τέτοιο βαθμό, που οδηγεί σε συνθήκες οριακής επιβίωσης χιλιάδες οικογένειες αυτοαπασχολούμενων.

Έκκληση από τους εμπόρους Χανίων

«Να μείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο»

Να παραμείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων ζητά με επιστολή του προς τους βουλευτές ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

«Είναι ανάγκη με κάθε τρόπο η επόμενη ημέρα να βρει τις επιχειρήσεις ανοιχτές, τα καταστήματα όρθια και την ανεργία σε ανεκτά επίπεδα», σημειώνεται μεταξύ άλλων, ενώ διατυπώνεται πρόταση με αποδέκτη την Περιφέρεια Κρήτης, την οποία ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί να “τρέξει”, στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης του μικρού και πολύ μικρού εμπορίου και επιχειρηματικότητας, πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιδότησης με ελάχιστο ποσό τα 1.000 ευρώ και μέγιστο τα 3.000, ώστε να υπαχθούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 καταγγέλλεται ότι καταβλήθηκε “κουτσουρεμένη” στην πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

«Δυστυχώς, τα ποσά στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν μειωμένα από 30% έως 80% σε σχέση με την επιστρεπτέα 4 και σε πολλές περιπτώσεις το ποσό ήταν της τάξεως των 1.000 ευρώ, ήτοι 500 ευρώ επιχορήγηση και 500 ευρώ δάνειο. Όπως μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει, 500 ευρώ για μια επιχείρηση που ήταν κλειστή ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων είναι ελάχιστα. Έτσι επιβεβαιώνεται η πάγια θέση μας, ότι τίποτε και καμία βοήθεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ανοιχτό κατάστημα και την ανοιχτή επιχείρηση που είναι σχεδιασμένη να δουλεύει και όχι να βασίζεται σε επιχορηγήσεις και δάνεια», σημειώνεται στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.

Αναφορικά σε τα τελευταία σενάρια περί νέου κλεισίματος της αγοράς και επαναφοράς του click away ο Εμπορικός Σύλλογος εκτιμά ότι «κάτι τέτοιο θα αποτελειώσει τα ήδη πληγωμένα καταστήματα». Επαναφέρει δε την πρότασή του για αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου ανά περιοχή.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News