«Βαλτώνει» στο χθες η γραφική συνοικία Τοπανά

Χανιά
«Βαλτώνει» στο χθες η γραφική συνοικία Τοπανά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα γραφικά καλντερίμια και τα στενά της παλιάς πόλης απαιτούνται στοιχειώδεις παρεμβάσεις

Η συνοικία του Τοπανά, από τις πιο γνωστές και πιο ιστορικές της παλιάς πόλης των Χανίων, μοιάζει τα τελευταία χρόνια αφημένη στον χρόνο.

Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι, που επιμένουν σε πείσμα των καιρών να μην την εγκαταλείπουν, αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής μιλούν για υποβάθμιση και ζητούν από τη δημοτική Αρχή σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά και για τη διάσωση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής.

Η έλλειψη επαρκούς φωτισμού, οι φθορές στο πλακόστρωτο, οι λιγοστές θέσεις στάθμευσης, η ηχορύπανση τους μήνες του καλοκαιριού και μια γενική στασιμότητα, όπως καταγγέλλουν, κάνει τα σοκάκια του Τοπανά να βαλτώνουν στο χθες.

Πρωταρχικής σημασίας για κατοίκους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οδό Θεοτοκοπούλου και στα υπόλοιπα στενά του Τοπανά είναι η διασφάλιση θέσεων στάθμευσης. Ο ποδηλατόδρομος που δημιουργήθηκε στην ακτή Κανάρη στέρησε ένα μεγάλο αριθμό θέσεων που εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος τόσο τους ίδιους όσο και τους επισκέπτες. Αίτημα που έχουν εδώ και καιρό διατυπώσει είναι η αξιοποίηση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, με τη δημιουργία αθλητικών χώρων και υπόγειου πάρκινγκ. Επιπλέον θεωρούν αναγκαία την ανάπλαση της πλατείας Τάλω, με την προϋπόθεση ότι οι υπάρχουσες θέσεις πάρκινγκ δε θα χαθούν.

«Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια και... έπιασε στον ύπνο τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στα θέματα διαχείρισης της παλιάς πόλης», υποστηρίζει ο κ. Μανόλης Μανατάκης, επαγγελματίας του Τοπανά.

Στα γραφικά καλντερίμια και τα στενά της παλιάς πόλης, που ξεκινούν από τη Θεοτοκοπούλου και φτάνουν μέχρι την παλιά εβραϊκή, απαιτούνται στοιχειώδεις παρεμβάσεις, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων. Όπως είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο κ. Μάρκος Κλιματσάκης, επαγγελματίας, «δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και τους χειμερινούς. Ειδικά τον χειμώνα, που τα καταστήματα είναι κλειστά, πολλοί φοβούνται ακόμα και να περπατήσουν στην αρχή της οδού Θεοτοκοπούλου».

Παρεμβάσεις απαιτούνται και στο πλακόστρωτο, που σε πολλά σημεία παρουσιάζει φθορές και κρύβει παγίδες για τους περαστικούς. Ο κ. Κώστας Μανωλικάκης, ιδιοκτήτης κατοικιών στην παλιά πόλη των Χανίων, τονίζει την ανάγκη αντικατάστασης των πλακών, σημειώνοντας πως «είναι λυπηρό να σκοντάφτουν οι επισκέπτες που φτάνουν εδώ για να χαρούν την ομορφιά και την ηρεμία του Τοπανά».

Γέννημα-θρέμμα της παλιάς πόλης, ο κ. Δημήτρης Παπικινός έχει την τύχη και την ατυχία να ζει τα πλεονεκτήματα και τα προβλήματα της περιοχής, χειμώνα-καλοκαίρι. Η ηχορύπανση, όπως λέει, αποτελεί μια ακόμα πληγή. Αν και οι ώρες φορτοεκφόρτωσης των εμπορευμάτων έχουν περιοριστεί στο δίωρο 7-9 το πρωί, η οδός Θεοτοκοπούλου θυμίζει το καλοκαίρι κεντρικό δρόμο της πόλης.

«Τα φορτηγά μπαίνουν ανεξέλεγκτα το καλοκαίρι, ακόμα και τα μεσημέρια, δημιουργώντας φασαρία και κατά κάποιο τρόπο ο κόσμος δε βρίσκει ηρεμία εδώ. Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν και να νιώσουν άνετα. Θα πρέπει επίσης να δοθούν κίνητρα, ώστε οι αυθεντικοί κάτοικοι της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους», σημείωσε ο κ. Παπικινός.

Θέλουν επαναφορά του αντιδημάρχου Παλιάς Πόλης

Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής ζητούν επαναφορά του θεσμού του αντιδημάρχου αρμόδιου για θέματα παλιάς πόλης, θεωρώντας πως έτσι θα υπάρχει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών και θα επιλύονται τα προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται.

«Όλα αυτά δε δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Είναι προβλήματα συσσωρευμένα και δε βλέπουμε και διάθεση από πλευράς της δημοτικής Αρχής να επιλυθούν», υπογράμμισε ο κ. Κλιματσάκης.

Όμως και οι ιδιοκτήτες κατοικιών πάνω από τη Δυτική Τάφρο ζητούν παρεμβάσεις από τον Δήμο και την Αρχαιολογία, κάνοντας λόγο για επικίνδυνες διαδρομές κοντά στα τείχη. Ζητούν δε διαμόρφωση της έκτασης του πρώην “Ξενία”, επισημαίνοντας ότι εδώ και περίπου 20 χρόνια, μετά την κατεδάφιση του ξενοδοχείου, ο χώρος περιφράχτηκε από τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας, αλλά δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια για να καταστεί επισκέψιμος. Όσο δε για την περιοχή της πισίνας του “Ξενία”, στην αρχή της οδού Κανάρη το σχέδιο ανάπλασης έμεινε στα χαρτιά και η εικόνα που σήμερα παρουσιάζει προκαλεί ντροπή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News