Χανιά

Επαρχία Σελίνου: «Ξαναστρώνεται» η «Ενετική στράτα»

Η διαδρομή είναι γνωστή ως «Ενετική στράτα», ή «Βασιλική στράτα» και το υπό διαμόρφωση τμήμα της διαδρομής έχει μήκος 4.950 μέτρα.

 Την “Ενετική στράτα”, μέσω της οποίας γινόταν η σύνδεση των Χανίων με την επαρχία Σελίνου, “ξαναστρώνει” ο Δήμος Πλατανιά, που παράλληλα χαράζει μια νέα περιπατητική διαδρομή σε μονοπάτια μήκους χιλιομέτρων. Προχωρά, επίσης, στην ανάδειξη παλαιάς θολωτής γέφυρας από πέτρα που μέχρι και το 1970 συνέδεε χωριά της περιοχής.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων, εκτός από την ενίσχυση της ενδοχώρας, έχει ως στόχο και την ανάδειξη του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος του τόπου, και στόχος του Δήμου είναι να αποτελέσουν έναν ακόμα πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Το πρώτο έργο φέρει τον τίτλο “Ανάδειξη και αξιοποίηση ιστορικού μονοπατιού της τοπικής κοινότητας Πρασέ” και είναι προϋπολογισμού 97 χιλιάδων ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την ανάδειξη και αξιοποίηση τμήματος μονοπατιού, που συνέδεε για αιώνες την επαρχία Σελίνου με την πόλη των Χανίων. Η διαδρομή είναι γνωστή ως “Ενετική στράτα” ή “Βασιλική στράτα” και το υπό διαμόρφωση τμήμα της διαδρομής έχει μήκος 4.950 μέτρα.

Με βάση το τεχνικό δελτίο του έργου, προβλέπεται η βελτίωση του μονοπατιού κυρίως με παρεμβάσεις καθαρισμού, από τη βλάστηση που καλύπτει τα λιθόστρωτα τμήματά του, η στερέωση τμημάτων των τοιχίων που χρήζουν συντήρησης, η κατασκευή παρατηρητηρίου της φύσης, καθώς και η δημιουργία θέσεων ξεκούρασης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, «η δρομολόγηση του συγκεκριμένου έργου έγινε μετά από πολυετείς προσπάθειες, καθώς οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ήταν πολλές».

Το δεύτερο έργο αφορά την ανάδειξη και αξιοποίηση πέτρινης θολωτής γέφυρας, που επίσης βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Πρασέ, και έχει προϋπολογισμό 57 χιλιάδες ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων, ενώ οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν την ανάδειξη και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου της παλαιάς πέτρινης θολωτής γέφυρας στη θέση “Ποντικόρυακο”, η οποία μέχρι και το 1970 ήταν προσβάσιμη, αφού αποτελούσε τμήμα του επαρχιακού δρόμου.

Κοντά στη γέφυρα υπάρχουν πηγή και κρήνη και με την ολοκλήρωση των εργασιών το σημείο θα αποτελέσει στάση αναψυχής και θέασης για όσους το επισκέπτονται.

Και τα δύο έργα δημοπρατήθηκαν μετά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και τη λήψη των προαπαιτούμενων εγκρίσεων, με προγραμματικές συνεργασίες του Δήμου με το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας και την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα “Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 - προσέγγιση CLLD LEADER” και σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά «έρχονται να προστεθούν σε αντίστοιχα έργα που έχουν υλοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, ενταγμένα στον ευρύτερο σχεδιασμό του Δήμου».

Ο κ. Μαλανδράκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε ακόμα γνωστό ότι το επόμενο διάστημα ο Δήμος θα προχωρήσει στη δημοπράτηση ενός ακόμα έργου για τη χαρτογράφηση, ανάδειξη, σήμανση και προσβασιμότητα για μονοπάτια μήκους 100 χιλιομέτρων σε διάφορες περιοχές του δήμου.

Ήδη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες και έχει εγκριθεί η ένταξη του έργου σε πρόγραμμα με προϋπολογισμό 130 χιλιάδες ευρώ.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια