Αιωνόβιος 105 ετών ο πρώτος που εμβολιάστηκε στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων

Χανιά
Αιωνόβιος 105 ετών ο πρώτος που εμβολιάστηκε στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμβολιάστηκαν οι φιλοξενούμενοι – Μόνο το 1/3 των εργαζομένων του γηροκομείου εμβολιάστηκε

Από το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, όπου μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα καταγράφηκαν είκοσι θετικά κρούσματα κορωνοϊού κι ένας θάνατος ηλικιωμένης, άρχισε σήμερα στα Χανιά το πρόγραμμα εμβολιασμού στις προνοιακές δομές από την Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ.

Ο πρώτος που εμβολιάστηκε από τους φιλοξενούμενους ήταν , ο κ. Αντώνης, 105 ετών! Συνολικά εμβολιάστηκαν ενενήντα οκτώ άτομα, εξήντα τρεις ηλικιωμένοι και τριάντα έξι εργαζόμενοι – το ένα τρίτο του προσωπικού - με τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη να καλεί τους υπόλοιπους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί.

Προσερχόμενος στο Δημοτικό Γηροκομείο λίγο πριν την έναρξη των εμβολιασμών, ο δήμαρχος Χανίων μίλησε για μια ημέρα ανακούφισης αλλά και προσδοκιών για την επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας. «Είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε οριστικά την διαχείριση των δυσκολιών του τελευταίου διαστήματος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σημανδηρακης, ενώ απευθύνθηκε ξεχωριστά στους εργαζόμενους που δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους που αντιστέκονται και δεν έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να εμβολιαστούν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι η ευθύνη γι αυτούς δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ευθύνη απέναντι στους ηλικιωμένους που περιθάλπουν και φροντίζουν και οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ακολουθήσουν το παράδειγμα χιλιάδων ανθρώπων σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο που έκαναν το εμβόλιο χωρίς καμία επίπτωση και να βοηθήσουν κι αυτοί όπως οφείλουν σε μια συνολική τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για να προστατεύσουμε τους ευπαθείς ηλικιωμένους αλλά και το σύνολο της κοινωνίας» δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τους πενήντα οκτώ εργαζόμενους που δεν εμβολιάστηκαν «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Από τους εξήντα επτά αυτή τη στιγμή ηλικιωμένους, ωφελούμενους της δομής, εμβολιάστηκαν οι εξήντα τρεις ,οι περισσότεροι από τους οποίους υπερήλικες. Πέντε δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν , έντεκα νοσηλεύονται ακόμη στην κλινική covid του νοσοκομείου Χανίων ενώ τρεις έχουν επιστρέψει στα σπίτια των οικείων τους εξ αιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων το προηγούμενο διάστημα. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων κ. Γιάννης Σημαντηράκης επεσήμανε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, στελέχη του οποίου συνέβαλαν στην κατάλληλη προετοιμασία στις εγκαταστάσεις της δομής.

Η διαδικασία του εμβολιασμού έγινε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αμφιθεάτρου του ιδρύματος, από τα στελέχη της ΚΟΜΥ Χανίων του ΕΟΔΥ με τον επόπτη γιατρό κ. Στέφανο Ντουκάκη να τονίζει πως «είναι η πρώτη φορά που γίνονται εμβολιασμοί σε δομή. Είναι μια υποχρέωση που έχει αναλάβει η κινητή ομάδα Χανίων και σταδιακά θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε όλες τις δομές».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμβολιαστούν οι ωφελούμενοι και το προσωπικό όλων των υπολοίπων προνοιακών δομών στα Χανιά, με προτεραιότητα σε αυτές που φιλοξενούν ηλικιωμένους, δημόσιες και ιδιωτικές. «Ξεκινάμε από το δεδομένο ότι όλοι όσοι είναι ηλικιωμένοι και μένουν σε δομές τέτοιες , λόγω του συνωστισμού και λόγω της νοσηρότητας που έχουν από άλλα προβλήματα υγείας, θεωρούνται κατ αρχήν ομάδες υψηλού κινδύνου» εξήγησε ο κ. Ντουκάκης.

Το οριστικό πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα. Στο μεταξύ, ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα των Χανίων, για τον εμβολιασμό της πρώτης ομάδας του πληθυσμού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News