Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων: Έφτασαν τα 20 συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού

Χανιά
Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων: Έφτασαν τα 20 συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξηγήσεις από τη διοίκηση του γηροκομείου για την τήρηση των μέτρων

Την ώρα που δέκα ηλικιωμένοι, ωφελούμενοι του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην κλινική covid του Νοσοκομείου κι ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μετά και τα τελευταία τρία, έφτασε στους είκοσι, συνεχίζονται αν και μεμονωμένα, οι φωνές για πλημμελή μέτρα από τη διοίκηση του ιδρύματος και τη δημοτική αρχή.

Δύο πρώην αυτοδιοικητικοί ζήτησαν την παρέμβαση εισαγγελέα και λίγες ώρες αργότερα το διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου εξέδωσε ομόφωνη ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ξεκαθαρίζοντας πως όλα τα μέτρα ελήφθησαν σύμφωνα με τις κρατικές εντολές, τις Κ.Υ.Α. και τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ.

Αποστάσεις από τις όποιες αντιδράσεις της μειοψηφίας πήρε ξεκάθαρα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Χανίων που ζητά να μη γίνει το Γηροκομείο πεδίο μικροπολιτικής , σημειώνοντας πως «οι παραλήψεις και οι αστοχίες της κεντρικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν θα πρέπει να γίνουν ειδικές κατηγορίες για τους ανθρώπους του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων». Μάλιστα ο Σύλλογος Εργαζόμενων επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι αλλά και οι φιλοξενούμενοι του Δημοτικού Γηροκομείου, γίνονται μάρτυρες αλλά και θύματα ενός θεάτρου του παραλόγου που παίζεται αυτές τις ημέρες στα Χανιά και ξεκίνησε υπό μορφή συζήτησης για τυχόν ευθύνες σχετικά με τα κρούσματα που πρόσφατα εκδηλώθηκαν και δυστυχώς εξελίσσεται σε επίθεση απέναντι στο ίδιο το ίδρυμα, με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην λειτουργία του».

Ειδικά για τη στοχοποίηση εργαζομένων, ο Σύλλογος ΟΤΑ Χανίων καθιστά σαφές ότι αισθανόμενοι πλήρως την ευθύνη του ρόλου τους, από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο, εφαρμόζουν όλα τα προληπτικά μέτρα του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Εξάλλου και η Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος, στην πρόσφατη παρέμβαση της με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, είχε κάνει λόγω για κρατικές παραλείψεις στη διαχείριση της πανδημίας και όχι για ευθύνες σε τοπικό επίπεδο.

«ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ» ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος και όλα τα τακτικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, αφού παρουσιάζονται αναλυτικά οι ενέργειες που έχουν γίνει όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι, τις νέες προσλήψεις, την αλλαγή λειτουργίας λόγω πανδημίας, τονίζεται πως από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί τέσσερις απροειδοποίητοι έλεγχοι από την διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Χανίων, ένας απροειδοποίητος έλεγχος από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και δύο απροειδοποίητοι έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας. «Σε όλους τους ελέγχους, δε διαπιστώθηκε καμία παράλειψη, ούτε τέθηκε θέμα μη τήρησης των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και διαπιστώθηκε η άρτια επιχειρησιακή ικανότητα του ιδρύματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας» σημειώνεται.

Περιγράφοντας λεπτομερώς τα βήματα για την πρόληψη και προστασία των ηλικιωμένων ωφελούμενων και το προσωπικού, η διοίκηση κάνει γνωστό, ότι το μήνα Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν στο Γηροκομείο περισσότερα από εννιακόσια τεστ για την ανίχνευση τυχόν κρουσμάτων. Παράλληλα, από την πρώτη εκδήλωση θετικών κρουσμάτων Covid-19, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις γενικές απολυμάνσεις, στο σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του ιδρύματος.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Στην ανακοίνωση της, η διοίκηση του Δημοτικού Γηροκομείου, κάνει επίσης σαφές πως από τον Οκτώβριο του 2020, έχει εφαρμοσθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο για την σίτιση των ηλικιωμένων σε όλους τους ορόφους του ιδρύματος. Επί της ουσίας, διαψεύδει πλήρως όσα κατήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα η δημοτική παράταξη ΑΝΤΑΡΣΥΑ , περί σίτισης των ηλικιωμένων κατά 20 – 30 άτομα, ακόμα και μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος. Κάνοντας γνωστά όσα ισχύουν, σημειώνει ότι στην κεντρική τραπεζαρία του ιδρύματος, συνολικού εμβαδού 89τ.μ., αφαιρέθηκαν τραπέζια και καθίσματα, ώστε να τηρείται η απόσταση των 2,5 μέτρων και παρέμειναν στον χώρο 5 τραπέζια των τεσσάρων ατόμων. Ο αριθμός εξυπηρετούμενων ηλικιωμένων, οι οποίοι μπορούν να σιτίζονται ταυτόχρονα στη κεντρική τραπεζαρία, είναι 12 έως 20 άτομα. Παρά ταύτα, το προσωπικό φρόντιζε να μην υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία, άνω των 12 ατόμων.

Συνολικά, σιτίζονται σε θαλάμους τριάντα πέντε άτομα οι οποίοι είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι πενήντα φιλοξενούμενοι της δομής, σιτίζονται μοιρασμένοι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στους τρεις ορόφους. Από τις 5 Ιανουαρίου οπότε και διαπιστώθηκαν τα έξι κρούσματα, ακολουθώντας τις νέες οδηγίες που έδωσε ο ΕΟΔΥ, καταργήθηκαν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι σίτισης και έκτοτε οι φιλοξενούμενοι σιτίζονται αποκλειστικά στα δωμάτια τους.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΜΕ 78 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Δεδομένου ότι διαχρονικά το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων στερούνταν επαρκούς προσωπικού πλην όμως εν μέσω πανδημίας αυτό ενισχύθηκε, το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος δημοσιοποίησε τις προσλήψεις που έχουν γίνει από τις 14 του περασμένου Μαρτίου μέχρι σήμερα. Πρόκειται για προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ωστόσο ήρθαν να καλύψουν σημαντικά κενά. Συνολικά εβδομήντα οκτώ συμβασιούχοι υπάλληλοι έχουν καλύψει όλο αυτό το διάστημα ανάγκες της δομής. Ταυτόχρονα έχουν γίνει μετακινήσεις από άλλες υπηρεσίες με γνώμονα, όπως σημειώνει η διοίκηση , «τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του ιδρύματος».

ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΥΧΟΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Την παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησαν την περασμένη Δευτέρα ο κ. Ευτύχης Δασκαλάκης και κ. Γιώργος Σγουρός οι οποίοι στο παρελθόν υπηρέτησαν από διάφορες θέσεις στην αυτοδιοίκηση. Μάλιστα έφτασαν μέχρι το γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την διασπορά κορωνοϊού στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Ο κ. Ευτύχης Δασκαλάκης δεν αρκέστηκε σε αυτό αλλά ζήτησε και την παραίτηση του προέδρου του ιδρύματος χαρακτηρίζοντας τον ανεπαρκή.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News