Προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στο Γηροκομείο Χανίων - «Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε»

Χανιά
Προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στο Γηροκομείο Χανίων - «Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα συνεχιστούν τα μοριακά τεστ

Προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων. Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Τρίτη είχαν καταγραφεί οκτώ νέα περιστατικά, ενώ από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι χτες, είχαν προσβληθεί από τον ιό συνολικά 12 άτομα.

Μια 90χρονη, που είχε μεταφερθεί από το Δημοτικό Γηροκομείο στην Κλινική COVID του Νοσοκομείου Χανίων, κατέληξε προχθές Τρίτη το μεσημέρι. Έξι ακόμα ηλικιωμένοι νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα. Η 90χρονη είχε υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο μοριακής ανίχνευσης (PCR) την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με αρνητικό αποτέλεσμα και βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό κατά τον επανέλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Άμεσα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, ωστόσο μία ημέρα μετά έχασε τη μάχη για τη ζωή. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, «η ηλικιωμένη έπασχε από πολλαπλά και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα».

Οι υπόλοιποι έξι ηλικιωμένοι τρόφιμοι που διαγνώστηκαν θετικοί μετά το μοριακό τεστ εξακολουθούν να νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στην κλινική διάμεσης νοσηλείας COVID του Νοσοκομείου Χανίων, καθ’ υπόδειξη του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Χανίων κ. Γιώργο Φραγκιαδάκη, «η ζωή τους δε διατρέχει κίνδυνο. Οι τρεις μάλιστα παραμένουν στη μονάδα καθαρά προληπτικά». Όσο για τις δύο εργαζόμενες που βρέθηκαν θετικές στα τελευταία μαζικά τεστ που διενεργήθηκαν στο σύνολο του προσωπικού και των τροφίμων είναι ασυμπτωματικές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χανίων, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η μία από τις δύο τις τελευταίες δέκα ημέρες ήταν εκτός εργασίας λόγω άδειας και δεν είχε έρθει σε επαφή με ηλικιωμένους ή μέλη του προσωπικού.

Συνέχιση μοριακών τεστ

Ο Δήμος Χανίων έκανε γνωστό ότι, σε συνεργασία με τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ Χανίων και σύμφωνα με τον επόπτη κ. Στέφανο Ντουκάκη, τα μοριακά τεστ θα συνεχιστούν σε τακτική βάση, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες διενεργούνται μαζικά τεστ στο Γηροκομείο κάθε τρεις μέρες. Σήμερα Πέμπτη είναι προγραμματισμένος επαναληπτικός έλεγχος.

«Είναι γεγονός και δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε»

Όπως ξεκαθαρίζει ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων κ. Φραγκιαδάκης, «από τον περασμένο Μάρτη μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα στο ίδρυμα. Είναι γεγονός, και δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε, ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα κρούσματα αυξήθηκαν».

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται καθησυχαστικός, σημειώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με οικείους των ηλικιωμένων τροφίμων και πως λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από τα μέτρα ατομικής προστασίας - τα οποία δεν είναι δυνατόν πάντα να επιβληθούν, δεδομένου ότι υπάρχουν μεταξύ των ογδόντα ηλικιωμένων και κάποιοι με άνοια - λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα. Το επισκεπτήριο έχει ανασταλεί από την περίοδο της πρώτης καραντίνας και δεν επιτρέπεται στους ηλικιωμένους να κάθονται όλοι μαζί στην τραπεζαρία. Μένουν περιορισμένοι στα δωμάτιά τους. Επιπλέον και για τη διασφάλιση της υγείας των τροφίμων και του προσωπικού, πραγματοποιήθηκε απολύμανση τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους του ιδρύματος.

«Η διοίκηση και το προσωπικό του Δημοτικού Γηροκομείου λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ υπάρχει διαρκής επικοινωνία του προέδρου του κ. Γιάννη Σημαντηράκη και του δημάρχου Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, με τη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ., τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων κ. Γιώργο Μπέα, καθώς και τον ΕΟΔΥ, ακολουθώντας απαρεγκλίτως τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος.

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News