Χωρίς αγιασμό υδάτων, αλλά με πιστούς στους ναούς, τα Θεοφάνια στα Χανιά

Χανιά
Χωρίς αγιασμό υδάτων, αλλά με πιστούς στους ναούς, τα Θεοφάνια στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν στα Χανιά, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη

Με ανοιχτές εκκλησίες και σχετικά περιορισμένο αριθμό πιστών που τήρησαν τα μέτρα προστασίας, γιορτάστηκαν στα Χανιά τα Θεοφάνια. Διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου ενώ περιπολίες πραγματοποιούνταν το πρωί στις περισσότερες ενορίες.

Δεν έλειψαν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ιερείς μετέβησαν μετά το τέλος της λειτουργίας σε παράκτιες περιοχές κι έριξαν απουσία κόσμου το Σταυρό, προχωρώντας με αυτό τον τρόπο στον καθαγιασμό των υδάτων όπως ορίζει η θρησκευτική μας παράδοση.

Τρεις Χανιώτες που παραδοσιακά βουτάνε στα νερά του λιμανιού, αγνόησαν τις ισχύουσες απαγορεύσεις, πήγαν σε απόμερη παραλία της πόλης και πέταξαν το Σταυρό για να τηρήσουν όπως είπαν το έθιμο. Εκπλήρωσαν το τάμα τους, μακριά από τα βλέμματα του κόσμου.  

Στον ιερό μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, τη λειτουργία παρακολούθησαν περί τους πενήντα πιστούς ενώ δεκάδες ακόμη βρίσκονταν στον αύλειο χώρο φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις, σε συνθήκες ωστόσο πρωτόγνωρες. Καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας και της τέλεσης του αγιασμού, περιπολικό της αστυνομίας παρέμεινε σταθμευμένο στην οδό Χάληδων, ενώ δεν έλειψαν οι συστάσεις προς πιστούς όταν λίγο πριν από το τέλος της τελετής παρατηρήθηκε προς στιγμήν συνωστισμός.

Διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας και σε άλλους ναούς οι οποίοι λειτουργήθηκαν κανονικά, με συγκεκριμένο αριθμό πιστών στο εσωτερικό τους. Κάτι ανάλογο συνέβη και στον ιερό ναού του Αγίου Γεωργίου Κατσιφαριανών, ο εφημέριος του οποίου, πατήρ Δημήτριος Κοκολινάκης είχε κοινοποιήσει από τις προηγούμενες ημέρες επιστολή με την οποία έκανε γνωστό ότι «δεν προτίθεται να υπακούσει σε αντιχριστιανικές εντολές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News