«Επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών η Τηλεκπαίδευση» - Απείχαν οι μαθητές των Χανίων

Χανιά
«Επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών η Τηλεκπαίδευση» - Απείχαν οι μαθητές των Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποχή από την τηλεκπαίδευση στα Χανιά

Απείχαν χθες από την τηλεκπαίδευση μαθητές και εκπαιδευτικοί γυμνασίων και λυκείων στα Χανιά, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία εν μέσω πανδημίας.

Την ίδια ώρα, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων κατήγγειλαν την αξιολόγηση των μαθητών, ενώ η ΕΛΜΕ Χανίων με ψήφισμά της ζητά απόσυρση της εγκυκλίου για τη βαθμολόγηση των μαθητών, μείωση και αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης, καθώς και να μην υπολογίζονται οι απουσίες από την τηλεκπαίδευση.

Η χθεσινή μέρα, μετά από προτροπή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Χανίων, ήταν διαφορετική για ένα σημαντικό αριθμό μαθητών. Άφησαν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, έκλεισαν τα μικρόφωνα και απείχαν για μία ημέρα από τα τηλεμαθήματα, σε μια συμβολική διαμαρτυρία προς το υπουργείο Παιδείας, με κύριο αίτημα το άνοιγμα των σχολείων με ουσιαστικά όμως μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Ο κ. Γιώργος Γυπάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Χανίων, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γονέων για το γεγονός ότι «οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου κάνουν καθημερινά 8ωρα και 9ωρα και σηκώνονται από τις οθόνες με τα μάτια πρησμένα. Τηλεκπαίδευση δεν είναι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή. Η πραγματική τηλεκπαίδευση απέχει από αυτό που παρακολουθούν τα παιδιά μας. Όσο δε για την αξιολόγησή τους, ας αξιολογηθεί πρώτα η ίδια η εκπαιδευτική διαδικασία με τον τρόπο που γίνεται», είπε.

Νωρίς χθες το μεσημέρι, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και άλλων σχολείων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. Επανέλαβαν ότι η τηλεκπαίδευση εξουθενώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς και χαρακτήρισαν απαράδεκτη την αξιολόγηση. Για τη διευκόλυνση της κινητοποίησης είχε εξαγγείλει αποχή για τους εκπαιδευτικούς και η ΕΛΜΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Γιάννης Κυριακάκης σχολίασε για τη χθεσινή αποχή ότι «πρέπει να ερμηνευτεί ως μια κραυγή αγωνίας μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών απέναντι στην κατάσταση την οποία βιώνουμε. Η τηλεκπαίδευση έχει εξελιχθεί σε μια φάρσα, αλλά το υπουργείο δεν εννοεί να το καταλάβει».

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Χανίων ζητά: Δωρεάν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων και συσκευές τάμπλετ σε όλες τις οικογένειες με παιδιά, εισαγωγή της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, μείωση των ωρών της συγχρονισμένης τηλεκπαίδευσης στο υγειονομικά ασφαλές όριο, θέσπιση μεθόδων αξιολόγησης για τους μαθητές, προκειμένου να κριθεί η αποτελεσματικότητα της ίδιας της τηλεκπαίδευσης και όχι η απόδοση των μαθητών.

«Μας εμπαίζουν όταν μας λένε ότι παρέχεται μόρφωση»

Από την πλευρά της, η ΕΛΜΕ κάνει λόγο για εμπαιγμό, για ισοπεδωτική και αντιπαιδαγωγική αντιμετώπιση των μαθητών.

«Μας εμπαίζουν όταν μας λένε ότι παρέχεται μόρφωση, ότι μπορεί να βγαίνει ύλη με το σταθερό ή το κινητό τηλέφωνο. Προσποιούνται ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι τα παιδιά βρίσκονται καθηλωμένα γύρω στις 8-10 ώρες μπροστά σε μια οθόνη, ότι στερούνται την οποιαδήποτε κοινωνική ζωή, ότι βιώνουν τον εγκλεισμό της καραντίνας, κάποια και την αρρώστια ή το πένθος, πολλά τη φτώχια και τις στερήσεις».

Σε ψήφισμά της μάλιστα απαιτεί ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου και, επικαλούμενη επιστημονικές αναφορές, θέτει το πρόβλημα που ανακύπτει στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών.

«Τηλεκπαίδευση με πλήρες ωράριο και επί μήνες είναι επικίνδυνη για την υγεία (σωματική και ψυχική) τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, και ατελέσφορη για τη δημόσια παιδεία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News