Χανιά

Ψαράδες καθαρίζουν τον βυθό στη Σούδα! - Μάζεψαν 42 τόνους απορριμμάτων από τις ελληνικές θάλασσες!

Δράση για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης αναλαμβάνει ο Δήμος Χανίων

Πέντε μηχανότρατες από το λιμάνι της ιχθυόσκαλας της Σούδας αναλαμβάνουν να καθαρίσουν χιλιάδες κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας του Κρητικού Πελάγους, ενώ ταυτόχρονα σταθμοί συλλογής χρησιμοποιημένων αλιευτικών διχτυών θα εγκατασταθούν στη Σούδα, στο ενετικό λιμάνι και στο λιμανάκι της Νέας Χώρας.

Το υλικό που θα συλλέγεται, χρησιμοποιημένα αλιευτικά δίχτυα από μηχανότρατες, ανεμότρατες, γρι γρι και παράκτια σκάφη, θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως χαλιά, μαγιό και κάλτσες, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα ανακυκλώνονται και θα μετατρέπονται σε μπλουζάκια.

Οι ενδιαφέρουσες αυτές δράσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα “Mediterranean Cleanup”, που πραγματοποιείται ήδη σε έντεκα λιμάνια όλης της χώρας, και στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία “Εναλεία”. Στόχος είναι ο υποθαλάσσιος καθαρισμός της Μεσογείου με τη συνδρομή του δικτύου των επαγγελματιών αλιέων και την επανένταξη των απορριμμάτων που συλλέγονται στην κυκλική οικονομία.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Χανίων κ. Μιχάλης Τσουπάκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του προγράμματος, σημειώνοντας ότι «υπολογίζεται πως το 2050 τα πλαστικά στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για άλλη αναβολή, πρέπει να δράσουμε τώρα, για να ανατρέψουμε τη θλιβερή αυτή πρόβλεψη. Έχει νόημα να υπογραμμίσουμε πως ο καθαρισμός αυτός θα πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση, στο πλαίσιο του προγράμματος “Mediterranean Cleanup”».

Η δράση “Mediterranean Cleanup” υλοποιείται στα Χανιά με τη χρηματοδότηση του πανελλαδικού δωρητή της, του ιδρύματος “Costas M. Lemos Foundation” και των υποστηρικτών της για την υλοποίηση στην Κρήτη που είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Πλωτό Μουσείο “Νεράιδα”. Άξιο αναφοράς είναι πως το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ανέδειξε τη δράση αυτή για το 2020 ως την καλύτερη στην Ευρώπη, για το θετικό της αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος στα Χανιά αναμένεται να έχει η “Εναλεία”, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και ήταν η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα. Σήμερα αποτελεί μια κοινωνική επιχείρηση με όραμα να καταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο.

Ενδεικτικά της καταστροφής του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι όσα αναφέρει, για την αφορμή της δράσης της, η ομάδα της “Εναλείας”.

«Με σκοπό να κατανοήσουμε καλύτερα τον κλάδο της αλιείας, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε κάποια αλιευτικά ταξίδια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου μας ταξιδιού με μια μηχανότρατα, συγκλονιστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι οι αλιείς στα δίχτυα τους, πέρα από τα ψάρια, έπιαναν και μεγάλες ποσότητες πλαστικών - και μη - απορριμμάτων, τα οποία έριχναν πίσω στη θάλασσα. Ακόμη μεγαλύτερο σοκ ήταν όταν πήραμε ένα κουτάκι αναψυκτικού από τα δίχτυα, του οποίου η ημερομηνία λήξης ήταν το 1987, το οποίο ο ψαράς ξαναπέταξε στη θάλασσα. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης της θάλασσας».

ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΟΙ 35 ΤΟΝΟΙ

Μάζεψαν 42 τόνους θαλάσσιων απορριμμάτων σε 7 μήνες!

Η ομάδα της “Εναλείας” άρχισε πρώτα να εκπαιδεύει αλιείς στον Πειραιά, ώστε να συλλέγουν τα θαλάσσια απορρίμματα και να τα μεταφέρουν πίσω στο λιμάνι. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του “Mediterranean Cleanup”. Την πρώτη περίοδο υλοποίησής του, το 2018-2019, ανασύρθηκαν 16.000 κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας. Επεκτείνοντας το δίκτυο των αλιέων, με 35 μηχανότρατες-ανεμότρατες από τέσσερα ακόμα λιμάνια της Ελλάδας (Κερατσίνι, Λαύριο, Πάτρα, Χαλκίδα), την περασμένη αλιευτική περίοδο, δηλαδή από τον Οκτώβρη του 2019 έως τον Μάιο του 2020, καθαρίστηκαν 42 τόνοι θαλάσσιων απορριμμάτων από τις ελληνικές θάλασσες, από τους οποίους οι 35 τόνοι ήταν πλαστικό, ενώ ταυτόχρονα περισυνελέγησαν και δέκα τόνοι χρησιμοποιημένων αλιευτικών διχτυών.

Τη φετινή αλιευτική περίοδο συμμετέχουν στη δράση 100 μηχανότρατες από 12 λιμάνια σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους τα λιμάνια των Χανίων και του Αγίου Νικολάου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια