Στην Κρήτη ο Ελληνικός Στόλος Μεσογείου - Ερρίφθη ο κύβος για τη δεύτερη «Σαλαμίνα» στη Σούδα

Κρήτη
Στην Κρήτη ο Ελληνικός Στόλος Μεσογείου - Ερρίφθη ο κύβος για τη δεύτερη «Σαλαμίνα» στη Σούδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερη μεγάλη ναυτική βάση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και όχι μόνο η Σούδα

Ο κύβος ερρίφθη για τη δημιουργία του ελληνικού στόλου Μεσογείου, που θα έχει ως έδρα την Κρήτη και συγκεκριμένα τον ναύσταθμο της Σούδας, που θα ξεκινήσει να αναβαθμίζεται άρδην, ώστε να αποτελέσει μια δεύτερη μεγάλη ναυτική βάση για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και όχι μόνο...

Στόχος δεν είναι μονάχα η Σούδα να εξελιχθεί σε μια 2η Σαλαμίνα για τη χώρα μας, όπου θα εδρεύει μόνιμα πλέον ο μισός πολεμικός στόλος της Ελλάδας (ή σε κάθε περίπτωση θα μπορεί να μεταφέρεται ανά πάσα στιγμή μεγάλο μέρος του στόλου), αλλά να εξελιχθεί σε κέντρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και δη των ΗΠΑ.

Η Αθήνα φαίνεται ότι προσβλέπει σε στήριξη και συνεργασία με τις ΗΠΑ για το ευρισκόμενο σε εξέλιξη πρόγραμμα δημιουργίας ενός δεύτερου ναυστάθμου, ώστε το Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) στη Σούδα να αποκτήσει μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες στα επόμενα χρόνια.

Ήδη μάλιστα, ως πρώτο σημαντικό βήμα εκτιμάται η υπερψήφιση, τις προάλλες, του αμερικανικού Αμυντικού Προϋπολογισμού για το 2021. Αμυντικού προϋπολογισμού, ο οποίος περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση έργων στη Σούδα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων...

Εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός της αναδιάρθρωσης της δομής του Πολεμικού Ναυτικού, ο τελικός στόχος είναι η χώρα να αποκτήσει μέσα στα επόμενα χρόνια δύο ναυστάθμους που θα φιλοξενούν αντίστοιχα δύο στόλους: Τον στόλο Αιγαίου, που θα φιλοξενεί ο σημερινός κεντρικός ναύσταθμος στη Σαλαμίνα, και τον στόλο Μεσογείου, που θα φιλοξενεί ο αναβαθμισμένος ναύσταθμος στη Σούδα!

Τα σχέδια φυσικά δεν προωθούνται τυχαία προς υλοποίηση τώρα, αλλά έρχονται με φόντο τις ευρύτερες γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, καθώς επίσης και με φόντο τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα μεταξύ Καστελόριζου, Κρήτης και Κύπρου.

Το στίγμα άλλωστε, όπως έχουμε γράψει, είχε δώσει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής, όταν και είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν η χώρα από ’δω και πέρα θελήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αναπτύξει λειτουργικό ναύσταθμο και στην Κρήτη, και αυτό θα γίνει μέσα από αναβάθμιση της Σούδας. Έχουν προβλεφθεί κονδύλια στο πρόγραμμα που λέμε “εξοπλιστικό 15ετίας” για υποδομές. Και το βασικό ζήτημα είναι της Σούδας, για να αποτελέσει πλήρως οργανωμένο ναύσταθμο, ικανό να υποστηρίξει σε μόνιμη βάση πλοία και υποβρύχια του Ναυτικού!».

Η εκκίνηση των διαδικασιών για τη μετατροπή της Σούδας σε έναν 2ο μεγάλο ναύσταθμο, που θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και τον μισό ελληνικό στόλο, βρέθηκε στο επίκεντρο κεντρικών δημοσιευμάτων, όπως αυτό του enikos.gr: «Πριν από ένα χρόνο, στις 3 Δεκεμβρίου 2019, ο (τότε) αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνη, ερωτώμενος για το θέμα της μεταστάθμευσης μέρους του Στόλου στη Σούδα είχε απαντήσει: “Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα και νοτιοανατολικότερα... Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο ναύσταθμος της Κρήτης. Το ιδεατό θα ήταν ο μισός στόλος να βρίσκεται στην Κρήτη. Όμως αυτό έχει μεγάλο κόστος”.

Εδώ και χρόνια, επαναλαμβανόταν η συζήτηση για τον ναύσταθμο Κρήτης, στα Χανιά, μια ανάσα από τη Σούδα. Συζητήσεις επί συζητήσεων, προτάσεις, εισηγήσεις και στο τέλος... τίποτα.

Ωστόσο, όπως αποκαλύψαμε στο enikos.gr από τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο σχέδιο για τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υποτυπώδης ναύσταθμος Κρήτης, στη Σούδα, αναβαθμίζεται και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να μετατραπεί όχι απλά στη δεύτερη “καρδιά” του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά σε κέντρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου».

Κέντρο υψηλής σημασίας

Χρηματοδότηση έργων 50 εκατ. δολαρίων

«Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η υπερψήφιση του αμερικανικού Αμυντικού Προϋπολογισμού για το 2021 (335 υπέρ, 78 κατά) περιέχει - εκτός από την επιβολή κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία εντός 30 ημερών - τη χρηματοδότηση έργων στη Σούδα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ανάδειξη σε κέντρο υψηλής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα και σημειώνει: «Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη χρηματοδότηση και της επέκτασης του ναυστάθμου, καθώς και την κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών, ώστε αυτό που κατάρτισε το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) να γίνει πραγματικότητα.

Η δημιουργία “Στόλου Μεσογείου” και η αναβάθμιση του ναυστάθμου Κρήτης, μέσω της δημιουργίας πλήρους εγκατάστασης θα “χτυπήσει” τον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ, Ανατολικά της Ρόδου, στα μικρασιατικά παράλια, και η Τουρκία θα αισθάνεται μία μόνιμη θαλάσσια πίεση. Οι διαδικασίες αναμένεται να “τρέξουν” άμεσα. Κι ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία δύο στόλων, Αιγαίου και Μεσογείου, με τον πρώτο να έχει έδρα τη Σαλαμίνα και τον δεύτερο τη Σούδα. Μάλιστα, η πρόβλεψη είναι να μπορεί να υποδέχεται και πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος, ακόμη και αεροπλανοφόρου.

Μετά τη σημαντική εξέλιξη από την ψήφιση του αμυντικού προϋπολογισμού στις ΗΠΑ, πλέον είναι πολύ πιθανό τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022».

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News