Κορωνοϊός: 600 Χανιώτες στο πρώτο μαζικό τεστ μέσα από το αυτοκίνητο – Μόλις 2 «θετικά» αποτελέσματα

Χανιά
Κορωνοϊός: 600 Χανιώτες στο πρώτο μαζικό τεστ μέσα από το αυτοκίνητο – Μόλις 2 «θετικά» αποτελέσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα Χανιά η έναρξη των ελέγχων με rapid tests μέσα από το αυτοκίνητο για κορωνοϊό στον γενικό πληθυσμό της Κρήτης

Με μια πρωτόγνωρη για την Κρήτη διαδικασία, μέσα από το αυτοκίνητο, οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, έλεγξαν μέρος του πληθυσμού των Χανίων που θέλησε να υποβληθεί δωρεάν σε radit test.

Tα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν άμεσα με γραπτό μήνυμα στο κινητό στους πολίτες που έδωσαν δείγμα ρινοφαρυγγικού υγρού, αποτυπώνουν μία ικανοποιητική εικόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 600 rapid test προέκυψαν 2 θετικά (0,33%) και αφορούν σε 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

 «Δεν δημιουργεί καμία ανησυχία, δείχνει και μια εικόνα για το προφίλ των Χανίων από εκεί και πέρα όμως δεν θα πρέπει να δημιουργεί κανένα εφησυχασμό», όπως δήλωσε η Διοικήτρια 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης κ. Λένα Μπορμπουδάκη.

Στους ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού που διενεργήθηκαν από τις Κινητές Ομάδες Χανίων και Ηρακλείου του ΕΟΔΥ και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στην Πλατεία Ελευθερίας πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, συμμετείχαν 600 πολίτες.

 «Υπήρχε μια σταθερή ροή, σε καμία περίπτωση δε σταματήσαμε να εξετάζουμε. Περίμενα παραπάνω τεστ, αυτό είναι αλήθεια, αλλά ακόμα και ο αριθμός αυτός που έχουμε πάρει είναι σίγουρα ικανοποιητικός», όπως είπε ο επόπτης - γιατρός της Κινητής Ομάδας Χανίων Ε.Ο.Δ.Υ. κ. Στέφανος Ντουκάκης. «Τα δείγματα που πάρθηκαν είναι ενθαρρυντικά σε ότι αφορά στα αποτελέσματα τα οποία έχουμε τη δυνατότητα να δούμε άμεσα με το rapid test», συμπλήρωσε.  

Η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη η οποία βρέθηκε στα Χανιά με αφορμή τη διοργάνωση των δωρεάν ελέγχων στον τοπικό πληθυσμό, τόνισε ότι δράσεις σαν αυτή θα επεκταθούν το επόμενο διάστημα σε ολόκληρο το νησί.

«Ξεκινώντας από τα Χανιά ξεκινάμε να ανιχνεύουμε τον πληθυσμό με αυτόν τον τρόπο σε όλη την Κρήτη. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία και στις άλλες περιφερειακές ενότητες και παρατηρούμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο του νησιού παραμένει καλό. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα  έχουμε μια σταθεροποίηση και στον αριθμό των νοσηλειών και μια μικρή πτώση στα θετικά επιβεβαιωμένα περιστατικά τα οποία ταυτοποιούνται  καθημερινά», τόνισε η κ. Μπορμπουδάκη.

Το Υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή στην ΥΠΕ Κρήτης για περαιτέρω ελέγχους και επέκταση αυτών σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας.

 «Για παράδειγμα στην ενδοχώρα όπου μπορεί να υπάρχουν εργάτες γης . Μαζί με τους επόπτες μας σχεδιάζουμε το πρόγραμμα μας για τις επόμενες ημέρες με αντίστοιχες δράσεις για να φτάσουμε απ άκρη σ άκρη στο νησί», ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

 «Αν μπορέσουμε να το κάνουμε και σε άλλες περιοχές, Καστέλι, Κάντανος, Παλαιόχωρα, Βρύσες, Σφακιά, Γεωργιούπολη για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα γεωγραφικά πως διασπείρεται ο ιός, αν υπάρχει διασπορά», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής.

«Και η πρωτοβάθμιας συμμετέχει ενεργά, έχει αντιμετωπίσει πάνω από 4000 ενεργά  κρούσματα ή στενές επαφές και πάνω από 20.000 δειγματοληψίες PCR έχουν εξεταστεί στα νοσοκομεία μα», δήλωσε ο Υποδιοικητής ΥΠΕ Κρήτης κ. Δημήτρης Αγαπίου.  

Ταυτόχρονα η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης ολοκληρώνει τις διαδικασίες προκειμένου να είναι έτοιμη για την άμεση ενεργοποίηση των εμβολιαστικών κέντρων .

«Είναι δικαίωμα του πολίτη να επιλέξει που θέλει να πάει, σίγουρα τα τεστ που διενεργούνται  δωρεάν είναι αρκετά για να δούμε πού βρισκόμαστε», είπε ο κ. Αγαπίου.

Η δειγματοληψία είναι δωρεά. Οπότε μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να επιλέξει να έρθει σε μια δημόσια δομή εφόσον έχει συμπτώματα ή είναι στενή επαφή και να γίνει μια δειγματοληψία δωρεάν.

«Το drive through είναι συγκεκριμένη διαδικασία γι’ αυτό και δεν δεχόμαστε πεζούς…μπορεί να πάμε σε μια περιοχή να κάνουμε δύο ώρες τεστ και να φεύγουμε», τόνισε ο επόπτης – γιατρός της Κινητής Ομάδας Ηρακλείου του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News