Αισθητήρες φάρων για τυφλούς στα κεντρικά των περιφερειακών ενοτήτων

Χανιά
Αισθητήρες φάρων για τυφλούς στα κεντρικά των περιφερειακών ενοτήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικό βήμα στην προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο

Ηλεκτρονικό σύστημα για την καθοδήγηση συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, εγκαταστάθηκε σήμερα στο μέγαρο της αντιπερειφέρειας Χανίων δίνοντας τη δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης σε υπηρεσίες και γραφεία. Πρόκειται για πρόγραμμα που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο την προώθηση της ισότιμης κοινωνικής ένταξης των ατόμων με προβλήματα όρασης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

«Βρίσκεται στην είσοδο της αντιπεριφέρειας. Σε επτά βήματα δεξιά βρίσκεται η σκάλα. Δέκα βήματα ευθεία, βρίσκονται οι τουαλέτες αμεα». Οδηγίες σαν αυτές, διευκολύνουν την κίνηση τυφλών σε έναν χώρο αφιλόξενο μέχρι χθες. Στο εξής, τυφλοί συμπολίτες μας, θα μπορούν να κινηθούν χωρίς συνοδό, σε υπηρεσίες που στεγάζονται στο κεντρικό κτήριο της αντιπεριφέρειας Χανίων. Αρκεί να εγκαταστήσουν στο κινητό τους μια εφαρμογή που θα τους επιτρέπει να λαμβάνουν φωνητικές οδηγίες.

Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σε συνεργασία με Ισραηλινή εταιρία, με σκοπό να εξασφαλίσει την ασφαλή και ανεξάρτητη πρόσβαση των τυφλών στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Η αρχή γίνεται από τα κεντρικά κτήρια της διοίκησης κάθε περιφερειακής ενότητας ενώ σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες.

Για ένα σωστό βήμα στην κατεύθυνση της ίσης αντιμετώπισης τυφλών συνανθρώπων μας, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής. Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Επιτροπάκης, Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης , εξήγησε ότι «μέσω gps αυτό το πρόγραμμα θα δουλεύει σε όλα τα κινητά και θα καθοδηγεί τον τυφλό εκεί που θέλει να εξυπηρετηθεί. Έτσι θα κάνει τις συναλλαγές του και τις όποιες γραφειοκρατικές δουλειές, χωρίς συνοδεία ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας».

Το Σωματείο αμεα Χανίων υποδέχτηκε την πρωτοβουλία, ως μια κίνηση ουσιαστικής βελτίωσης της προσβασιμότητας σε δημόσιες υπηρεσίες, αν και απαιτούνται ακόμη μεγάλες τομές. «Μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα, αλλά για μας είναι πολύ μεγάλο, γιατί αφορά μια ομάδα από τους πιο αόρατους και ευάλωτους ανθρώπους ,τους τυφλούς. Οι τυφλοί άνθρωποι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και οι κανόνες του ΟΗΕ αυτό λένε. Το ότι άρχισαν και γίνονται πράξεις , αυτό είναι το παρήγορο» δήλωσε η πρόεδρος του Σωματείου Αμεα Χανίων κ. Αμαλία Μπασιά.

Το σύστημα καθοδήγησης τυφλών στο μέγαρο της αντιπεριφέρειας Χανίων τέθηκε σήμερα σε λειτουργία ενώ θα ακολουθήσει το κτήριο της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Χανίων.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News