Προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ το Φαράγγι της Σαμαριάς - «Αφορμή» πατέρας που το διέσχισε έχοντας στην πλάτη την κόρη του!

Χανιά
Προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ το Φαράγγι της Σαμαριάς - «Αφορμή» πατέρας που το διέσχισε έχοντας στην πλάτη την κόρη του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το 2023 θα είναι προσβάσιμο και σε ΑΜΕΑ με αμαμίδια το Φαράγγι της Σαμαριάς - Υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής με αφορμή μία… εικόνα

Μια φωτογραφία που το 2017 έκανε το γύρο του διαδικτύου, με έναν πατέρα που διέσχισε το Φαράγγι της Σαμαριάς κουβαλώντας στην πλάτη του την κινητικά ανάπηρη κόρη του, ήταν η αφορμή για να αρχίσει η συζήτηση και δύο χρόνια μετά, η διεύθυνση δασών Χανίων να υποβάλλει για πρώτη φορά αίτημα να καταστεί ο δρυμός προσβάσιμος σε ΑμΕΑ. Τότε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου υποκλίθηκαν μπροστά στο μεγαλείο και τη δύναμη της ψυχής αυτού του πατέρα.

Ταυτόχρονα οι αρμόδιες υπηρεσίες άρχισαν να βλέπουν σοβαρά το ενδεχόμενο παρεμβάσεων. Πέρασαν τρία χρόνια και χθες, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ, η Περιφέρεια Κρήτης και η Διεύθυνση Δασών Χανίων υπέγραψαν προγραμματική συμφωνία με την οποία ορίζονται παρεμβάσεις μέσα στο δρυμό αλλά και ευρύτερα, προκειμένου να μπορούν να διασχίσουν ένα σημαντικό τμήμα του, άνθρωποι που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο.

Έργα, χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, θα γίνουν σε μήκος δυόμιση χιλιομέτρων από την είσοδο της Αγίας Ρουμέλης μέχρι τη θέση Χριστός, μετά τις Πόρτες. «Η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων, αποτελεί όχι απλά μια υποχρέωση, αλλά μια άμεση προτεραιότητα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος τόνισε πως για την Περιφέρεια Κρήτης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ αποτελεί βασική επιλογή.

Οι παρεμβάσεις δεν θα περιοριστούν στο μονοπάτι εντός του δρυμού, αλλά θα είναι διευρυμένες, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όπως είπε ο  αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, προβλέπεται αναβάθμιση και βελτίωση του αγροτικού δρόμου από τον οικισμό της Αγίας Ρουμέλης μέχρι την είσοδο του δρυμού αλλά και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών στα λιμάνια εξυπηρέτησης των επισκεπτών του φαραγγιού, σε Αγία Ρουμέλη, Χώρα Σφακίων,  Σούγια και Παλαιόχωρα.

Ταυτόχρονα προβλέπεται να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη ψηφιακή, διαδικτυακή εφαρμογή, για να υπάρχει πλήρης καταγραφή, αποτύπωση και ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση της υποδομής προσβασιμότητας που θα υλοποιηθεί, ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος επισκέπτης να έχει πλήρη γνώση για αυτά που θα συναντήσει στο πεδίο. Τα έργα,  προκειμένου το Φαράγγι να είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία , εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2023.

Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ. Πολύμνια Σκλαβάκη υπογράμμισε πως οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούσαν δέσμευση της υπηρεσίας προς το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ανανέωση του διπλώματος της Α΄ Κατηγορίας Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρώπης. «Νομίζω ότι θα δώσει μια μεγάλη δυναμική ώστε όλοι οι άνθρωποι, χωρίς αποκλεισμούς, καθένας με τις δυνατότητες του, να μπορεί να βιώσει τη θετική ενέργεια του παγκόσμιου μνημείου της φύσης» σημείωσε η κ. Σκλαβάκη.

Κάθε χρόνο τον εθνικό δρυμό Σαμαριάς διασχίζουν άνθρωποι που έχουν χάσει την όραση ή την ακοή τους. Από το 2023 οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις θα μπορούν να το διασχίσουν σε ένα σημαντικό τμήμα του και άτομα με κινητικά προβλήματα. 

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την ευρύτερη περιοχή

Για τη συνολικότερη ανάδειξή της Αγίας Ρουμέλης ως πύλη εισόδου του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, έχει υπογραφεί προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Δήμο Σφακίων και το Υπουργείο Πολιτισμού η οποία περιλαμβάνει μελέτες για την αποκατάσταση και ανάδειξη των σημαντικότερων μνημείων, δηλαδή του οθωμανικού κούλε που δεσπόζει σε υψόμετρο 270 μέτρων δυτικά του οικισμού, του ναού της Παναγίας και των δύο παρακείμενων  στην κοίτη του ποταμού γεφυρών.

Στα μνημεία  που είναι υπό μελέτη για να αναδειχτούν, εντάσσεται και ο ναός του Αγίου Παύλου στην ομώνυμη παραλία, σημείο αναφοράς στην ανηφορική διαδρομή προς τον Αϊ Γιάννη, ενώ σχεδιάζεται και η αναβάθμιση του «Μουσείου Ανθρώπου και Πέτρας» που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο της Αγίας Ρουμέλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News