Χανιά

Μετόχι Ησυχάκη: Το εμβληματικό κτήριο αποκτά ξανά ζωή!

Σύμβολο αγώνων κατά του κατακτητή

2,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του εμβληματικού κτηρίου στον Αλικιανό - Με έντονα ακόμη τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά στοιχεία του παρελθόντος, το Μετόχι Ησυχάκη δεσπόζει στην πλατεία του παλιού Δημαρχείου

Ένα εμβληματικό κτήριο, με ιστορία που ξεκινά από την εποχή της Ενετοκρατίας, συνεχίζεται κατά την Τουρκοκρατία και φτάνει μέχρι τη γερμανική κατοχή, αναμένεται να αποκτήσει ξανά ζωή, μέσα από την αποκατάσταση και αξιοποίησή του ως κέντρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Το Μετόχι Ησυχάκη στον Αλικιανό είναι ένα από τα λίγα κτήρια πανελλαδικά που εντάχθηκαν, μετά από αίτημα του Δήμου Πλατανιά, στο πρόγραμμα αξιοποίησης εμβληματικών κτηρίων. Για την αποκατάστασή του και το σύνολο των μελετών που απαιτούνται έχουν εξασφαλιστεί 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες αποτυπώσεις του χώρου για να εκπονηθούν οι μελέτες, με τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη να μιλά για ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά ταυτόχρονα για ένα φιλόδοξο σχέδιο αξιοποίησης, με δράσεις που θα έχουν ως άξονες την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία.

«Το Μετόχι Ησυχάκη έχει περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου από δωρεά. Είχε μείνει αναξιοποίητο και ο Δήμος πέτυχε να το εντάξει πριν από δύο χρόνια σε ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το λεγόμενο ΕΠΑΝΕΚ, τύπου ΕΣΠΑ», είπε στη “Ν.Κ.”. ο κ. Μαλανδράκης.

Με έντονα ακόμη τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά στοιχεία του παρελθόντος, δεσπόζει στην πλατεία του παλιού Δημαρχείου, έχοντας διαγράψει μια μακρά πορεία στον χρόνο. Το μετόχι ήταν περίκλειστο συγκρότημα τετράγωνου σχήματος με εσωτερική αυλή. Ένα τμήμα του έχει γκρεμιστεί και ξανακατασκευαστεί από την αρχή. Υπάρχουν όμως ακόμα τμήματα των αυθεντικών τοίχων του μετοχιού, που μαρτυρούν ότι χτίστηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας. Προσθήκες έγιναν την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τότε ήταν που χτίστηκε το κύριο μέρος του κτηρίου και ο χαρακτηριστικός πύργος. Στην επανάσταση του 1897 ο Τιμολέων Βάσος, επικεφαλής του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος, αποβιβάστηκε στην Κίσσαμο με εντολή να καταλάβει την Κρήτη και να κηρύξει την ένωσή της με την Ελλάδα. Στο Μετόχι Ησυχάκη εγκατέστησε το στρατηγείο του.

Στόχος της δημοτικής Αρχής Πλατανιά είναι το 2023 το Μετόχι Ησυχάκη να έχει αναπαλαιωθεί πλήρως και να παραδοθεί σε χρήση.

ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σύμβολο αγώνων κατά του κατακτητή

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την περιοχή, χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συγκέντρωσης των γυναικόπαιδων. Στη Μάχη της Κρήτης μεταφέρθηκε εκεί το Ορφανοτροφείο Χανίων.

Το μετόχι αποτελούσε ένα αυτόνομο κτηριακό συγκρότημα με γεωργικές εκτάσεις. Διέθετε στάβλους, αποθήκες για τα προϊόντα, τα εφόδια και τις ζωοτροφές, και ελαιουργείο. Σηματοδότησε όλες τις σημαντικές αλλαγές σε κάθε ιστορική περίοδο και συμβολίζει μέχρι σήμερα τους αγώνες του τόπου ενάντια στους κατακτητές κάθε εποχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια