Χανιά

Φορτέτζα Χανίων: Εγκαταλελειμμένος επί χρόνια ο προμαχώνας του Αγίου Νικολάου του Μώλου

Λειτούργησε ως καφέ - μπαρ η Φορτέτζα των Χανίων

Προσπάθειες αποκατάστασης από Αρχαιολογία και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης παρουσιάζει για τουλάχιστον είκοσι χρόνια ο προμαχώνας του Αγίου Νικολάου του μώλου στα Χανιά, γνωστός ως φορτέτζα της πόλης. Αν και αρχαιολογικός χώρος, λειτούργησε στο παρελθόν ως χώρος εστίασης και τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου, την ώρα που εκκρεμεί η ολοκλήρωση μελετών για την αποκατάσταση και ανάδειξη του.

Η Φορτέτζα των Χανίων, όπως είναι γνωστός ο προμαχώνας του Αγίου Νικολάου, σήμερα δεν είναι παρά ένα κομμάτι του λιμενοβραχίονα το οποίο οι επισκέπτες προσπερνούν για να φτάσουν το Φάρο. Μονάχα ίχνη από την εποχή που λειτουργούσε ως χώρος εστίασης, μαρτυρούν πως στο μακρινό παρελθόν ο χώρος αυτός ήταν επισκέψιμος.

Πάνε είκοσι χρόνια όμως από την απόφαση που έβαλε τέλος σε μια χρήση, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν ταίριαζε στον αρχαιολογικό χαρακτήρα του προμαχώνα. Πολύ δε περισσότερο στις νόμιμες χρήσεις του. Το καφέ μπαρ της Φορτέτζας πέρασε στην ιστορία της νυχτερινής ζωής της πόλης και έκτοτε το μνημείο αφέθηκε στην τύχη του. Την περίοδο της τέλεσης γαμήλιων τελετών Κινέζων σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, ο Προμαχώνας του Αγίου Νικολάου, ήταν από τα αξιοθέατα των Χανίων, που οι τουριστικοί παράγοντες προωθούσαν.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του. Πρόσφατα μάλιστα το χώρο επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της διάσωσης του ως μνημείο. «Σε συνεργασία με το δημοτικό λιμενικό ταμείο Χανίων εκπονούνται μελέτες αποκατάστασης και ανάδειξης. Κάποιες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ άλλες είναι σε εξέλιξη» είπε στο neakriti.gr, η κ. Παπαδοπούλου.

Χτισμένος επί Ενετοκρατίας, αποτελούσαν μαζί με το Φάρο και το παλιό καρνάγιο, ένα ενιαίο σύνολο. Ο Προμαχώνας Αγίου Νικολάου του Μώλου πήρε το όνομά του από τον ναό που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της χαμηλής πλατείας. Ένα μεγάλο τμήμα του Προμαχώνα κατεδαφίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες ενώ στο πλαίσιο της ανάδειξης του, προβλέπεται να αποκαλυφθεί κάτω από τις επιχωματώσεις ο θαμμένος ναός.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια