Χανιά

Επιστολή του Επιμελητηρίου Χανίων στον Πρωθυπουργό για δέσμη μέτρων

Ζητά από την Ελληνική Πολιτεία να αναλάβει επειγόντως "την ιστορική της ευθύνη" όπως αναφέρει

Επιστολή του Επιμελητηρίου Χανίων προς τον  Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο καθώς η χώρα υπομένει ένα δεύτερο επώδυνο Lockdown, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Χανίων αποφάσισε να επαναφέρει με την επισυναπτόμενη επιστολή της προς την Ελληνική Κυβέρνηση την ανάγκη πλήρους υιοθέτησης της ολοκληρωμένης και ομόφωνης δέσμης 29 προτάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (04/09/2020) με στόχο τη "διάσωση" της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου μας. Στην ίδια επιστολή, προτάσσονται κρίσιμα μέτρα για τη βιώσιμη επανεκκίνηση των επιχειρήσεών των Χανίων, μετά την άρση της επείγουσας υγειονομικής κατάστασης.

Ακολουθεί η επιστολή:

Θέμα: Να Δημιουργήσουμε και Εμβόλιο Κατά της Επιχειρηματικής Εξόντωσης.

Η Κυβέρνηση να Μεταφέρει το Στρατηγικό Κέντρο Βάρους από τις Αναστολές Πληρωμής και τη Δανειοδότηση σε Δωρεάν Στήριξη και Διαγραφή Βαρών.

Κατά Προσέγγιση το 30% των Επιχειρήσεων των Χανίων θα Κλείσει Χωρίς Αποτελεσματική Ενίσχυση Μετά το LockDown2.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ενώ η Ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο “κύμα” της πανδημίας Covid-19 με την ελπίδα στραμμένη στα πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα για την παρασκευή εμβολίων, η Ελληνική Κοινωνία και Οικονομία αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές συνέπειες του δεύτερου LockDown.

Στην Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων με ομοψυχία και υπευθυνότητα παρακολουθούμε με αγωνία τις πολύπλευρες προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας για τη διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης και από το ξεκίνημα της εφαρμόζουμε αξιόπιστα το σύνολο των διοικητικών και υγειονομικών της αποφάσεων, παρά τις βαρύτατες επιπτώσεις τους στην «οικονομική Υγεία» του τόπου μας.

Το Επιμελητήριο Χανίων εκπληρώνοντας με συνέπεια το θεσμικό του ρόλο απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία καθώς, μέσα από ευρύτατο διάλογο στα Τμήματα (Τουρισμός, Εμπόριο, Μεταποίηση, Υπηρεσίες) και στο Διοικητικό του Συμβούλιο, επεξεργάστηκε και σας απέστειλε στις 04 Σεπτεμβρίου 2020 ολοκληρωμένη και ομόφωνη δέσμη 29 στοχευμένων προτάσεων. Αυτή η προσέγγιση αποσκοπούσε στην ευρεία και πλέον αξιόπιστη παρουσίαση των πολυδιάστατων ιδιαιτεροτήτων και διακριτών προβλημάτων της Οικονομίας των Χανίων με σκοπό την επείγουσα αποτροπή της τελικής κατάρρευσης.

Είναι γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα ικανοποίησε τμηματικά διεκδικήσεις του Επιμελητηρίου των Χανίων (π.χ. μεταφορικό ισοδύναμο, μείωση ενοικίων, αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, παροχή ρευστότητας, παράταση πληρωμής επιταγών, επιδότηση Απασχόλησης), δυστυχώς όμως εξαιτίας της πολύμηνης διάρκειας και έντασης των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά πλέον καθίσταται δραματική. Σήμερα, δυστυχώς σταδιακά επιβεβαιώνονται οι δημόσιες εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου Χανίων κατά το πρώτο LockDown της περασμένης άνοιξης ότι χωρίς άμεση υγειονομική αντιμετώπιση και αποφασιστική οικονομική στήριξη θα απειληθεί με «λουκέτο» - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – περίπου το 30% των τοπικών μας επιχειρήσεων και τραγική επίπτωση σε χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.

Τα μέχρι σήμερα χρηματοδοτικά εργαλεία ΤΕΠΙΧ Ι, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας με τα οποία επιχείρησε το Ελληνικό Δημόσιο να διοχετεύσει ρευστότητα δια μέσου του τραπεζικού συστήματος απέκλεισε πολύ μικρές υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις, όπως και ελεύθερους επαγγελματίες. Το ίδιο δυστυχώς απέτυχε να πράξει και η Περιφέρεια Κρήτης κατά την προσπάθεια αξιοποίησης των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αν και βρισκόμαστε σε αναμονή υλοποίησης των δεσμεύσεων του κου Αρναουτάκη προς τον Πρόεδρο του Επιμελητήρίου Χανίων για επανασχεδιασμό νέου στοχευμένου προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων, πιο ενωμένη και αποφασισμένη από ποτέ, ζητά από την Ελληνική Πολιτεία να αναλάβει επειγόντως την ιστορική της ευθύνη για να διασφαλίσει το Αύριο του τόπου και των παιδιών μας. Τώρα είναι πλέον η ώρα της Ελληνικής κυβέρνησης να πράξει το δικό της χρέος, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς υπεκφυγές. Από την ολοκληρωμένη δέσμη των 29 προτάσεών μας επαναφέρουμε ως στρατηγικού και επείγοντος χαρακτήρα τις εξής:

  1. Έκτακτη κρατική & οριζόντια επιδότηση κεφαλάιου επανεκ-κίνησης σε αυτοαπασχολούμενους (€3.000), πολύ μικρές (€6.000) και μικρές (€10.000) επιχειρήσεις, οι οποίες υποχρεώθηκαν να κλείσουν ή να περιστείλουν τις δραστηριότητές τους στο LockDown Εξαιρούνται οι ωφελούμενες επιχειρήσεις από το αντίστοιχο πρόγραμμα επιχορήγησης της Περιφέρειας. 
  2. Επιδότηση 100% ασφαλιστικών εισφορών ατομικών - μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέχρι 30/04/2021 με την προϋπόθεση να μη μειωθεί το προσωπικό τους.
  3. Ένταξη των παλαιών οφειλών προς το Δημόσιο, όπως και των νέων που δημιουργήθηκαν από το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων κατά την πανδημία, σε νέα ρύθμιση από 1/1/2021 έως 120 δόσεις. Παράλληλη επιβράβευση με διαγραφή κατά 30% φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έτους 2020 για τις επιχειρήσεις που δεν θα επιλέξουν να ενταχτούν στο νέο πρόγραμμα.

Βρισκόμαστε δυναμικά στο πλευρό του δύσκολου έργου σας & αναμένουμε με ελπίδα τις κρίσιμες παρεμβάσεις σας.

(φωτογραφία intime)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια