Ντελιβεράδες Χανίων: Εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό για 5 € - Καταγγέλλουν συνθήκες «εργασιακού μεσαίωνα»

Κρήτη
Ντελιβεράδες Χανίων: Εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό για 5 € - Καταγγέλλουν συνθήκες «εργασιακού μεσαίωνα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητούν δωρεάν τεστ και μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό – Έτοιμοι για απεργία στις 26 Νοεμβρίου

Αναδείχτηκαν ως οι ήρωες της πρώτης καραντίνας, όπως τους είχε χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός. Σήμερα οι διανομείς είναι οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους των άδειων πόλεων και μετά τις εννέα το βράδυ, να εξυπηρετούν τους πολίτες με κρύο και βροχή, αλλά χρησιμοποιώντας δικό τους μέσο μεταφοράς, πληρώνοντας οι ίδιοι τα καύσιμα, με τη μάσκα και το αντισηπτικό να είναι τα μοναδικά όπλα για την προστασία τους.

Το σωματείο διανομέων Χανίων, διά του προέδρου του Γιώργου Εμμανουηλίδη, περιγράφει ένα επικίνδυνο περιβάλλον εργασίας, με κεκτημένα πολλών ετών να κινδυνεύουν με κατάργηση. Όπως λέει, η διαφορά σε σχέση με την περίοδο της πρώτης καραντίνας είναι ότι δεν παρατηρείται αυξημένη ζήτηση και μεγάλος όγκος παραγγελιών. «Όμως ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο, κάνουμε πολλές συναλλαγές με χρήματα και άρα είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο» σημειώνει.

Κάθε ώρα εργασίας για ένα διανομέα πληρώνεται προς 5 – 5,5 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, ο οποίος εξηγεί πως υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων οι οποίοι κάνουν τις διανομές με δικό τους μηχανάκι, επιβαρύνονται με το κόστος των καυσίμων και τις φθορές. Στην περίπτωση δε που κάποιος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, συνίσταται απλά η παραμονή στο σπίτι, ενώ διαγνωστικός έλεγχος δε γίνεται αφού ουδείς διανομέας μπορεί να πληρώσει το κόστος. Οι υπόλοιποι μάλιστα εργαζόμενοι της επιχείρησης, συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά.

«Με την ευλογία του κράτους οι εργοδότες μας, μας δίνουν ένα ωρομίσθιο και με αυτό πρέπει να καλύψουμε τα πάντα. Το μέσο ωρομίσθιο για κάποιον που δεν είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει δικό του όχημα και του το διαθέτει η επιχείρηση, είναι στα τέσσερα ευρώ. Εμείς δουλεύουμε με πέντε και εν γνώσει μας καταστρατηγούνται δικαιώματα μας. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση να καταργήσει την υπερωρία, θα καταργήσει και την Κυριακή, οπότε μπορεί να χάσουμε και το δικαίωμα για το 75% .Όχι ότι τα παίρναμε ποτέ αλλά ήταν ένα διεκδικητικό ατού» επεσήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χανίων.

Τις επόμενες ημέρες το Σωματείο Διανομέων Χανίων αναμένεται να αποφασίσει για την συμμετοχή του κλάδου στην απεργία της 26 Νοεμβρίου με κύρια αιτήματα τη στήριξη του κλάδου με συγκεκριμένα μέτρα και την θέσπιση πλαισίου μέτρων για την προστασία των διανομέων από τον κορωνοϊό.

Δείτε το ρεπορτάζ: 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News