Σε ρυθμούς καραντίνας ο Γαλατάς - Εικόνες που μοιάζουν απόκοσμες λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Χανιά

Χανιά
Σε ρυθμούς καραντίνας ο Γαλατάς - Εικόνες που μοιάζουν απόκοσμες λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηλικιωμένος που συνηθίζει να περνά τα απογεύματά του σε αυτό το καφενείο, χαζεύοντας τα αυτοκίνητα και τα παιδιά που πηγαινοέρχονται θα κλειστεί ξανά στο σπίτι του

Σε ρυθμούς απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων κινούνται, όπως και σε όλη την επικράτεια, οι κάτοικοι στα χωριά της Κρήτης, λίγες ώρες πριν της εφαρμογή της δεύτερης - μέσα σε ένα χρόνο - καραντίνας. Στον Γαλατά, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Χανίων, οι εικόνες μοιάζουν απόκοσμες. Στο καφενείο της πλατείας οι ηλικιωμένοι φορούν μάσκα ακόμη και όταν δεν είναι υποχρεωτικό, τις ώρες δηλαδή - για λίγο ακόμα - που απολαμβάνουν τον καφέ ή τη ρακή τους...

Ο ιδιοκτήτης του καφενείου μάς μεταφέρει ένα κλίμα μεταξύ προβληματισμού και αυτοσαρκασμού.

Σερβίρει φορώντας μάσκα τούς μετρημένους στα δάχτυλα τού ενός χεριού θαμώνες, που κι αυτοί φορούν μάσκα. Διανομή καφέδων το εν λόγω κατάστημα δεν κάνει, κι έτσι από το Σάββατο θα παραμείνει κλειστό για τρεις εβδομάδες. Ένας ηλικιωμένος που συνηθίζει να περνά τα απογεύματά του σε αυτό το καφενείο, χαζεύοντας τα αυτοκίνητα και τα παιδιά που πηγαινοέρχονται, από το Σάββατο θα κλειστεί ξανά στο σπίτι του. «Φταίει η νεολαία», θα μας πει, «που δεν πρόσεχε και μας βάλανε τα μέτρα. Εγώ πάντως φοράω παντού μάσκα, ακόμη και μέσα στο σπίτι μου».

Λίγες δεκάδες μέτρα παρακάτω, η υπάλληλος καταστήματος, που φτιάχνει καφέ στο χέρι και πουλάει μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, μας εξηγεί πως «τα πράγματα στον Γαλατά, όπως και στα περισσότερα χωριά, είναι πιο χαλαρά. Δηλαδή, κάποιοι φορούν μάσκα και κάποιοι άλλοι όχι. Δεν έχουν όλοι διάθεση να συμμορφωθούν. Κυρίως λόγω άγνοιας της σοβαρότητας των πραγμάτων».

Έξω από τον παραδοσιακό φούρνο του χωριού, η εικόνα παραπέμπει σε σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας. Καρβέλια ψωμιού μέσα σε νάιλον τσάντες και μέσα ένα χαρτάκι με το όνομα του κάθε πελάτη, κρεμασμένα σε πρόκες στον εξωτερικό τοίχο. Θα τα έπαιρναν προφανώς μετά το σχόλασμα από τη δουλειά ή από τις αγροτικές εργασίες, ώρα που ο φούρνος θα έχει κλείσει. Η τακτική του αρτοποιού θα συνεχιστεί και στη δεύτερη καραντίνα, μιας και ευτυχώς η μικρή επιχείρησή του θα παραμείνει ανοιχτή.

Χρώμα από το παρελθόν

Το ίδιο και το μπακάλικο του Γαλατά... Με χρώμα από το παρελθόν, αλλά προσαρμοσμένο στην εποχή. Απόγευμα Πέμπτης, κι ενώ είχε προηγηθεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού, η κίνηση ήταν “κολλημένη” στο “μηδέν”. Μόνο η ιδιοκτήτρια, φορώντας τη μάσκα της, καθόταν στο ταμείο περιμένοντας κάποιο πελάτη να σπάσει τη μονοτονία της ησυχίας.

Ελπίζουν σε σύντομη άρση των περιορισμών

Αγαπημένος προορισμός των Χανιωτών τα ταβερνάκια του χωριού

Ο Γαλατάς ήταν από τους αγαπημένους κοντινούς προορισμούς των Χανιωτών, μιας και απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη. Τα ταβερνάκια και τα καφενεία του χωριού είναι γνωστά για το καλό φαγητό τους και τη ζεστή ατμόσφαιρα. Τα πράγματα όμως άλλαξαν δραματικά μετά την πανδημία και τα αλυσιδωτά περιοριστικά μέτρα. Μουδιασμένοι οι καταστηματάρχες και όλοι οι κάτοικοι περιμένουν να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες χωρίς νέα απρόοπτα, προσδοκώντας πως δε θα υπάρξει παράταση στη διάρκεια της καραντίνας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News