Χανιά

Έρχεται θέατρο, πάρκινγκ, χώροι άθλησης και πολιτισμού στους Αγίους Αποστόλους

Διαχειριστική μελέτη για τους Αγίους Αποστόλους δείχνει το δρόμο της αξιοποίησης

Η διαχειριστική μελέτη για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων που παρουσιάστηκε σήμερα στη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, δείχνει το δρόμο της ήπιας αξιοποίησης και ανάδειξης της, μέσα από τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα master plan πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο δήμος για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του. Μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που προτείνονται, η δημοτική αρχή καλείται να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα που δεν είναι άλλο από την παράδοση στην κοινωνία των Χανίων και στους επισκέπτες, μιας περιοχής με κυρίαρχα και προστατευμένα τα φυσικά της πλεονεκτήματα –άλσος ,παραλίες -  αλλά με τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού πάρκου.

«Πρόκειται για ένα εγκεκριμένο σχέδιο συνολικό, το οποίο απαντά στο πώς θα διαχειριστούμε το σύνολο των χώρων των Αγίων Αποστόλων και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί δείχνει ότι το πάρκο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο μητροπολιτικό πάρκο» δήλωσε ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης. 

Ο σχεδιασμός, περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων απαγόρευση κυκλοφορίας σε οδικά τμήματα και πεζοδρόμηση τους, διαμόρφωση κυκλικών κόμβων , οκτώ χώρους στάθμευσης σε διάφορα σημεία με συνολικά 690 θέσεις ,δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Ταυτόχρονα προβλέπει αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων των παλιών εξοχών για αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις αλλά και δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στην έκταση ανατολικά του γηπέδου. Στόχος της δημοτικής αρχής, είναι το θέατρο αυτό να κατασκευαστεί με τρόπο, που να είναι σε θέση να αντικαταστήσει το θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, το οποίο εβρισκόμενο μέσα στο αστικό ιστό, δεν εξυπηρετεί της πολιτιστικές ανάγκες της πόλης.

Προβλέπονται όμως και μικρές παρεμβάσεις που αν υιοθετηθούν θα δώσουν νέα πνοή στο άλσος των Αγίων Αποστόλων και στην ευρύτερη περιοχή. Η συντήρηση μονοπατιών, η σήμανση σημείων ενδιαφέροντος, η τοποθέτηση ξύλινων καθιστικών και η δημιουργία ενός ακόμη υπαίθριου γυμναστηρίου αναμένεται να αναβαθμίσουν την χαρακτηριζόμενη όχι άδικα, ως περιοχή φιλέτο των Χανίων. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιδιώκει ο δήμος είναι όπως επανέλαβε ο κ. Σημανδηράκης, «η ανάδειξη του δημόσιου χώρου».

Στο κομμάτι χρηματοδότησης των μελετών αλλά και της υλοποίησης του έργου , προωθείται η ένταξη της παρέμβασης  στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Από σχετική έρευνα που έχει ήδη γίνει μετά από επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία, έχει διαπιστωθεί ότι είναι στις επιλέξιμες δαπάνες ώστε η υλοποίηση του να γίνει συνολικά και όχι αποσπασματικά .

Σε σχέση με τη σημασία της διαχειριστικής μελέτης ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιώργος Ξανθουδάκης υπογράμμισε ότι «η μελέτη αυτή καθορίζει τις χρήσεις και οργανώνει όλες τις υποδομές εκείνες που θα βελτιώσουν την εικόνα του πάρκου και την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Είναι ένα σχέδιο που θα αναβαθμίσει τους Αγίους Αποστόλους και θα τους δώσει μια εικόνα, την οποία στο μέλλον θα χαιρόμαστε να βλέπουμε όλοι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια