Χανιά

Aνησυχία γονέων για τα σχολεία - Στοιβαγμένοι στις τάξεις οι μαθητές

25άρια τμήματα και ελλιπή καθαριότητα στα σχολεία

Χτυπάει “κόκκινο” η αγωνία γονέων και κηδεμόνων στα Χανιά, που κάνουν λόγο για πλημμελή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία. Δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι Σύλλογοι Γονέων του 2ου και του 4ου Γενικών Λυκείων, του Μουσικού Σχολείου, του 11ου και του 15ου Δημοτικών, με υπόμνημά τους προς το υπουργείο Παιδείας, τον ΕΟΔΥ, φορείς της εκπαίδευσης και τη δημοτική Αρχή, ζητούν έστω και τώρα αυστηροποίηση και ενίσχυση των μέτρων για τη θωράκιση των μαθητών.

Είναι γεγονός ότι η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει εντείνει την ανησυχία γονέων και κηδεμόνων μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, αλλά ασφαλή σχολεία», ξεκαθαρίζει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης κ. Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος εξηγεί ότι οι Σύλλογοι Γονέων στα Χανιά αποφάσισαν να ενώσουν τη φωνή τους και να διεκδικήσουν πιο δυναμικά τα αυτονόητα μέτρα για την ασφάλεια του μαθητικού πληθυσμού. Με τον χειμώνα να πλησιάζει, οι γονείς και κηδεμόνες μαθητών στα Χανιά, όπως και πανελλαδικά, εκφράζουν την αγωνία τους για τον τρόπο τήρησης των υγειονομικών κανονισμών.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης, το προσωπικό καθαριότητας που προσλήφθηκε εν μέσω πανδημίας αριθμεί 106 σχολικές καθαρίστριες για 156 σχολικές μονάδες στα όρια του Δήμου Χανίων. Αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1 καθαρίστρια ανά σχολείο.

Αιτήματα

Στα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των πέντε σχολείων περιλαμβάνεται ακόμα η εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη, και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών, ώστε κανένα τμήμα να µην έχει πάνω από 15 μαθητές. Τίθεται επιπλέον το θέμα της αύξησης του αριθμού των λεωφορείων, ώστε να μην παρατηρούνται εικόνες μαθητών που στοιβάζονται κυριολεκτικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στοιβαγμένοι στις τάξεις οι μαθητές

Οι Σύλλογοι Γονέων μιλούν επιπλέον για συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης συνωστισμού μαθητών στις τάξεις.
«Εν μέσω πανδημίας και παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις, τα αιτήματα των σωματείων των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων, των ίδιων των μαθητών, συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση συνωστισμού στις τάξεις», τονίζεται στο υπόμνημα που απέστειλαν οι Σύλλογοι στο υπουργείο Παιδείας.
«Στα Χανιά, σχεδόν το 20% των τμημάτων σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία έχουν από 20 μαθητές και πάνω. Ο αντίστοιχος αριθμός των τμημάτων με πάνω από 15 μαθητές είναι 62% για τα Δημοτικά και 78% για τα Νηπιαγωγεία. Στα περισσότερα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης μαθητές κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες, στοιβαγμένοι σε 25άρια τμήματα, με τη μάσκα να είναι η μόνη προστασία από τον κορωνοϊό», συμπληρώνουν στο υπόμνημά τους ο εκπρόσωποι των γονέων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια