Γιάννης Πλακιωτάκης: Παρουσιάζει το μεταφορικό ισοδύναμο από την Κρήτη

Χανιά
Γιάννης Πλακιωτάκης: Παρουσιάζει το μεταφορικό ισοδύναμο από την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώσεις Πλακιωτάκη για την αναβάθμιση του λιμανιού της Σούδας

Για σημαντική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρητικών επιχειρήσεων, έκανε χθες λόγο από τα Χανιά ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης παρουσιάζοντας την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου σε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο της πόλης.

Νωρίτερα, από την αντιπεριφέρεια Χανίων όπου προήδρευσε σύσκεψης, ανακοίνωσε την αναβάθμιση του λιμανιού της Σούδας, τη χρηματοδότηση των λιμενικών έργων σε Γαύδο, Παλαιόχωρα και Σφακιά και την ένταξη της μελέτης αποκατάστασης των ακτών των Χανίων που καταστρέφονται από τη διάβρωση, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Αναφερόμενος σε μια σειρά αλλαγών και μέτρων που προωθούνται, ο κ.Γιάννης Πλακιωτάκης  συνέδεσε την πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας και της κυβέρνησης, με τη σημασία των νησιών στα εθνικά μας θέματα. «Έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τους νησιώτες μας να μείνουν στον τόπο τους και ειδικά αυτή την περίοδο που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας» σημείωσε χαρακτηριστικά .

Ειδικότερα για το λιμάνι της Σούδας, που όπως είπε είναι από τα ασφαλέστερα στη Μεσόγειο με σημαντικές δυνατότητες αναπτυξιακές, σε επίπεδο επιβατικού και εμπορικού λιμένα, και σε επίπεδο κρουαζιέρας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ,χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, έκανε γνωστό ότι «με δεδομένο ότι μιλάμε για την κατασκευή ενός νέου Ναυστάθμου, θα πρέπει να αναπτυχθεί και να βελτιωθούν οι υποδομές του».

Ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι είναι στα σκαριά η μεταρρύθμιση της λιμενικής διακυβέρνησης που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, με σκοπό την ανάπτυξη συνολικά των λιμενικών υποδομών της χώρας.

Για τα λιμάνια της ακριτικής Γαύδου ,των Σφακίων και της Παλαιόχωρας , υπογράμμισε ότι είναι εξασφαλισμένο ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ και εφόσον αυτές οι μελέτες ωριμάσουν , τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου που δημιουργείται για την ενίσχυση λιμενικών υποδομών και θα τρέξει από το επόμενο έτος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» .

Αναφορικά με τη μελέτη του περίφημου έργου αποκατάστασης της διάβρωσης στα Χανιά, τόνισε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να τη χρηματοδοτήσει για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ολιστικά και οριστικά. Στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξει συνεργασία του Υπουργείου τόσο με τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Συνολάκη όσο και με το Πολυτεχνείο Κρήτης. «Το θέμα αυτό παρουσιάζεται κυρίως λόγω της λάθος χωροθέτησης σε επίπεδο λιμένων» σχολίασε ο κ. Πλακιωτάκης .

Από τα Χανιά ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε επίσης λόγο για δικαίωση της  στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης αναφορικά με την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών. Όπως είπε , «οι στρατηγικές αυτές επιλογές στέλνουν κατ αρχήν ένα μήνυμα, ότι η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις .Δεύτερον ενισχύεται η γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία των λιμένων της πατρίδας μας και βέβαια το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των λιμανιών Βόλου και Ηρακλείου». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της ακτοπλοΐας λόγω κορωνοϊού, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί οι ακτοπλοϊκές εταιρίες της Κρήτης με ποσό περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ ενώ σε επίπεδο χώρας έχουν διατεθεί 35 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News