Σπάθα Ακρωτηρίου: Γαλαζοπράσινα νερά και εντυπωσιακά τοιχώματα σε ανεξερεύνητο σπήλαιο

Χανιά
Σπάθα Ακρωτηρίου: Γαλαζοπράσινα νερά και εντυπωσιακά τοιχώματα σε ανεξερεύνητο σπήλαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιακές εικόνες που προκαλούν δέος και θαυμασμό στο υποθαλάσσιο σπήλαιο στη Σπάθα Ακρωτηρίου

Με τα γαλαζοπράσινα νερά του και τα εντυπωσιακά τοιχώματα - που μάλιστα παρουσιάζουν και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον - εντυπωσιάζει ακόμη και τους πιο έμπειρους δύτες. Ο λόγος για ένα από τα ανεξερεύνητα υποθαλάσσια σπήλαια της Κρήτης, που βρίσκεται στην περιοχή Σπάθα στο Ακρωτήρι Χανίων, το οποίο ανακαλύφθηκε εντελώς τυχαία.

«Οι εντυπωσιακές εικόνες του σπηλαίου προκαλούν δέος και θαυμασμό», τόνισε μεταξύ άλλων στην “ΚΡHΤΗ TV” ο Νίκος Γιαννουλάκης, ο οποίος είναι ο δύτης που το ανακάλυψε.

Το ανεξερεύνητο αυτό σπήλαιο με τα γαλαζοπράσινα νερά και τα εντυπωσιακά τοιχώματα, που βρίσκονται κάτω από τη στάθμη του νερού, αποτελείται από τρεις διαφορετικούς θόλους, που είναι αρκετά ρηχοί σε βάθος, όπως εξήγησε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο δύτης που τον εντόπισε, ενώ μετά τον τρίτο θόλο, το βάθος του φτάνει στα 55 μέτρα και αποκαλύπτεται και μία πηγή γλυκού νερού.

«Δεν είχα γνώση για το συγκεκριμένο σπήλαιο. Όπως δεν έχω γνώση για οποιοδήποτε σπήλαιο που ενδεχομένως υπάρχει στην Κρήτη. Πρέπει να είναι πάρα πολλά και να μην τα γνωρίζουμε. Στην προσπάθειά μου να βρω ένα νέο σπήλαιο, βρήκα το σπήλαιο στη Σπάθα. Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον σπήλαιο. Έχει αρκετά μεγάλο μήκος. Πάνω από ένα χιλιόμετρο το έχουμε μέχρι στιγμής χαρτογραφήσει. Και αποτελείται από τρεις διαφορετικούς χώρους, που είναι αρκετά ρηχοί. Μετά τον τρίτο, βαθαίνει αρκετά και αγγίζει τα 55 μέτρα, πράγμα που απαιτεί προσοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Γιαννουλάκης, ο οποίος είναι εκπαιδευτής Τεχνικής Κατάδυσης Χανίων.

Το σπήλαιο, που χρήζει ειδικής εξερεύνησης και χαρτογράφησης, παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς καιρικά βάλλεται από παντού, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Νίκος Γιαννουλάκης, η υποθαλάσσια αυτή σπηλιά θα δώσει πολλά στοιχεία στους ερευνητές, καθώς παρουσιάζει και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.

«Είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί και να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες σε αυτό το σημείο. Είμαι σίγουρος πως αξίζει ωστόσο να γίνει μια λεπτομερή χαρτογράφηση, γιατί είναι ένα παλαιό σπήλαιο. Και είναι πολύ πιθανό να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και παλαιοντολογικά», είπε στην τηλεοπτική κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” o Νίκος Γιαννουλάκης.

Η μελέτη των σπηλαίων της Κρήτης, όπως αυτό της Σπάθας, έχει να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες και νέα στοιχεία στους επιστήμονες, ενώ μελλοντικά μπορεί να συμβάλλει ακόμα και στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Κρήτη.

Φάκελος καταδυτικού τουρισμού

Ο Νίκος Γιαννουλάκης, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε εάν η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τον καταδυτικό τουρισμό. Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια δραστηριότητα των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και συγκεκριμένα του θαλάσσιου τουρισμού, με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας. Αφορά ένα αρκετά μεγάλο σύνολο ατόμων, το οποίο αποτελείται από τουρίστες με ένα κοινό ενδιαφέρον, την εξερεύνηση του βυθού των θαλασσών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ποιοτική μορφή τουρισμού, επειδή ελκύει ως επί το πλείστον άτομα υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου, αλλά και υψηλότερου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση των διακοπών τους. Έχει η Κρήτη τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τον βυθό και τα υποθαλάσσια σπήλαιά της για λόγους τουριστικούς;

«Σίγουρα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα σπήλαια ως μέσο διαφήμισης. Για να επισκεφτεί κάποιος ένα σπήλαιο όπως εκείνο στη Σπαθά, απαιτείται υψηλή εκπαίδευση και αρκετός χρόνος. Λίγοι είναι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο σπορ. Δεν είναι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο σπορ, αλλά σίγουρα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε τουριστικά», είπε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Γιαννουλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News