Σύλλογος Εστίασης Χανίων: Οδηγούμαστε σε αφανισμό

Χανιά
Σύλλογος Εστίασης Χανίων: Οδηγούμαστε σε αφανισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλούν σε συλλαλητήριο στην πλατεία αγοράς την Τρίτη 13 του Οκτώβρη

Ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή υποστηρίζουν ότι βρίσκονται τα καταστήματα εστίασης στα Χανιά που ισχυρίζονται ότι δεν έχει ληφθεί κανένο ουσιαστικό μέτρο για να στηριχτούν, το ΕΣΠΑ «σωτηρίας» αφήνει απ' έξω πολλές επιχειρήσεις και το ωράριο όπως λένε  ήρθε να τους «αποτελειώσει».  Καλούν ακόμη σε συλλαλητήριο στην πλατεία αγοράς την Τρίτη 13 του Οκτώβρη.

Όπως αναφέρουν:

Μετά από μία πρωτόγνωρη σεζόν, καλούμαστε να «μαζέψουμε τα κομμάτια μας» και να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα. Τους προηγούμενους μήνες ζήσαμε μία απίστευτη στοχοποίηση του κλάδου ,και, σε επίπεδο μέτρων. Τον περιορισμό της λειτουργίας ήρθε να συμπληρώσει η «θηλειά» του περιορισμού στο ωράριο. Είναι πρόκληση να εξαντλείται η αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση για την μη μετάδοση του ιού μέσω του περιορισμού λειτουργίας καταστημάτων, και όχι μέσω της μείωσης των μαθητών ανα σχολικό τμήμα, της πρόσληψης γιατρών και ανοίγματος ΜΕΘ από τα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα λοιπόν που οι μικρές επιχειρήσεις καλούμαστε να υποκαταστήσουμε τα υγειονομικά μέτρα που δεν παίρνει η κυβέρνηση, η βοήθεια από μεριάς της ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Πέραν της επιστρεπτέας προκαταβολής ,όπου παραμένει δάνειο και όχι εισόδημα, τα ΤΕΠΙΧ απευθύνθηκαν σε τραγικά μικρό αριθμό επαγγελματιών σε σχέση με το σύνολο του κλάδου. Το ίδιο και το ΕΣΠΑ «σωτηρίας» της περιφέρειας το οποίο θα είναι σταγόνα στον ωκεανό: Οι αιτήσεις που θα ικανοποιηθούν θα είναι πολύ μικρότερες των αναγκών (περίπου 2000 σε όλη την Κρήτη), και για άλλη μια φορά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα είναι απέξω, είτε επειδή δεν είναι φορολογικά ενήμερες (πώς να είναι με τόση αναδουλειά), είτε γιατί χάνουν στην μοριοδότηση έναντι μεγαλύτερων. Την ίδια ώρα ενώ ευθαρσώς ο αν.Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι ό,τι  μέτρα ενίσχυσης δίνονται, είναι μελλοντικοί φόροι.

Κανένα από τα αιτήματα, που πανελλαδικά βάζουν σύλλογοι και σωματεία εστίασης, δεν έχει εισακουστεί. Καταλήγουμε για άλλη μια φορά στο εξής: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Αν δεν χρηματοδοτηθούμε άμεσα και δεν υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης οδηγούμαστε σε αφανισμό. Και δεν θα φταίει ούτε μία «γενική» οικονομική κρίση ούτε ένας «αόρατος ιός». Θα ευθύνεται η συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται ως τώρα. Μια πολιτική που στους μεγάλους ομίλους δίνει αέρα χρήμα και διευκολύνσεις όποτε αυτοί θέλουν και τους μικρούς επαγγελματίες τους στέλνει στην καλύτερη των περιπτώσεων να δανειστούν και να χρεωθούν στις τράπεζες που έχουν ήδη χρυσοπληρώσει. Μια πολιτική που για χάρη μεγάλων κεφαλαίων μετατρέπει την χώρα σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο σβήνοντας την εστίαση από το χάρτη. ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΜΕΙΣ.

  • Μείωση Φ.Π.Α. στην εστίαση σε 6% και 13% αντίστοιχα
  • Επιλογή αναστολής λειτουργείας και υπαλλήλων με αντιστοιχο επίδομα, όσο ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγο covid-19
  • Επέκταση του μέτρου μείωσης ενοικίου με αντίστοιχη οικονομική κάλυψη/ελάφρυνση των ιδιοκτητών
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
  • Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων .
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Κάλυψη και προστασία των συναδέλφων απο πλειστηριασμόυς και κατασχέσεις λόγω χρεών σε τράπεζες και κράτος. Πάγωμα των δανείων σε τράπεζεςόσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
  • Απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κράτησαν ή θα κρατήσουν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι 30/4/2021. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.
  • Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για μέχρι 30/4/2021.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημόσια κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας σε πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας σε όλα τα σχολεία για την προστασία μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών. Αραίωση των μαθητών σε κατάλληλες αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καθαριστριών με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης, όπως και όλα τα αναγκαία τεστ χωρίς καθυστερήσεις. Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.

 Καλούμε στο συλλαλητήριο στην πλατεία αγοράς την Τρίτη 13 του Οκτώβρη όπου συμμετέχουν και άλλα σωματεία και φορείς.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων όπου αναφέρει:

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13/10/20 ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ στις 18:30.

ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗ ΔΕΙΞΕΙ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΑΝ!

ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ , ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ , ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!

Συνάδελφοι, συναδέλφισες

Η κυβέρνηση της Ν.Δ κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στα εργασιακά μας δικαιώματα , συνεχίζει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο που είχαν στρώσει οι προηγούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε να προστατευτεί η υγεία του λαού. Με αφορμή την πανδημία φορτώνουν τις συνέπειες μιας νέας κρίσης για άλλη μια φορά στους εργαζομένους. Έχουν ομολογήσει ότι οι στόχοι τους για το επόμενο διάστημα είναι το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εποχικών, οι συλλογικές συμβάσεις, η κανονική άδεια,  η προστασία των ανέργων και βέβαια η συλλογική οργάνωση και δράση των σωματείων.

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα, αναγκάζονται να ζήσουν με 534 ευρώ τον μήνα, βλέπουμε εκατομμύρια ευρώ να καταλήγουν στις τσέπες μερικών δεκάδων μεγαλομετόχων μονοπωλιακών ομίλων, αλυσίδων εστίασης, μεγαλοξενοδόχων. Την ίδια ώρα που όποιος λαμβάνει 534 ευρώ πρέπει να αισθάνεται και «προνομιούχος», πάνω από 300 εκατ. ευρώ θα πάνε στους μεγαλοεργοδότες για να επιδοτηθεί η δουλειά των εργαζομένων του κλάδου το επόμενο διάστημα. Σα να μην έφτανε η διατήρηση στο καθεστώς αναστολής για 6 μήνες, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, τώρα θα πληρώνουμε για να δουλεύουμε.

Το σωματείο επισιτισμού καλεί σε συστράτευση όλους τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό-Τουρισμό, τα πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού Χανίων , ώστε να μπει φρένο στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που την φετινή σαιζόν είδαν να μειώνεται το εισόδημα τους, που είδαν την δουλειά τους να εντατικοποιείται , που τους κάλεσαν για άλλη μια φορά να βάλουν «πλάτη» στα δύσκολα, να δώσουν δυναμική και μαζική απάντηση. Η προηγούμενη περίοδος έδειξε ότι η όποια κατάκτηση είχαν οι εργαζόμενοι , έγινε μέσα από αγώνες που ήταν οι ίδιοι πρωταγωνιστές.

            Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου μας στον Νομό Χανίων σε κοινή συμπόρευση.

Συμπορευόμαστε πανελλαδικά στο κοινό κάλεσμα 8 κλαδικών και 11 επιχειρησιακών συνδικάτων σε όλη την χώρα και διαδηλώνουμε μαζικά στις 2 Νοεμβρίου σε όλη την Ελλάδα.

Δυναμώνουμε την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς. Μαζικοποιούμε τα σωματεία μας.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ-ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

  • Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας.
  • Καμία αλλαγή στο καθεστώς των υπερωριών.
  • Να επαναπροσληφθούν το 2021 όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, χωρίς κανέναν όρο και καμιά προϋπόθεση, είτε εργάστηκαν το 2020, είτε οι συμβάσεις τους ήταν σε αναστολή.
  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων του κλάδου από το κράτος και την εργοδοσία με βάση τις συλλογικές μας συμβάσεις.
  • Να καταβληθεί σε όλους όσους αναστάλθηκαν οι συμβάσεις τους το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα αδείας και οι αποδοχές της κανονικής άδειας, το αργότερο μέχρι 31.12.2020.
  • Να ενταχτούν στα μέτρα στήριξης όλοι όσοι έμειναν έξω από αυτά, κύρια οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό Τουρισμό, οι ελαστικά απασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι σε εργολαβίες. Να καταργηθούν άμεσα όλες οι άθλιες εργασιακές σχέσεις, με πρώτες τις εργολαβίες που αποτελούν το σύγχρονο δουλεμπόριο.
  • Επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία, με επίδομα 600 ευρώ. Να μην μείνει κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
  • Για τους εποχικούς εργαζόμενους, τους άνεργους, τους απλήρωτους και σε όσους είναι οι συμβάσεις τους σε αναστολή, ή είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου. Για όλους αυτούς να ανασταλεί κάθε υποχρέωση προς τράπεζες και Δημόσιο.
  • Να παραταθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους το δικαίωμα μονομερούς δήλωσης αναστολής εργασίας για τους μήνες Οκτώβριο - Νοέμβριο.
  • Επαναφορά του Εφάπαξ στην 20ετία και διεύρυνσή του στον Επισιτισμό.
  • Δωρεάν διάθεση εμβολίων για την εποχική γρίπη και τον COVID-19 σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News