Στο ΣτΕ για τα κτήρια στο λόφο Καστέλι - Κατά της ξενοδοχοποίησης των μνημείων

Χανιά
Στο ΣτΕ για τα κτήρια στο λόφο Καστέλι - Κατά της ξενοδοχοποίησης των μνημείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι ζητούν να αποτραπεί η εκποίηση και να ανακληθεί η σύμβαση με τον ιδιώτη

Συντονισμένα, πολίτες των Χανίων μαζί με επιφανείς προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών οργανώνουν τη δράση τους μέσα από την Πρωτοβουλία ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων στον λόφο Καστέλι.

Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου που θα εναντιωθεί στα σχέδια του Πολυτεχνείου Κρήτης και θα αποτρέψει την εκποίηση της παλιάς Μεραρχίας και των άλλων κτηρίων. Την προσεχή Δευτέρα οργανώνεται η πρώτη μεγάλη συνάντηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών, μέλη της οποίας συναντήθηκαν χθες με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή, ζητώντας του να συμπορευτεί μαζί τους στον αγώνα που τώρα αρχίζουν. Σήμερα, στις 9:30 το πρωί, ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιήσουν και με τον δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη.

«Οι τουρίστες δεν έρχονται εδώ για να θαυμάσουν ξενοδοχεία. Έρχονται για να θαυμάσουν τις ομορφιές αυτού του τόπου, την αρχιτεκτονική και την ιστορία του. Συνεπώς, τον πολιτισμό μας δε γίνεται να τον εκχωρήσουμε για να γίνει ξενοδοχείο», δήλωσε με έμφαση ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Πρωτοβουλίας κ. Αντώνης Σκαμνάκης. Ο ίδιος έκανε γνωστό πως ομάδα νομικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναλάβει τη διερεύνηση ακόμα και προσφυγής στο ΣτΕ, κατά του άρθρου 58 του Νόμου 4009 και κατά της παράνομης μεταβίβασης δημόσιας περιουσίας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι ζητούν να αποτραπεί η εκποίηση και να ανακληθεί η σύμβαση με τον ιδιώτη. Θεωρούν αναγκαία τη συμμετοχή στον αγώνα αυτό και των αυτοδιοικητικών του τόπου, γι’ αυτό και επεδίωξαν τη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Χανίων, πριν την ανοιχτή πρώτη σύσκεψη της Πρωτοβουλίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαρία Βλαζάκη, αρχαιολόγος, πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, «πάνω απ’ όλα και πριν απ' όλα θα χρειαζόταν μια γενναία κίνηση από τις Αρχές του τόπου, κι αυτό περιμένουμε. Για να μη φτάσουμε σε αγώνες και σε μάχες που κρατάνε χρόνια».

Πυρήνας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς

Στο αρχικό κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών τονίζεται μεταξύ άλλων: «Τα κτήρια στον λόφο Καστέλι, που η τέως και νυν πρυτανική Αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε να εκμισθώσει/εκχωρήσει προκειμένου να γίνουν ξενοδοχεία, αποτελούν μαζί με άλλα μνημεία τον πυρήνα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, την “καρδιά” της πόλης των Χανιών από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα».

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για μια απόφαση εχθρική προς την πόλη και τους κατοίκους της. «Δυστυχώς, η πλειοψηφία των πρυτανικών Αρχών εξακολουθεί να επιμένει, παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις από την ίδια την οργανωμένη τοπική κοινωνία. Ως εκ τούτου, τον λόγο τώρα τον έχουν οι φορείς της πόλης και κυρίως οι πολίτες αυτού του τόπου, οι οποίοι πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αντιδράσουν μαζικά», σημειώνεται.

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοιχτή σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Πολιτών, με στόχο τη διοργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων, την ενημέρωση της κοινής γνώμης και τη διερεύνηση λήψης ένδικων μέσων κατά της σύμβασης.

Στην Πρωτοβουλία Πολιτών κατά της ξενοδοχοποίησης στον λόφο Καστέλι συμμετέχουν δεκάδες Χανιώτες, ενώ τις τελευταίες ημέρες συμμετοχή δήλωσαν η Ιωάννα Καρυστιάνη, η Μάρω Δούκα και ο Σταμάτης Κραουνάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News