Λόγω των S-400 ήρθε ο Πομπέο! - Πώς προκύπτει ο συσχετισμός;

Χανιά
Λόγω των S-400 ήρθε ο Πομπέο! - Πώς προκύπτει ο συσχετισμός;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο σενάριο αποδίδει την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ. σε ενεργοποίηση από πλευράς Τουρκίας μέρους του πυραυλικού συστήματος

Προγραμματισμένη στοχευμένα από καιρό, απόρροια του όλου τεταμένου κλίματος και της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, ή αντίδραση σε συγκεκριμένη στρατιωτικής φύσεως κίνηση που έγινε από την Τουρκία με φόντο το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που έχει προμηθευτεί από τη Ρωσία και το πρόσφατο τουρκικό “κυνήγι” για τον εντοπισμό ελληνικών μαχητικών F-16 από τη Σούδα που πέταξαν στο πλαίσιο διακρατικής άσκησης μέχρι την Κύπρο;

Για την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα και στην Κρήτη έχει χυθεί πολύ μελάνι τις τελευταίες ημέρες. Έχουν γίνει πολλές αναλύσεις, έχουν γραφτεί πολλά και έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες...

Κάποιοι αναλυτές “διάβασαν” ότι η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ. έγινε για να σταλεί ένα μήνυμα αποκλιμάκωσης και ηρεμίας, ενόψει και κάλπης στις ΗΠΑ, προς Τουρκία (πρωτίστως) και Ελλάδα.

Κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι ο Μάικ Πομπεο επέλεξε να κάνει τώρα το ταξίδι επειδή οι ΗΠΑ θέλησαν να δηλώσουν “παρών”, αισθανόμενοι ότι έχουν περιοριστεί σε ρόλο θεατή των εξελίξεων στη “γειτονιά” μας έναντι της Γαλλίας και της Γερμανίας. Άλλοι αναλυτές “διάβασαν” πάλι ότι οι Αμερικανοί είδαν τη συγκυρία αυτή ως μια ευκαιρία μέσω του ταξιδιού Πομπέο μόνο στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία για να στείλουν ένα επικοινωνιακό μεν, αλλά δίχως τόσο μεγάλο αντίκρισμα - ένεκα της προεκλογικής περιόδου στην άλλη μεριά του Ατλαντικού - μήνυμα προς την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ένα νέο σενάριο πέφτει στο τραπέζι ως εξήγηση στο ερώτημα γιατί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επισκέφτηκε πρόσφατα και διαδοχικά την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το σενάριο, που πάντως φαντάζει λίγο “τραβηγμένο”, είναι η αλήθεια, συσχετίζει την κάθοδο Πομπέο με την πρόσφατη ενεργοποίηση από την Τουρκία μέρους (συγκεκριμένα των ραντάρ) του προηγμένου ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400!

Πώς προκύπτει ο συσχετισμός;

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή της Κυριακής”, η πλευρά των ΗΠΑ θορυβήθηκε και κινητοποιήθηκε, ενεργοποιώντας τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μετά από ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά μαχητικά F-16 από τη Σούδα κατά την επιστροφή τους από την άσκηση “Ευνομία” στα ανοιχτά της Κύπρου, στις 27 Αυγούστου 2020.

Αμέσως μετά το συμβάν αυτό, ακολούθησε, διόλου τυχαία, ύστερα από λίγες ημέρες (12 Σεπτεμβρίου) η επίσκεψη Πομπέο στην Κυπριακή Δημοκρατία και λίγο αργότερα (27-29 Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ αναθεώρησαν το τι ακριβώς γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και έστειλαν τον Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, για να διαπιστώσει, μέσω της Σούδας στην Κρήτη, τι ακριβώς ισχύει και τις ακριβείς δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων που έχουν οι Τούρκοι, τα οποία δεν είναι καν πλήρως ενεργοποιημένα.

Στην επιχείρηση της 27ης Αυγούστου - όπως υπενθυμίζει η “Καθημερινή” - η τουρκική αεράμυνα δεν είχε αντιληφθεί την ανάπτυξη των F-16 από τη Βάση της Σούδας προς την Κύπρο και κατά την επιστροφή είχε επιχειρηθεί ο εντοπισμός τους με τη βοήθεια αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που είχε ως σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών.

Η συνέχεια έγινε και τότε γνωστή, καθώς τα F-16 με τη βοήθεια ακόμη τεσσάρων μαχητικών από τη Βάση της Σούδας ενεπλάκησαν με τουρκικά μαχητικά στην περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 5 ΕΩΣ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η δοκιμή των S-400 στη Βόρεια Τουρκία

Όλα αυτά μάλιστα κι ενώ επίκειται προγραμματισμένη δοκιμή των S-400 στη Βόρεια Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήλθαν στη δημοσιότητα στην Τουρκία, από σήμερα 5 Οκτωβρίου έως και τις 16 του μήνα είναι προγραμματισμένες δοκιμές για τους S-400 στο πεδίο βολής της Σινώπης, στη Βόρεια Τουρκία, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, η Τουρκική Προεδρία φέρεται να έχει ανάψει το “πράσινο φως” από τις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ για τις ανάγκες των δοκιμαστικών βολών θα χρησιμοποιηθούν 10 αεροσκάφη στόχοι τύπου BANSHEE. Θυμίζουμε ότι Τουρκία και Ρωσία είχαν υπογράψει συμφωνία για τους S-400 τον Δεκέμβριο του 2017 και πως η Τουρκία τούς παρέλαβε το 2019 έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνηση αυτή πυροδότησε την αντίδραση των ΗΠΑ, που παραδόξως πάντως δε συνοδεύτηκε από την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, πέραν του “αντίποινου” στο οποίο προχώρησε η Ουάσινγκτον, απομακρύνοντας επί του παρόντος την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

(Φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News