Χανιά

Κόντρες για την επενδυτική πρόταση στο Λόφο Καστέλι

«Στα μαχαίρια» Πολάκης – Διγαλάκης για τη μονάδα και την 5η Μεραρχία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των βουλευτών Χανίων, Παύλου Πολάκη και Βασίλη Διγαλάκη, στον απόηχο των... αποκαλύψεων της κατάληψης “Rosa Nera” αναφορικά με την επενδυτική πρόταση για ξενοδοχειακή μονάδα στον λόφο Καστέλι, και το κτήριο της 5ης Μεραρχίας.

Ο τέως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας καυστική ανακοίνωση, μέσω της οποίας απαντά στα όσα του καταλόγισε προχθές με αιχμηρό τρόπο ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το να καμώνεται ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, ότι δεν κατανοεί τι ακριβώς αναφέρουν τα έγγραφα που διαβάζει αναφορικά με τα κτήρια, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, στον λόφο Καστέλι, δε μου προκαλεί καμία εντύπωση.

Εκτός αν πραγματικά πιστεύει ότι ένα έγγραφο του 1979, που προέβλεπε την εκμίσθωση των κτηρίων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, έναντι συγκεκριμένου τιμήματος, για συγκεκριμένες χρήσεις, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι επτά χρόνια αργότερα (1986) το Ίδρυμα απέκτησε την πλήρη κυριότητα των κτηρίων, χωρίς προϋποθέσεις και δεσμεύσεις όσον αφορά στη χρήση τους!», ανέφερε αρχικά ο κ. Διγαλάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για υποκρισία από την πλευρά του Παύλου Πολάκη, υπονοώντας ότι αυτός που θα πρέπει να ντρέπεται είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ό,τι και αν πιστεύει, πάντως, το να μιλά για real estate ο κ. Πολάκης και το κόμμα του, που ως κυβέρνηση παραχώρησαν για “αξιοποίηση”, εν κρυπτώ, χιλιάδες ακίνητα- “φιλέτα” (δεκάδες από αυτά στα Χανιά) στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, είναι και υποκριτικό αλλά και τραγελαφικό.

Ειδικά, μάλιστα, όταν μεταξύ αυτών των ακινήτων συμπεριλαμβανόταν ακόμη και το... Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, την περίοδο που ο κ. Πολάκης ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας!

Άλλος, επομένως, θα πρέπει να ντρέπεται.

Επαναλαμβάνω, γιατί δεν πρόκειται να επιτρέψω καμία διαστρέβλωση της πραγματικότητας για μικροπολιτικούς λόγους: Οι διαδικασίες για την αξιοποίηση (εκμίσθωση, όχι πώληση) των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι, στην παλιά πόλη των Χανίων, έγιναν με πλήρη διαφάνεια και σειρά αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος.

Τα οφέλη, τα οποία επίσης καμώνεται ότι αγνοεί ο κ. Πολάκης κάνοντας λόγο για “γελοίο ποσό”, είναι σημαντικά.

Μεταξύ αυτών:

  • 18 εκατομμύρια ευρώ για την πλήρη αποκατάσταση των τριών ιστορικών κτηρίων. Στις εργασίες συμπεριλαμβάνεται και η αναστηλωτική διάσωση του κτηρίου της Μεραρχίας Κρητών, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εδώ και χρόνια.
  • Με βάση τη σύμβαση, η ανάδοχος εταιρεία υποχρεούται να γνωστοποιήσει στην Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης την οριστική μελέτη των εργασιών που θα υλοποιηθούν στα κτήρια, εγκεκριμένη απ’ όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ήτοι Διεύθυνση Δόμησης, Αρχαιολογία κ.ά., ενώ η Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης θα ελέγχει την υλοποίηση των εργασιών.
  • 8,9 εκατομμύρια ευρώ (356.000 ευρώ ετησίως) για την 25ετή μίσθωσή τους.
  • Δημιουργία θέσεων εργασίας.
  • Ελεύθερη πρόσβαση στον λόφο Καστέλι για όλους τους πολίτες, βάσει όρου που έχει συμπεριληφθεί στη σύμβαση.

Για να κατανοήσει καλύτερα ο κ. Πολάκης το ύψος της επένδυσης στον λόφο Καστέλι (26,9 εκατομμύρια ευρώ συνολικά), του θυμίζω ότι το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., πωλήθηκε (δεν εκμισθώθηκε) και μεταβιβάστηκε το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιταλική εταιρεία έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή έναντι ενός πραγματικά “γελοίου ποσού”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διγαλάκης.

«Πρέπει να ντρέπεται για τη συμφωνία»

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παύλος Πολάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε προχθές στα Χανιά με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καλογερή, ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης με ευρεία συμμετοχή φορέων για τα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, υποστηρίζοντας πως είναι γελοίο το ποσό των 7,8 εκατομμυρίων που θα λάβει το Ίδρυμα ως μίσθωμα για 25 χρόνια. 

Μεταξύ άλλων, κ. Πολάκης ανέφερε ότι ο Βασίλης Διγαλάκης πρέπει να ντρέπεται για τη συμφωνία. «Δεν μπορούμε να παραδώσουμε και αυτό το κομμάτι των Χανίων για ξενοδοχοποίηση, για να βγάζει 250.000-300.000 τον χρόνο το Πολυτεχνείο. Το ποσό είναι γελοίο. Πρέπει να ντρέπεται ο κ. Διγαλάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά προχθές ο κ. Πολάκης.

Για την πρόταση των επενδυτών - Καυστική ανακοίνωση και από τη “Rosa Nera

Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη “Rosa Nera” εξέδωσε προ ημερών ανακοίνωση, όπου παρουσίασε την πρόταση των επενδυτών για την ξενοδοχειακή μονάδα που σχεδιάζεται στον λόφο Καστέλι.

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση greekhouse.co.il, η Klein Group (Ltd.) Real Estate Development and Marketing Ltd παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με επενδυτικές ευκαιρίες σε ακίνητα στην Ελλάδα. Ο σκοπός της εν λόγω ιστοσελίδας είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων υπό μορφή μετοχών, έναντι δικαιωμάτων κέρδους από την εκμετάλλευση των ακινήτων. Στον ιστότοπο αυτόν παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, τέσσερα έργα στα Χανιά: Τα υπάρχοντα boutique hotels “Ambassador” και “Scala di Faro”, ένα επταώροφο ξενοδοχείο συνδυασμένο με το “Κόκκινο Σπίτι” στην αρχή της Νέας Χώρας και η απεικόνιση της επενδυτικής πρότασης για τον λόφο Καστέλι.

Χωρίς να μπορούμε να υποσχεθούμε ότι αυτά τα σχέδια θα γίνουν πραγματικότητα, τα δημοσιοποιούμε ως μια μικρή συμβολή στη δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της παλιάς πόλης.

Η Klein Group (Ltd.), με έδρα την Κένυα, παρουσιάζει τα επενδυτικά έργα της κυπριακής Cydon Group Limited, που διευθύνεται από την Cyproliaison Limited και είναι εταίρος της Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, που είναι με τη σειρά της η εκμισθώτρια εταιρεία του κτηριακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου στον λόφο Καστέλι.

Οι τρεις που παρουσιάζονται ως επικεφαλής της Klein Group Ltd (εφεξής Εταιρείας) είναι οι Dan Marom, Shay Brosh και Moses Luna. Σύμβουλος στρατηγικής διαχείρισης είναι ο dr. Dan Marom, ακαδημαϊκός ερευνητής με ειδίκευση στις χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες (FinTech). Επίσης, σύμφωνα με την προσωπική του ιστοσελίδα, είναι σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συνεργασία του με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον Βασίλη Διγαλάκη, από το 2015 μέχρι το 2017, περιγράφονται εδώ και εδώ. Ο Shay Brosh δηλώνεται ως διεθνούς εμβέλειας κτηματομεσίτης και επιχειρηματίας και μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ. Δε βρέθηκε άλλο βιογραφικό του στο διαδίκτυο. Ο Moses Luna, διευθυντής και υπεύθυνος επιχειρήσεων από το 1989, φαίνεται ως ο διαχειριστής των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου.

Τα υπόλοιπα προβεβλημένα στελέχη είναι τα εξής: Λογιστής και οικονομολόγος της Εταιρείας είναι ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης, Παντελής Πετσετάκης. Υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη (κατετάγη 52ος) και είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΧ - ως ιδιώτης.

Υπεύθυνη για την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων φέρεται η Ματθίλντη Σκουλά, ενώ εκτιμήτρια και πολιτική μηχανικός η αδελφή της Ελεάννα. Το αρχιτεκτονικό τους γραφείο στα Χανιά, Νικηφόρου Φωκά 21, εκτός από έδρα της Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, έχει αναλάβει την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής πρότασης για το ξενοδοχειακό συγκρότημα στον λόφο Καστέλι. Δικηγόροι εμφανίζονται η Στέλλα Βαλάνη, υποψήφια βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στη Θεσσαλονίκη και αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, και ο Μάριος Νικολιδάκης, δικηγόρος στα Χανιά που ειδικεύεται, όπως δηλώνει ο ίδιος, στα δικαιώματα ιδιοκτησίας και διαχείρισης ακινήτων. Προσφάτως είχε γράψει άρθρο στα “Χ.Ν.” ασκώντας κριτική στο προτεινόμενο νομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας”, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθιγε τα συμφέροντα των επενδυτών του ξενοδοχειακού κλάδου.

Ο Dotan Barak, ορκωτός λογιστής, λειτουργεί ως υπεύθυνος χρηματοδότησης των εν λόγω έργων και έχει ιδρύσει την DBSI, εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Υπεύθυνη προσωπικού, η Χριστίνα Μουγιολάρη, ήδη διευθύντρια του boutique hotel “Scala di Faro”.

Τέλος, εμφανίζεται ως συνεργαζόμενη εταιρεία ακινήτων ο όμιλος εταιρειών Samaras. Εντός του ομίλου βρίσκεται και η εταιρεία pointers.gr, στης οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο είναι, ξανά, ο Dotan Barak.

Στο ίδιο site βρίσκεται επίσης μια ανάλυση των λόγων για τους οποίους αξίζει να επενδύσει κανείς στον τουριστικό κλάδο στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν η απουσία μεταναστών, η ύπαρξη της νατοϊκής στρατιωτικής βάσης στη Σούδα και το ότι τα κέρδη από τον τουρισμό στην Κρήτη δεν έχουν υποστεί μείωση λόγω των προσφυγικών ροών», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της “Rosa Nera”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια