Οι σχέσεις ΗΠΑ – Άγκυρας μέσω της… Σούδας

Κρήτη
Οι σχέσεις ΗΠΑ – Άγκυρας μέσω της… Σούδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικές δηλώσεις ενόψει της επίσκεψης Πομπέο στην Κρήτη

Για τον τρόπο με τον οποίο η Σούδα αλλάζει τις ισορροπίες στην σχέση ΗΠΑ-Άγκυρας εξήγησε ο Δρ. Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute  μέσω αποκλειστικής συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, ενόψει μάλιστα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Πομπέο στην Αθήνα που θα επισκεφθεί και την Σούδα.

Όπως τόνισε ο Δρ. Μάικλ Ρούμπιν η επίσκεψη «προφανώς ενισχύει το μήνυμα πως οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας στην πρόσφατη διένεξη που έχει προκαλέσει η Τουρκία. Κι αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει επιλέξει να μεταβεί στη βάση της Σούδας όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτός είναι ένας απόλυτα ειρηνικός, διπλωματικός τρόπος να εξηγήσεις στην Τουρκία πως δεν πρέπει να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή».

Ο κ. Ρούμπιν ξεκαθάρισε πως «κανείς για παράδειγμα δεν μιλά για μεταφορά πυρηνικών όπλων στη Σούδα. Αυτό είναι εκτός συζήτησης από όσο καταλαβαίνω. Αλλά πρέπει να σκεφτείτε ότι δεν ενισχύουμε μόνο τη Σούδα. Λόγω της στάσης της Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της μείωσης της επιρροής του Ινσιρλίκ τα τελευταία 17 χρόνια υπό τον Ερντογάν, έχουμε ενισχύσει την παρουσία μας στην Ιορδανία. Το ίδιο κάναμε και στη Ρουμανία. Οπότε η βάση της Σούδας είναι ένα σημαντικό συστατικό της εναλλακτικής μας στρατηγικής».

Ολόκληρη η συνέντευξη στον ΣΚΑΙ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News