Rosa Nera: Eντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη των σχεδίων για το εμβληματικό κτίριο

Χανιά
Rosa Nera: Eντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη των σχεδίων για το εμβληματικό κτίριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδυτές σχεδιάζουν πισίνα, χώρους αναψυχής και καφέ για τους πελάτες του ξενοδοχείου

Το τελευταίο διάστημα μετά την ανακατάληψη του κτιρίου της Rosa Nera από την ελληνική αστυνομία, έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για την αξιοποίηση των μνημείων και είναι πολλοί αυτοί που ζητούν να παραμείνει ο χώρος δημόσιος και να παραδοθεί άμεσα στους πολίτες των Χανίων. Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο που τέθηκε το ζήτημα του λόφου Καστέλι, θυμόμαστε πως όλες οι δημοτικές παρατάξεις είχαν σταθεί ενάντια στην «ξενοδοχοποίηση».

Όπως καταγγέλλουν όμως  τα μέλη της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά από το site τους  https://rosanera.squat.gr/ υπάρχουν μακέτες και σχέδια για την περίφημη επένδυση στο λόφο Καστέλι .

Στις μακέτες παρουσιάζεται αυτό που έχουν φανταστεί τα επενδυτικά funds στα οποία ο κ. Διγαλάκης παραχώρησε ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης τη χρήση των ιστορικών κτιρίων.

Η μακέτα της επένδυσης προκαλεί έντονες  συζητήσεις στα Χανιά. Στη θέση που είναι το αποκαλούμενο «μπαλκόνι των Χανίων», δίπλα σε διατηρητέα κτίρια και πάνω από τα ερείπια της μινωικής Κυδωνίας , οι επενδυτές σχεδιάζουν πισίνα και χώρους αναψυχής και καφέ για τους πελάτες του ξενοδοχείου.

Αυτή η πολυδιαφημισμένη επένδυση παραχωρεί τη χρήση τριών ιστορικών ιστορικών κτιρίων στην εταιρεία Belvedere ΕΠΕ για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχείο, παρόλο που αποτελούν περιεχόμενο δωρεάς υπέρ του δημοσίου.

Γράφουν λοιπόν στο site ” Στην ηλεκτρονική διεύθυνση greekhouse.co.il, η Klein Group (Ltd.) Real Estate Development and Marketing Ltd  παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με επενδυτικές ευκαιρίες σε ακίνητα στην Ελλάδα. Ο σκοπός της εν λόγω ιστοσελίδας είναι η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων υπό μορφή μετοχών, έναντι δικαιωμάτων κέρδους από την εκμετάλλευση των ακινήτων. Στον ιστότοπο αυτόν παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, τέσσερα έργα στα Χανιά: τα υπάρχοντα boutique hotels «Ambassador» και «Scala di Faro», ένα επταόροφο ξενοδοχείο συνδυασμένο με το «Κόκκινο Σπίτι» στην αρχή της Νέας Χώρας και η απεικόνιση της επενδυτικής πρότασης για το λόφο Καστέλι.

Χωρίς να μπορούμε να υποσχεθούμε ότι αυτά τα σχέδια θα γίνουν πραγματικότητα, τα δημοσιοποιούμε ως μια μικρή συμβολή στη δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της Παλιάς Πόλης”.

To εμβληματικό κτίριο

Η Rosa Nera (μαύρο ρόδο) είναι  ένα εμβληματικό μνημείο το οποίο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας 1870-1880 και βρίσκεται στα Χανιά δεσπόζει στο λόφο Καστέλι στη καρδία της παλιάς πόλης  με θέα στο ενετικό λιμάνι.

Το κτίριο ήταν το κονάκι του Πασά. Μετά την επανάσταση του 1897-1898 και την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους, το κτίριο πέρασε στον Πρίγκιπα Γεώργιο, ο οποίος είχε οριστεί ως ύπατος αρμοστής.

Κατά την Περίοδο της Γερμανικής Κατοχής το κτίριο αξιοποιήθηκε από τους Ναζί καθώς εγκαταστάθηκε η κομαντατούρα της Γκεστάπο. Στα υπόγεια του κτιρίου  μετατράπηκαν σε κελιά για βασανιστήρια.

Τέλος την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας του Παπαδόπουλου, εγκαταστάθηκε η στρατιωτική διοίκηση και η Ε.Σ.Α,  χρησιμοποιήθηκε  και ως έδρα της 5ης Μεραρχίας του Στρατού.

Το 1985 το κτίριο της μεραρχίας πέρασε από το υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια δόθηκε στο νεοσύστατο Πολυτεχνείο Κρήτης για να στεγάσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες.  Επιπλέον το 2017 το κτίριο είχε χαρακτηριστεί από το ΚΑΣ νεότερο μνημείο αποτελώντας δείγμα αρχιτεκτονικής της κατηγορίας δημόσιων κτιρίων – διοικητηρίων. 

Τα τελευταία χρόνια όμως η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες  έναντι ενοικίου  σε ιδιωτική εταιρεία έναντι του ποσού των 360 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, με σκοπό να μετατραπούν σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Τα σχέδια αυτά ναυάγησαν με την κατάληψη.

Το κτίριο συμπλήρωσε φέτος 16 χρονιά ζωής υπό κατάληψη, με την ονομασία Rosa Nera.

Η εισβολή της αστυνομίας και η εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera άνοιξε ξανά τη συζήτηση τι θα γίνει με τα μνημεία της παλιά πόλης στα Χανιά . 

H ιστορία και η μνήμη δεν είναι λέξεις κενές, παρωχημένες … αυτή η σκέψη  κάνει πολλούς  να αντιδρούν στις πρόθεσης της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, να εκμισθώσει σε ιδιώτη, για μακρύ χρονικό διάστημα, ένα από τα  ιστορικότητα κτίρια της πόλης , την κατάληψη  Rosa Nera.

ΦΩΤΟ - http://www.greekhouse.co.il/projects/  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News