Έκτακτο δρομολόγιο για την Γαύδο και τη μεταφορά των μεταναστών

Χανιά
Έκτακτο δρομολόγιο για την Γαύδο και τη μεταφορά των μεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα φιλοξενηθούν στο Κλειστό Κολυμβητήριο Χανίων στα Κουνουπιδιανά

Λίγα λεπτά μετά τις 9 κατέπλευσε στο λιμάνι της Γαύδου με το Ε/Γ Ο/Γ «Δασκαλογιάννης» της ΑΝΕΝΔΥΚ για τους 52 μετανάστες που κατέπλευσαν το πρωί της Κυριακής με ιστιοφόρο στο λιμάνι της Γαύδου, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων ήταν αδύνατον να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι λιμενικές αρχές των Χανίων αναζητούσαν τρόπο για την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κοντινότερο λιμάνι της Κρήτης και από εκεί στα Χανιά προκειμένου να υποβληθούν κατ αρχήν σε τεστ κορωνοϊού και να αρχίσει το έργο της προανάκρισης.

Οι μετανάστες , ανάμεσα τους εννέα γυναίκες και τέσσερα παιδιά ηλικίας από τριών έως οκτώ ετών, θα φιλοξενηθούν στο Κλειστό Κολυμβητήριο Χανίων στα Κουνουπιδιανά απ όπου έχουν αναχωρήσει οι άλλοι εβδομήντα που είχαν φτάσει πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες στην Παλαιόχωρα.

Σύμφωνα με όσα οι ίδιοι ισχυρίζονται, προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και είχαν ξεκινήσει από νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Ο «Ιανός» τους ανάγκασε να αναζητήσουν καταφύγιο στην ακριτική Γαύδο όπου παρέμειναν για περίπου δύο εικοσιτετράωρα. Η δημοτική αρχή του νησιού φρόντισε για τη σίτιση τους και την ανθρώπινη παραμονή τους στο λιμάνι του Καραβέ.

Οι λιμενικές αρχές, σε μια προσπάθεια να τηρηθούν τα προβλεπόμενα εν μέσω πανδημίας , διαπραγματεύθηκαν αρχικά τη μεταφορά των πενήντα δύο μεταναστών με το πλοίο που θα πραγματοποιούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το ακριτικό νησί προς τα Σφακιά και την Παλαιόχωρα. Ένα τέτοιο σενάριο ωστόσο κρίθηκε ως ακατάλληλο και απορρίφθηκε από τον ίδιο τον καπετάνιο του πλοίου ο οποίος θεώρησε επίφοβη την μεταφορά τους μαζί με τους υπόλοιπους ταξιδιώτες .Επιπλέον δεν επιθυμούσε να στοιβαχτούν στο γκαράζ σε συνθήκες όχι ανθρώπινες. Έτσι, αποφασίστηκε να εκτελεστεί έκτακτο νυχτερινό δρομολόγιο με τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας, τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για το πλήρωμα του πλοίου.

Το «Δασκαλογιάννης» κατέπλευσε λίγο μετά τις εννέα το βράδυ στο λιμάνι της Γαύδου και λίγες ώρες αργότερα αναμένεται να αναχωρήσει για τη Χώρα Σφακίων. Από εκεί οι πενήντα δύο μετανάστες με λεωφορείο θα μεταφέρθούν στα Χανιά. Ήδη οι τοπικές αρχές ήταν ενήμερες ενώ στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Κολυμβητηρίου υπήρχε ήδη ο εξοπλισμός για τη φιλοξενία τους και την όσο το δυνατόν ανθρώπινη παραμονή τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News