Τέλος εποχής για το Μουσείο στην οδό Χάληδων

Χανιά
Τέλος εποχής για το Μουσείο στην οδό Χάληδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχίζει η μεταφορά των αρχαίων στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλέπας – Μέσα στο 2021 η έναρξη λειτουργία του

Μια νέα εποχή για την πολιτιστική κληρονομιά των Χανίων ανοίγει με το κλείσιμο του Αρχαιολογικού Μουσείου στο καθολικό του Αγίου Φραγκίσκου, στην οδό Χάληδων, και τη μεταφορά του στο νέο Μουσείο της Χαλέπας. Σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το καλοκαίρι του 2021. Θα προσδώσει, δε, στη συνοικία της Χαλέπας ακόμη μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς δεσπόζει σε μικρή απόσταση από το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, την οικία του πρίγκιπα Γεωργίου και τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής με τον σπάνιο, ρωσικής μορφής, τρούλο.

Στα εργαστήρια συντήρησης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων συντηρείται ήδη ένας σημαντικός αριθμός εκθεμάτων. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία απόσπασης αρχαίων αντικειμένων από το κτήριο της οδού Χάληδων. H προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” ότι «στις αποθήκες του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, στην περιοχή της Χαλέπας, εργάζονται εδώ και δύο χρόνια έντεκα συντηρητές, κάποιοι από τους οποίους είναι μόνιμοι και άλλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2020 που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης».

Την ίδια ώρα, αργά αλλά με ικανοποιητικό ρυθμό πραγματοποιούνται οι εργασίες απόσπασης των αρχαίων αντικειμένων από το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στην παρούσα φάση αποσπώνται τα στηρίγματα των γλυπτών, τα οποία θα αντικατασταθούν με διαφορετικού τύπου, όπως προβλέπουν οι σύγχρονες μουσειακές πρακτικές. Τα ψηφιδωτά θα κοπούν και θα συναρμολογηθούν εκ νέου στο Μουσείο της Χαλέπας. Στη συνέχεια, θα αποσπαστούν και θα συσκευαστούν τα αρχαία αντικείμενα, αγγεία, πήλινα, κοσμήματα... που βρίσκονται σε προθήκες.

«Η διαδικασία μεταφοράς των εκθεμάτων στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλέπας θα είναι αρκετά χρονοβόρα», τονίζει η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, που πάντως επισημαίνει ότι θα γίνει προσπάθεια για να λειτουργήσει ένα τμήμα έστω του νέου Μουσείου πριν από το καλοκαίρι. Τον αρχικό σχεδιασμό και τη δέσμευση της υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, για εγκαίνια την προσεχή άνοιξη, ανέτρεψαν οι συνθήκες της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εργοστάσιο από το οποίο θα γίνει η προμήθεια των προθηκών ήταν κλειστό και η καθυστέρηση στην αποστολή αναπόφευκτη.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι το έργο διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ εκκρεμούν οι διαγωνισμοί για τον εξοπλισμό του αμφιθεάτρου και τη διαμόρφωση του χώρου των εισιτηρίων.

Εφάμιλλο του Μουσείου της Ακρόπολης

Από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα είναι εφάμιλλο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ο Θεοφάνης Μπομπότης, αρχιτέκτονας του Μουσείου Χανίων, συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση του Λονδίνου με τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του κόσμου, καθώς και σε άλλες αντίστοιχες εκδόσεις στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Γερμανία. Έχει δε τιμηθεί με το βραβείο “Αθηνά” για τη συμβολή του στον πολιτισμό, ενώ έργα του ξεχωρίζουν για τη μοντέρνα και ιδιαίτερη γραμμή τους, μεταξύ άλλων κορυφαίων αρχιτεκτόνων, σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News