Σωματείο Επισιτισμού νομού Χανίων: Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι

Χανιά
Σωματείο Επισιτισμού νομού Χανίων: Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση απόγνωσης από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων

Ειδικότερα, ο σύνδεσμος με αφορμή τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης τονίζει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο νομό Χανίων, όπως και σε όλο το νησί, ζητώντας μεταξύ άλλων ουσιαστική προστασία των ανέργων, κατάργηση των πρόσφατων διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των νόμων που προστέθηκαν στους προηγούμενος για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.

Επίσης ζητούν, μεταξύ άλλων κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, πλήρης επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημοσίου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον Νομό Χανίων, όπως και σε όλο το νησί αποδεικνύει ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες της νέας οικονομικής κρίσης.

Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο στο σύνολο της εργατικής τάξης, ειδικά στον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού ότι το μόνο που σέβεται η κυβέρνηση είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγαλοξενοδόχων, των μονοπωλίων στις μεταφορές, της μεγαλοεργοδοσίας της εστίασης.

Την ίδια στιγμή που οι μεγαλοεργοδότες σχεδιάζουν πώς θα επενδύσουν τα 70 δις που εξασφάλισε η κυβέρνηση για λογαριασμό τους, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, την διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε, που μέσα σε αυτές τις συνθήκες κόβουν το ρεύμα σε σπίτια ανέργων, εργαζομένων του κλάδου που βρίσκονται σε αναστολή. Τελευταίο παράδειγμα είναι η διακοπή του ρεύματος σε συνάδελφο Ξενοδοχοϋπάλληλο που δούλεψε μόνο κάποια μεροκάματα τον Ιούλιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο των Χανίων.

Καλούμε σε άμεση κινητοποίηση όλους τους συναδέλφους, ώστε να μην μείνει μόνος του κάνεις σε αυτές τις συνθήκες.

Ο μόνος δρόμος ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν κατακτήσεις, είναι η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των σωματείων απέναντι στο κράτος και την μεγαλοεργοδοσία.

Αποδείχτηκε ότι οι εκκλήσεις στην μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της να δείξουν "κοινωνικό" πρόσωπο τροφοδοτούν τις αυταπάτες και την μοιρολατρία στους εργαζόμενους. Τόσο το κράτος όσο και οι μεγαλοεργοδότες έχουν δείξει το πρόσωπο τους και είναι: οι πλειστηριασμοί κατοικιών, το κόψιμο ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, η ουσιαστική κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, οι μεθοδεύσεις για καθιέρωση απλήρωτων υπερωριών, η έλλειψη προσωπικού και υποδομών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η εμπορευματοποίηση του, το πετσόκομμα του δώρου Χριστουγέννων χιλιάδων εργαζομένων, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Το αντεργατικό οπλοστάσιο στα χέρια των μεγαλοεργοδοτών δείχνει ποιος θα είναι ο μεγάλος χαμένος της πανδημίας.

Μοναδικό μας όπλο, η συλλογική πάλη και διεκδίκηση!

Έχουμε πείρα και οι αγώνες δείχνουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μέσα στο καλοκαίρι μετά από κοινή παρέμβαση των σωματείων Επισιτισμού και Ιδιωτικών Υπαλλήλων αποτράπηκε το κόψιμο ρεύματος σε οικογένεια με 3 ανέργους του κλάδου του επισιτισμού τουρισμού.

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να νομοθετήσει την διακοπή χρεώσεων για τους ανέργους του κλάδου και την διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε να επανασυνδέσει το ρεύμα στο σπίτι του συναδέλφου.

Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων σε κινητοποίηση την Δευτέρα 11 π.μ. στο κτήριο της ΔΕΗ!!!

  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση των πρόσφατων αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο Internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφαλείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων. Αλλά και η ομαλή λειτουργία τους κατά την διάρκεια της χρονιάς.
  • Πλήρης επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημοσίου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Κατάργηση του Νομού απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νομού περιορισμού του απεργιακό δικαιώματος. Η φωνή των εργατών δεν φιμώνεται. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει. Το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News