Πρύτανης για το Καστέλι: «Λήξαν το θέματα – Υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις»

Χανιά
Πρύτανης για το Καστέλι: «Λήξαν το θέματα – Υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βρήκα μια σύμβαση υπογεγραμμένη», υπογραμμίζει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» για τη δημιουργία ξενοδοχείου

Το θέμα θεωρείται λήξαν και τα κτήρια του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστέλι θα αξιοποιηθούν τουριστικά όπως ορίζει η σύμβαση που υπεγράφη το 2017, ξεκαθάρισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος. Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Συγκλήτου, ο κ. Διαμαντόπουλος κατέστησε σαφές ότι μια ενδεχόμενη καταγγελία της σύμβασης μονομερώς θα έβαζε το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε μεγάλες δικαστικές περιπέτειες, ενώ εκτίμησε πως το 2011, όταν και η αποκατάσταση του κτηρίου είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία.

«Καμία λύση δεν είναι τέλεια. Αλλά το θέμα είναι ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης πρέπει να επικεντρωθεί στο έργο του. Δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο να βρεθεί το Πολυτεχνείο μπροστά σε έναν τρομακτικό κίνδυνο να πληρώνει στα δικαστήρια υπέρογκα ποσά για αγωγές», δήλωσε ο πρύτανης του Ιδρύματος, εξηγώντας ότι έγινε διεξοδική συζήτηση, ελήφθησαν υπόψη όλες οι προτάσεις, πλην όμως αξιολογήθηκαν οι θέσεις των νομικών συμβούλων του Πολυτεχνείου.

Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία υπεγράφη το 2017, όταν πρύτανης του Ιδρύματος ήταν ο νυν υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης. Η τριετής περίοδος χάριτος για την καταβολή μισθωμάτων έληξε και από τον περασμένο Αύγουστο η μισθώτρια καταβάλλει κανονικά τα προβλεπόμενα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Σε ετήσια βάση και για 25 χρόνια το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα θα λαμβάνει 350.000 ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Διαμαντόπουλος, αφού διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν ήταν καν μέλος της Συγκλήτου το 2017, «για μας το θέμα είναι ληγμένο, δηλαδή υπάρχουν σημαντικότατες νομικές δεσμεύσεις από πλευράς Πολυτεχνείου, ανεξαρτήτως των απόψεων που μπορεί να έχουν τα επιμέρους μέλη της Συγκλήτου, και επομένως εμείς πρέπει να επικεντρωθούμε στο ακαδημαϊκό μας έργο».

Ελεύθερη πρόσβαση

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Πολυτεχνείο θα πιέσει προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον λόφο Καστέλι. Η σύμβαση προβλέπει: «Η μισθώτρια εταιρεία υποχρεούται να επιτρέπει σε συγκεκριμένους χώρους την πρόσβαση στο κοινό χωρίς αντίτιμο. Υποχρεούται επίσης να παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας για συνέδρια ή επισκέπτες του Πολυτεχνείου Κρήτης σε χαμηλότερες τιμές».

«Το 2010 χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία» - Απένταξη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Για την ιστορία, το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας είχε ενταχθεί το 2010 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να αποκατασταθεί, αλλά απεντάχθηκε λόγω της κατάληψης. Στην απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης της Συγκλήτου που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται το ιστορικό της ένταξης τότε του έργου: «Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, προκηρύσσεται και στις 16 Ιουλίου 2010 στη συνεδρίαση της Συγκλήτου ανακηρύσσεται ως μειοδότης για ανάληψη της εργολαβίας αποκατάστασης του κτηρίου της V Μεραρχίας η τεχνική εταιρεία “Καμαριώτης ΑΤΕΕ” με έκπτωση 47%. Η νέα Διοίκηση του Π.Κ. δημιουργεί μια επιτροπή από τους προέδρους των τμημάτων, η οποία συναντάται με τα μέλη της κατάληψης, που αυτοαποκαλείται “Rosa Nera”, και τους εξηγεί ότι το κτήριο πρέπει να παραδοθεί για να αποκατασταθεί, με ενδεχόμενη χρήση την εγκατάσταση της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Παράλληλα, οι γενικές συνελεύσεις όλων των τμημάτων του Π.Κ. με αποφάσεις τους ζητούν τον τερματισμό της κατάληψης και την επιστροφή του κτηρίου στο Π.Κ. Τα μέλη της κατάληψης αρνούνται να αποχωρήσουν και να παραδώσουν το κτήριο. Η Σύγκλητος, θεωρώντας ότι τα προβλήματα καταλήψεων είναι προβλήματα όλης της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και μη επιθυμώντας την εμπλοκή αστυνομικών δυνάμεων, αναγνωρίζει αδυναμία επιστροφής του κτηρίου. Η σύμβαση με την εργοληπτική εταιρεία δεν υπογράφεται, τα εγκεκριμένα κονδύλια χάνονται και το κτήριο δεν αποκαθίσταται».

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διαμαντόπουλος σχολίασε χθες ότι «τότε χάθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία, καθώς υπήρχε η τεχνική μελέτη ολοκληρωμένη, υπήρχαν τα χρήματα και είχε ανακηρυχθεί ο εργολάβος του έργου». Σημειώνεται πάντως ότι, για την έναρξη των διαδικασιών εκπόνησης των μελετών και την έναρξη των εργασιών στον λόφο Καστέλι από τη μισθώτρια εταιρεία, απαιτούνται εγκρίσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καθώς και αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News