default-image

Ομόφωνη απόφαση Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης - Ξενοδοχείο το κτήριο της Παλιάς Μεραρχίας

Χανιά
Ομόφωνη απόφαση Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης - Ξενοδοχείο το κτήριο της Παλιάς Μεραρχίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σύγκλητος του Π.Κ., επικαλούμενη νομικά και οικονομικά κωλύματα, μιλά για αδυναμία καταγγελίας της σύμβασης και αξιοποίηση του κτηρίου

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την εκκένωση της κατάληψης Ρόζα Νέρα, που προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων στα Χανιά, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, επικαλούμενη νομικά και οικονομικά κωλύματα, μιλά για αδυναμία καταγγελίας της σύμβασης και αξιοποίηση του κτηρίου σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που θέτουν η τοπική κοινωνία, η αυτοδιοίκηση και οι συλλογικότητες της πόλης.

Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της με μοναδικό θέμα το κτηριακό συγκρότημα στο λόφο Καστέλι, τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία που θα αναλάβει την αποκατάσταση του κτηρίου της παλιάς Μεραρχίας και τη δημιουργία ξενοδοχείου.

Επί της ουσίας υποστηρίζει ότι είναι αναγκασμένη να παραχωρήσει το κτήριο σε ιδιώτες για να το μετατρέψουν σε ξενοδοχείο, προκειμένου το Πολυτεχνείο να εισπράξει μέσα στα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια 8,7 εκατομμύρια ευρώ από τα μισθώματα.

«Η υφιστάμενη σύμβαση ανάμεσα στην Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας  του Π.Κ. και τη μισθώτρια εταιρεία δεν μπορεί να καταγγελθεί μονομερώς από το Πολυτεχνείο Κρήτης, εφόσον η μισθώτρια εταιρεία εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις (π.χ. καταβολή των μισθωμάτων). Ήδη το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει αρχίσει να λαμβάνει τα πρώτα μισθώματα για την ενοικίαση των κτιρίων» σημειώνεται στην απόφαση.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι η Νομική Υπηρεσία του ιδρύματος  γνωμοδοτεί εναντίον της μονομερούς και αναίτιας καταγγελίας της σύμβασης από την πλευρά του Π.Κ. με το αιτιολογικό ότι ελλοχεύει κίνδυνος υποβολής αγωγών για υπέρογκα ποσά (εκτελεσθείσες δαπάνες και διαφυγόντα κέρδη) εκ μέρους του επενδυτή.

Στην απόφαση της Συγκλήτου που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το απόγευμα, σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι  όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν αντίστοιχες εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται και αξιοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία των Πανεπιστημίων που δεν χρησιμοποιούνται για διδασκαλία και έρευνα. Μάλιστα γίνονται γνωστά βασικά σημεία της σύμβασης, που προβλέπει ότι η διάρκεια της μίσθωσης είναι 25 χρόνια με περίοδο χάριτος (μη καταβολή ενοικίων, αλλά καταβολή εγγύησης) για τα 3 πρώτα χρόνια, ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης θα εισπράξει ως μίσθωμα στο διάστημα αυτό 8,75 εκατομμύρια Ευρώ , δηλαδή κατά μέσο όρο 350.000 ευρώ κατ’ έτος.

Η σύμβαση ορίζει τη  μισθώτρια εταιρεία ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την έκδοση όλων των απαιτούμενων αδειών αποκατάστασης και λειτουργίας, τηρώντας τις προδιαγραφές και περιορισμούς που θα ορίζουν οι αρμόδιες αρχές (π.χ. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Πολεοδομία, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης).

Επιπλέον αναφέρει ότι η μισθώτρια εταιρεία υποχρεούται να επιτρέπει σε συγκεκριμένους χώρους την πρόσβαση στο κοινό χωρίς αντίτιμο καθώς και ότι υποχρεούται να παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας για συνέδρια ή επισκέπτες του Πολυτεχνείου Κρήτης σε χαμηλότερες τιμές.

Όλα αυτά, στον απόηχο μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους των Χανίων υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαραχτήρα των κτηρίων στο λόφο Καστέλι με αξιοποίηση που θα επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News