Χανιά

Χανία - Rosa Nera η ιστορία μια κατάληψης

Το κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη εδώ και 16 χρόνια

Σ’ ένα λόφο πάνω στις βενετσιάνικες οχυρώσεις δεσπόζει στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων το ιστορικό κτίριο που έγινε γνωστό στις μέρες μας σαν Rosa Nera.

Ένα κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη εδώ και 16 χρόνια. Ας θυμηθούμε την ιστορία του. 

«Μπαλκόνι των Χανιών αποκαλούν , το μέρος πάνω στο λόφο Καστέλι της παλιάς πόλης που βρίσκετε αντικριστά στο Κρητικό Πέλαγος και τον Αραβικό φάρο.

Τα κτήρια που υψωνότανε εκεί, πατούν πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Κυδωνίας. Την αρχαία κρητική πόλης που αποκαλύπτουν σταδιακά οι ανασκαφές που τη φέρνουν ξανά στο φως.

Εκεί σ’ αυτή τη θέση ήταν το παλιό βενετσιάνικο διοικητήριο που οι Οθωμανοί το μετέτρεψαν σε κονάκι του Πασά και κέντρο της διοίκησης της Κρήτης.

Πυρπολήθηκε όμως και καταστράφηκε σ τις αναταραχές του 1897, μαζί με μεγάλο μέρος της χριστιανικής γειτονιάς του Καστελίου. 

Στη θέση του έκτισαν άλλο διοικητήριο το κτίσμα που βλέπουμε σήμερα .

Το σημαντικής ιστορικής μνήμης κτιριακό συγκρότημα που στέγασε αργότερα την 5ης Μεραρχίας Κρήτης.

Το κτίσμα αυτό στέκει εκεί μέσα στα χρόνια στο κεντρικό σημείο της Παλιάς Πόλης των Χανίων, διαθέτοντας την ωραιότερη θέα του ενετικού λιμανιού.

Κατά κοινή ομολογία ιστορικών και αρχαιολόγων, αποτελεί την άλλη μια απόδειξη της ύπαρξης συνεχούς κοινωνικής ζωής στην πόλη των Χανίων επί 4.000 συνεχόμενα χρόνια.

Σε έκταση 3.650 τ.μ., πάνω στους προμαχώνες επιμένουν να αντέχουν στο χρόνο όχι μόνο το κτίριο της Μεραρχίας, αλλά και τα παρακείμενα των παλιών Τούρκικων Στρατώνων και Φυλακών, κτίρια που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης περνούν στον τοπικό Τύπο και τα social media .

Το κτήριο αυτό, υπήρξε και διοικητήριο που φιλοξένησε τον Ύπατο Αρμοστή Γεώργιο κατά την περίοδο της ανεξαρτησίας της Κρήτης, πριν την Ένωσης της με την Ελλάδα το 1913, μετά την ιστορική απόφαση του πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου.

Πριν από χρόνια η τότε διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης , αποφάσισε να μισθώσει αυτά τα ιστορικά κτήρια σε ιδιωτική εταιρεία έναντι του ποσού των 360 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, με σκοπό να μετατραπούν σε πολυτελή πεντάστερο ξενοδοχείο.

Αυτό στάθηκε και η αφορμή να γίνει στο κτήριο κατάληψη.

Μεγάλο μέρος της κοινωνίας της πόλης αντέδρασε στα σχέδια εμπορευματοποίηση της ιστορικής μνήμης των Χανίων.

Τα κτίρια της πρώην Μεραρχίας Κρήτης (όπου στεγαζόταν η κατάληψη «Rosa Nera») παραχωρήθηκαν το 1986 από το υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Παιδείας με σκοπό τη στέγαση του νεοσύστατου τότε Πολυτεχνείου Κρήτης. Το υπουργείο Παιδείας παραχώρησε τα κτίρια στο Πολυτεχνείο – συνεπώς, και με βάση το άρθρο 109 του Συντάγματος, η εκπαιδευτική χρήση τους δεν μπορεί να αλλάξει.

Ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και υπουργός τώρα ποια τονίζει ότι «η αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης πρέπει να προχωρήσει κανονικά».

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τον Δεκέμβριο του 2017 έχει βάλει φρένο στια σχέδια του πρώην πρύτανη. 

Πολλοί φορείς κάτοικοι και άνθρωποι των γραμμάτων ζητούσαν να γίνει αξιοποίηση των ιστορικών κτηρίων, αλλά όχι ξενοδοχείο που θα δοθεί σε ιδιώτες .

Τις τελευταίες ήμερες, μετά την ανακατάληψη του κτηρίου από την αστυνομία, άρχισε ένα γαϊτανάκι με δηλώσεις, σχόλια, δελτία Τύπου και αναρτήσεις που δίνουν και παίρνουν στον τοπικό Τύπο και τα social media.

Συσκέψεις και πολλές προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι. Αρχαιολόγοι ο Δήμος και άλλοι φορείς με προτάσεις ζητούν μια άλλη χρήση του μνημείου.

Το ζήτημα δεν είναι απλό, πρέπει να λυθεί άμεσα και προς όφελος της πόλης. Ισορροπώντας πάνω σε δυο άξονες.

Πρώτον, χωρίς να θίγει την ιστορικότητα του συγκεκριμένου κτιρίου που είναι μνημείο .

Δεύτερον την αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο, του δημόσιου χώρου και της δημόσιας περιουσίας.

(Φωτογραφίες: el.travelogues.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια