Επίθεση πατέρα σε καθηγητή λόγω... μάσκας, σε σχολείο των Χανίων

Χανιά
Επίθεση πατέρα σε καθηγητή λόγω... μάσκας, σε σχολείο των Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη ο πατέρας που χτύπησε τον εκπαιδευτικό για τη μάσκα

Ένα απίστευτο περιστατικό βίας σε βάρος εκπαιδευτικού με αφορμή την υποχρέωση των μαθητών να φορούν μάσκα, αμαύρωσε την έναρξη της σχολικής χρονιάς στα Χανιά. Καθηγητής του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου, βρισκόταν στην είσοδο του σχολείου, όταν ζήτησε από μαθητή που προσερχόταν στον αγιασμό να φορέσει τη μάσκα του. Χωρίς να προλάβει να αντιληφθεί τι συνέβη, ο πατέρας του μαθητή, φέρεται να βιαιοπράγησε εις βάρος του.

Το περιστατικό σόκαρε την εκπαιδευτική κοινότητα και προκάλεσε την παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως η οποία ζήτησε να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ο καθηγητής που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου πέρασε χθες το μεσημέρι το κατώφλι του εισαγγελέα ζητώντας τη δίωξη του πατέρα ο οποίος συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές κατηγορούμενος για πρόκληση σωματικών βλαβών, εξύβριση και απειλή.

Το περιστατικό καταδίκασε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Γιάννης Κυριακάκης ο οποίος δήλωσε πως το «σφάλμα» του εκπαιδευτικού ήταν ότι προέτρεψε έναν μαθητή να πράξει αυτό που χθες έπραξαν όλοι οι μαθητές, να φορέσει δηλαδή τη μάσκα του. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης , «όχι απλώς χτύπησε με το κεφάλι του τον εκπαιδευτικό, αλλά τον έριξε στο έδαφος και τον κλωτσούσε μέχρι που ο τελευταίος μεταφέρθηκε για ράμματα στο νοσοκομείο».

Ο Σύλλογος διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καταγγέλλει και καταδικάζει την αναίτια και βίαιη σωματική και λεκτική επίθεση γονέα εναντίον συναδέλφου του σχολείου μας , η οποία έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο κατά την προσέλευση των μαθητών για τον αγιασμό. Συνεπεία του άνωθεν συμβάντος, ο συνάδελφος μετέβη στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Το γεγονός συνέβη λόγω της άρνησης του γονέα να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων». Στην  ίδια ανακοίνωση ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα ανεχθεί τέτοιες βίαιες συμπεριφορές και θα κάνει ό,τι  χρειαστεί για να προστατέψει τα μέλη του με κάθε νόμιμο και δίκαιο μέσο».

Πληροφορίες θέλουν τον θερμόαιμο πατέρα να πρωτοστατεί στα Χανιά στο κίνημα κατά της μάσκας στα σχολεία και να δίνει δυναμικό παρόν στο πρόσφατο συλλαλητήριο στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και στο παρελθόν έχει απασχολήσει τις αρχές με τη βίαιη συμπεριφορά του εναντίον εργαζομένου σε τράπεζα.

Πρώτο κουδούνι με νέα δεδομένα και στα Χανιά

Κατά τα άλλα η χθεσινή πρώτη μέρα της νέας, ιδιαίτερης λόγω της πανδημίας,  σχολικής χρονιάς στα Χανιά κύλησε ήρεμα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί με μάσκες, αγιασμός για λίγους και αύλιοι χώροι με τα τμήματα μοιρασμένα, συνέθεσαν το σκηνικό στα σχολεία των Χανίων, όπως και ολόκληρης της χώρας,. Στο υγειονομικό υλικό παρατηρήθηκαν μικρές ελλείψεις καθώς οι κατάλογοι που στάλθηκαν στο Υπουργείο, στηρίχθηκαν στον αριθμό των μαθητών της περυσινής περιόδου. Προβληματισμός εκφράστηκε για την ανεπάρκεια των καθαριστριών να καλύψουν  τις νέες αυξημένες ανάγκες όπως ορίζουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ με τον δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη να χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη προσλήψεων.

Από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων , το πολυπληθέστερο στην περιφερειακή ενότητα, ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής ευχήθηκαν καλή σχολική χρονιά και κάλεσαν τις σχολικές κοινότητες να παραμείνουν προσηλωμένες στο στόχο της ατομικής προστασίας για να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας του συνόλου.

«Οι μαθητές υποχρεούνται να προσέρχονται με μάσκες, να τηρούν τα μέτρα και τις αποστάσεις ασφάλειας και όλα αυτά δημιουργούν αναμφίβολα ένα επιπλέον βάρος. Βλέπουμε ωστόσο ότι όλα αυτά που π          ροβλέπονται γίνονται σεβαστά» υπογράμμισε ο δήμαρχος Χανίων ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες των εργαζομένων του δήμου και στον «αγώνα δρόμου» που όπως είπε έδωσαν, για να είναι όλα έτοιμα. Ο κ. Σημανδηράκης πρόσθεσε ότι έγιναν πρόσθετες συμβάσεις καθαριστριών για να καλυφθούν οι ανάγκες ταυτόχρονα όμως κάλεσε όλους τους φορείς να πιέσουν για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, έτσι ώστε να υπάρχει το πλέγμα προστασίας που είναι απαραίτητο για τη θωράκιση των μαθητών και των οικογενειών τους.

Για μια χρονιά που «έχουμε όλοι χρέος να κρατήσουμε στο επίπεδο που πρέπει» μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής. «Δεν έχουμε δικαίωμα υποβάθμισης της μαθητικής διαδικασίας. Τα παιδιά περνάνε ένα κρίσιμο στάδιο της ζωής τους, η μάθηση και η γνώση πρέπει να παρέχονται με σωστό τρόπο ,επομένως αυτό που προέχει είναι να μη χαθούν ώρες μαθημάτων» σημείωσε και εκτίμησε ότι παρά τις δυσκολίες , τα μέλη των σχολικών κοινοτήτων θα εναρμονιστούν στους κανόνες για το καλό όλων.

Την ίδια στιγμή και παρά τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν τις προηγούμενες ημέρες μεμονωμένα για τη χρήση μάσκας, δεν υπήρξαν παρατράγουδα. Το υγειονομικό υλικό ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις δεν έφτασε για το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Αντώνη Βαρδάκη, «οι ελλείψεις αυτές θα καλυφτούν με τη δεύτερη κατανομή των μασκών». Όσον αφορά τις ποσότητες των αντισηπτικών, η δημοτική αρχή των Χανίων φρόντισε για την προμήθεια και κατανομή τους σε όλες τις σχολικές μονάδες καθώς το υλικό που είχε σταλεί από το Υπουργείο δεν κάλυπτε τις ανάγκες του δήμου.

Την ίδια ώρα πολλά γυμνάσια και λύκεια στη Δυτική Κρήτη αναμένεται να λειτουργήσουν με τμήματα ακόμη και 27 μαθητών, παρά τις διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Μανόλης Τζανάκης τόνισε ότι η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με ένα αόρατο εχθρό και μοναδικό όπλο τις μάσκες ενώ για τα υπεράριθμα τμήματα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει εγκύκλιος που να ορίζει ανώτερο αριθμό μαθητών. Πιο ομαλή χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει τα εξής:

«Συνελήφθη ημεδαπός για επίθεση σε βάρος καθηγητή Γυμνασίου, στα Χανιά

Συνελήφθη σήμερα (14.09.2020) το απόγευμα ημεδαπός, για πρόκληση σωματικής βλάβης, εξύβριση και απειλή σε βάρος καθηγητή Γυμνασίου, στα Χανιά.

Ειδικότερα, ο συλληφθείς, σύμφωνα με καταγγελία του καθηγητή, σήμερα (14.09.2020) το πρωί, του προκάλεσε σωματική βλάβη και επιπλέον τον εξύβρισε και τον απείλησε, διότι κατά το χρόνο προσέλευσης των μαθητών σε Γυμνάσιο της περιοχής, δεν επέτρεψε στο ανήλικο τέκνο του να εισέλθει εντός του χώρου του σχολείου, χωρίς τη μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ο συλληφθείς οδηγείται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων».

Δήλωση υφ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλη Διγαλάκη

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενέργειες λεκτικής και σωματικής βίας, όπως το περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα στο 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, στα Χανιά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση - καταγγελία τού Συλλόγου Διδασκόντων, είναι απαράδεκτες και δεν μπορεί ούτε πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Η εκπαιδευτική κοινότητα αποτελεί τον στυλοβάτη της προσπάθειας που καταβάλλουμε συνολικά ως κοινωνία για την επιστροφή των μαθητριών και των μαθητών στον φυσικό τους χώρο, τις σχολικές αίθουσες, υπό νέες συνθήκες και υπό νέους κανόνες, που οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε, λειτουργώντας συλλογικά, με υπευθυνότητα και ορθολογισμό, προκειμένου να κερδίσουμε το διττό στοίχημα της μάθησης και της ασφάλειας.

Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την εκπαιδευτική κοινότητα.

Συντάσσομαι με την υπουργό Νίκη Κεραμέως, η οποία παρενέβη στο συγκεκριμένο ζήτημα και ζήτησε να κατατεθεί σχετική αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τις περαιτέρω ενέργειες.

Εκφράζω την απόλυτη στήριξη και συμπαράστασή μου στον Σύλλογο Διδασκόντων και στον εκπαιδευτικό που δέχθηκε αυτή την ανοίκεια και καταδικαστέα επίθεση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News