Χανιά

Υπογραφές σήμερα για εργασίες στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων

Υπογράφηκε η αποκατάσταση του Ηγουμενείου της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων

Το έργο αποκατάστασης του Ηγουμενείου της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής της Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων υπέγραψε σήμερα στην Π.Ε. Χανίων ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Για όλη την Κρήτη είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία μας. Δεν είναι μόνο θρησκευτικοί χώροι, είναι χώροι πολιτισμού που παραλάβαμε από τους προγόνους μας που τους κατασκεύασαν σε δύσκολες εποχές και οι νεότερες γενιές έχουμε υποχρεώσουμε να διαφυλάξουμε», υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου, Δαμασκηνού, του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Δορυλαίου, Δαμασκηνού, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνη Παπαδεράκη και της Γενικής Διευθύντριας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Ελένης Δοξάκη.

«Μόνο με τη συνεργασία μπορέσαμε κι είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Με την Κα Μενδώνη για να προετοιμάσουν οι υπηρεσίες τη μελέτη. Ήταν υποχρέωση μας να βρούμε τη χρηματοδότηση έτσι ώστε μέσα σε δύο χρόνια να έχει ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Παράλληλα τρέχει και η προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την ολοκλήρωση όλων των άλλων κτισμάτων και εκτιμώ πως εφόσον σε ένα έτος είναι έτοιμη η μελέτη θα μπορέσουμε να την εντάξουμε στο επόμενο περιφερειακό πρόγραμμα. Εκτός το έργο αυτό, υπάρχει για τη συνέχεια η Ακαδημία Κρήτης όπως και το μοναστήρι της Χρυσοπηγής», δήλωσε ο Περιφερειάρχης. 

 Το έργο είναι προϋπολογισμού 762.000 ευρώ και προβλέπει να παραδοθεί το Ηγουμενείο αποκατεστημένο και λειτουργικό πλήρως.  Θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα κοινού και σε γραφή Braille και θα εκτυπωθούν φυλλάδια ενημέρωσης (δίγλωσσα και σε γραφή Braille).

Η Μονή και το κτίριο

Η Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή της Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη με πλούσια προσφορά στην ιστορία και την παιδεία του νησιού. Βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Σταυρού, στη θέση "Τζομπόμυλος", στην κεντρική περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων. Είναι ένα τετράπλευρο μοναστηριακό συγκρότημα με εσωτερική αυλή όπου βρίσκεται το Καθολικό της Μονής. Κτίστηκε κατά το πρώτο μισό του 17ου αι.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του κτιρίου του Ηγουμενείου που βρίσκεται στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Αγίας Τριάδος στο «Ακρωτήρι» στα Χανιά Κρήτης, επί της νότιας πλευράς της μονής. Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες οι οποίες προσδιορίζονται: α) σαν «υπόγειο» με ανεξάρτητη είσοδο από το δυτικό εξωτερικό αύλειο χώρο της Μονής, β) σαν «ισόγειο» στην οποία βρίσκεται η κυρία είσοδος από την εσωτερική πλατεία, και γ) στον Α΄ όροφο που έχει πρόσβαση από εξωτερική σκάλα από την πλατεία του Καθολικού. Ο βασικός κτηριακός όγκος έχει διαστάσεις 15,18Χ16,66 μ. Οι σημαντικές ζημιές που παρουσιάζει το μνημείο υπαγορεύουν την αποκατάστασή του. Το έργο περιλαμβάνει πλήρεις εργασίες αποκατάστασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια