«Ρόζα Νέρα»: Κατάληψη στο Δημαρχείο Χανίων

Χανιά
«Ρόζα Νέρα»: Κατάληψη στο Δημαρχείο Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό κατάληψη το Δημαρχείο, λόγω των αποφάσεων για την παλιά Μεραρχία

Υπό κατάληψη βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης το Δημαρχείο Χανίων, ως αντίδραση στην εκκένωση της κατάληψης “Ρόζα Νέρα” από το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας.

Στη σχετική τους ανακοίνωση, οι καταληψίες αναφέρουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία της Παλιάς Αγοράς.

Σύμπνοια στα Χανιά για την αξιοποίηση του κτηρίου για εκπαίδευση και πολιτισμό, με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών

Την ίδια στιγμή, κοινή γραμμή για την αξιοποίηση του κτηρίου της παλιάς Μεραρχίας, μετά την εκκένωση της κατάληψης “Ρόζα Νέρα”, χαράζουν Δήμος και Αντιπεριφέρεια Χανίων. Σε έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Καλογερή και του προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης κ. Σπύρου Σοφιανού, συμφωνήθηκε η στήριξη του Πολυτεχνείου, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η συμφωνία με τον επενδυτή, ενώ το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ έκανε γνωστή την πρόθεσή του να αναλάβει την εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση του κτηρίου, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιθανή διαδικασία άλλης αξιοποίησης.

Στη συνάντηση δε συμμετείχε ο κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο οποίος είναι υπέρ της επένδυσης, καθώς και ο κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος ωστόσο δήλωσε ότι συμφωνεί στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε όποια χρήση του κτηρίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει σύμπνοια για το θέμα, μίλησε για αναζήτηση χρήσεων δημόσιου χαρακτήρα που θα έχουν αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, επιφυλάχθηκε ωστόσο σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν εξαιτίας των νομικών ζητημάτων που απορρέουν από τη σύμβαση του Πολυτεχνείου.

«Ο Δήμος Χανίων και κάθε θεσμικός φορέας οφείλει να σέβεται τους θεσμικούς εταίρους, τις συλλογικές αποφάσεις του Πολυτεχνείου, αλλά και της εταιρείας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του. Όμως, διατηρούμε το δικαίωμα της πολιτικής έκφρασης σε σχέση με τον τρόπο που μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του τόπου», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης.

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι είναι θέμα του Πολυτεχνείου να αξιολογήσει τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Εμείς θα σταθούμε δίπλα του σε περίπτωση που νομικά ή μετά από μια συμφωνία με τον επενδυτή αυτή η διαδικασία παραχώρησης δεν τελεσφορήσει», είπε ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Οι προτάσεις των επικεφαλής, που εκφράστηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που έγινε με τηλεδιάσκεψη, συγκλίνουν στη χρήση της παλιάς Μεραρχίας για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον χώρο.

«Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια μήπως όλοι μαζί, στα πλαίσια της διατήρησης των σχέσεών μας με το Πολυτεχνείο και όχι της ρήξης, να πείσουμε ότι αυτή η χρήση δεν εξυπηρετεί», τόνισε ο κ. Ευτύχης Δαμιανάκης.

Ο πρώην δήμαρχος Χανίων, επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών”, κ. Τάσος Βάμβουκας, υποστηρίζει τη δημιουργία ενός χώρου εκπαίδευσης ή πολιτισμού στην παλιά Μεραρχία, με ταυτόχρονη ήπια τουριστική αξιοποίηση.

«Βεβαίως και σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου και τις ανάγκες που έχει όσον αφορά στα οικονομικά του και υποστηρίζουμε ότι από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και μια ήπια αξιοποίηση τα έσοδα μπορεί να είναι πολλαπλάσια από αυτά που θα αποδώσει ένα ξενοδοχείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών “Πρώτα ο άνθρωπος” κ. Γιάννης Σαρρής κατήγγειλε ότι στους δρόμους που οδηγούν στην παλιά Μεραρχία έχουν τοποθετηθεί κάμερες, δείγμα, όπως τόνισε, ότι κάθε άλλο παρά διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, όπως δήλωσαν τόσο ο κ. Βασίλης Διγαλάκης, όσο και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην έκτακτη συνάντηση για το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας, οι επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΥΑ μίλησαν για πολιτικά παιχνίδια και επισήμαναν ότι το Πολυτεχνείου είναι εκπαιδευτικό Ίδρυμα και όχι επιχείρηση.

Το ΤΕΕ ΤΔΚ αναλαμβάνει τις μελέτες

Το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που σε πρότασή του στο παρελθόν δεν απέκλειε την επιχειρηματική χρήση του κτηρίου αλλά με αυστηρούς όρους, δήλωσε την πρόθεσή του να εκπονήσει τις μελέτες για την αποκατάστασή του, αν τα δεδομένα αλλάξουν.

«Το ΤΕΕ είναι διατεθειμένο να εκπονήσει τις μελέτες, έτσι ώστε να διευκολυνθεί οικονομικά μια διαδικασία. Από πλευράς αρχιτεκτονικής-αρχαιολογικής το είχαμε αφήσει τόσα χρόνια. Καλό είναι να το επαναξιολογήσουμε, με γνώμονα όμως ότι το ακίνητο έχει ιδιοκτήτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ κ. Σπύρος Σοφιανός.

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις φορέων και συλλογικοτήτων συνεχίζονται, με νέα παγκρήτια κινητοποίηση να οργανώνεται μεθαύριο Σάββατο το μεσημέρι στα Χανιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News