Φράγμα Βαλσαμιώτη: Ελπίδα για λύση στο πρόβλημα των διαρροών

Χανιά
Φράγμα Βαλσαμιώτη: Ελπίδα για λύση στο πρόβλημα των διαρροών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτελεί το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο της Δυτικής Κρήτης

Ελπίδες για πλήρη λειτουργία του φράγματος Βαλσαμιώτη στα Χανιά γεννά η έγκριση της μελέτης αποκατάστασής του από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο της Δυτικής Κρήτης είναι μη λειτουργικό λόγω των διαρροών που παρουσιάζει και οι οποίες αποδίδονται στο γεγονός ότι το φράγμα είναι κατασκευασμένο σε εδάφη μη υδατοστεγανά. Γι’ αυτό και λειτουργεί μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του, σύμφωνα με τις υποδείξεις των πραγματογνωμόνων.

Για να λειτουργήσει πλήρως το φράγμα, απαιτούνται παρεμβάσεις που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις διαρροές. «Η αποκατάσταση του φράγματος Βαλσαμιώτη αποτελεί από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας θέμα πρώτης προτεραιότητας. Παράλληλα όμως είναι και ένα πολύ δύσκολο τεχνικό ζήτημα που δε χωρά κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά ουσίας. Με την υλοποίηση αυτής της μελέτης, κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα, προκειμένου να διαπιστώσουμε με επιστημονικό τρόπο τα σημεία εκείνα στα οποία επιβάλλεται να παρέμβουμε», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης που ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΚ ανέρχεται σε περίπου 60 χιλιάδες ευρώ, ενώ εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι με την ολοκλήρωσή της θα εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Ο κ. Παπαδογιάννης αναγνωρίζει ότι «ο δρόμος είναι δύσκολος», αλλά εκτιμά ότι είναι και ο μόνος που με τεκμηριωμένο τρόπο θα οδηγήσει στη λύση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος που απασχολεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τον Οργανισμό.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας κ. Μανόλης Μαθιουλάκης σε παλαιότερη δήλωσή του στη “Ν.Κ.” είχε ξεκαθαρίσει ότι το έργο μπορεί να καταστεί λειτουργικό, με παρεμβάσεις που όπως υπολογίζει δεν ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, είχε τονίσει ότι ο σκοπός της στοάς τσιμεντενέσεων που υπάρχει στο φράγμα είναι ακριβώς αυτός. Να γίνονται πρόσθετες τσιμεντενέσεις για τη στεγανοποίησή του. «Γενεσιουργός αιτία των διαρροών είναι ο μανδύας των τσιμεντενέσεων ο οποίος για τα συγκεκριμένα εδάφη δεν επαρκούσε», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μαθιουλάκης.

Το φράγμα Βαλσαμιώτη είναι σκληρού επιχώματος, ενώ όπως έχουν διαπιστώσει πραγματογνώμονες θα έπρεπε να είναι χωμάτινο, να έχει δηλαδή τον τύπο κατασκευής του φράγματος των Ποταμών Αμαρίου. Εξαιτίας της γεωλογίας της περιοχής, τις δύο και μοναδικές φορές που έγινε ελεγχόμενη υπερχείλιση του φράγματος, στις 26 Μαρτίου του 2015 και στις 26 Μαρτίου του 2017, τα νερά βγήκαν στον οικισμό Τσιγκούνια του Βατόλακκου.

Το φράγμα του Βαλσαμιώτη άρχισε να κατασκευάζεται το 2005, χρηματοδοτήθηκε από δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και στοίχισε συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από πολύχρονες διακοπές των εργασιών λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης, ολοκληρώθηκε το 2014. Ένα χρόνο μετά γέμισε για πρώτη φορά και εμφανίστηκαν και οι πρώτες διαρροές που ήταν της τάξης των 700 κυβικών ανά ώρα.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News