Χανιά

Χανιά - Κύπρος, μία μυστική, αόρατη πτήση που έπιασε στον… «ύπνο» τους Τούρκους

Πέταξαν κάτω από τη «μύτη» των Τούρκων!

Μια μυστική, αόρατη πτήση πάνω από τον αφρό της θάλασσας, που έπιασε στον... «ύπνο» τους Τούρκους!

Κάτω από τη “μύτη” των τουρκικών ραντάρ αλλά και των τουρκικών πλοίων πέταξαν κυριολεκτικά πριν από λίγες ημέρες τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced που απογειώθηκαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, με τις λεπτομέρειες της όλης επιχείρησης να κεντρίζουν το ενδιαφέρον...

Τα όσα παρατίθενται σε σχετικό δημοσίευμα των “Νέων” για την πρώτη μετά από μια 20ετία προσγείωση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο είναι εξόχως αποκαλυπτικά...

Είκοσι χρόνια είχαν να προσγειωθούν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη στην Κύπρο, στη στρατιωτική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” στην Πάφο.

Σε μια βάση που είχε δημιουργηθεί από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος, και που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τις πιο σύγχρονες αεροπορικές βάσεις, αφού σε αυτήν υπάρχουν τα shelters αεροσκαφών, τα υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας TOR M1 και βεβαίως οι αποθήκες ανεφοδιασμού των μαχητικών.

«Είκοσι χρόνια χρειάστηκαν για να πάνε στην Πάφο τα ελληνικά F-16, ενώ οι Τούρκοι όλο αυτό το διάστημα παραβίαζαν θρασύτατα τον εναέριο χώρο της Κύπρου, στέλνοντας τα μαχητικά τους με κάθε ευκαιρία να πετούν πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο, ακόμα και σε κάθε επέτειο της εισβολής ή της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, νομίζοντας ότι το FIR Κύπρου είναι προέκταση του δικού τους FIR. Αλλά όλη αυτή την εικονική πραγματικότητα ήρθαν να τη διαλύσουν σε μία μόνον ημέρα οι πιλότοι των ελληνικών F-16 και οι χειριστές ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, που ξεδιπλώνει τις πτυχές της προετοιμασίας και πραγματοποίησης της μυστικής αποστολής.

Με μια καλά προετοιμασμένη διακλαδική επιχείρηση - που διεύθυνε προσωπικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μαζί με τον αρχηγό της Αεροπορίας, αντιπτέραρχο (I) Γ. Μπλιούμη - τα δύο F-16 Block 52+ Advanced απογειώνονται με απόλυτη μυστικότητα από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα με προορισμό την Κύπρο. Στην Πάφο, ήδη βρίσκονταν τρία γαλλικά Rafal και στην ΑΟΖ Κύπρου βρισκόταν σε εξέλιξη τετραμερής αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας (με τη φρεγάτα “Κουντουριώτης”) και βεβαίως της Κύπρου με σκάφη ανοικτής θαλάσσης και ελικόπτερα.

Το ζήτημα ήταν τα ελληνικά μαχητικά να πετάξουν στην Κύπρο χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους και κυρίως από τα τουρκικά ραντάρ, τη στιγμή που στην περιοχή βρισκόταν όλος ο τουρκικός στόλος.

Δεκαπέντε λεπτά μετά την απογείωσή τους από τη Σούδα τα ελληνικά F-16 πετούσαν πάνω από τα πολυδιαφημιζόμενα γεωτρύπανα της Άγκυρας και τις φρεγάτες που τα συνόδευαν. Πέταξαν σε χαμηλό ύψος, για να μη γίνουν αντιληπτά από τα τουρκικά ραντάρ. Ήταν σαν να ήταν αόρατα και ξαφνικά βρέθηκαν να πετούν με υπερηχητική ταχύτητα (Mach) πάνω από τουρκικά πλοία που υποτίθεται ότι προστάτευαν τα γεωτρύπανα από... εισβολείς.

Δέκα λεπτά αργότερα οι Τούρκοι έφτασαν στην περιοχή, αλλά ήταν ήδη αργά. Πολύ αργά. Για τους Τούρκους πιλότους ελληνικά μαχητικά... γιοκ. Τα F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης είχαν εισέλθει στον πολύπαθο (από τις πολλές τουρκικές παραβιάσεις) εναέριο χώρο της Κύπρου και ετοιμάζονταν για κάθοδο. Να προσγειωθούν στην Πάφο. Πέρασαν πάνω από την οροσειρά του Τροόδους και άρχιζαν την κάθοδό τους πετώντας το ένα δίπλα στο άλλο. Περίπου 30 λεπτά μετά την απογείωσή τους από την Κρήτη προσγειώνονταν ανενόχλητα και με υπερηφάνεια στην Πάφο, όπου έγιναν από τους Κυπρίους δεκτά με ενθουσιασμό.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η “ΧΟΥΡΙΕΤ”

Η οργή της Άγκυρας

«Αυτή η στάθμευση ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο ήταν που εξόργισε για άλλη μια φορά τους Τούρκους. Την ίδια μέρα που τα ελληνικά μαχητικά έπαιρναν μέρος μαζί με τα γαλλικά στην αεροναυτική άσκηση, στην τουρκική εφημερίδα “Cumhuriyet” ένας στρατηγός ε.α., ο Ερντογάν Καρακούς, αποκάλυπτε τον μεγάλο φόβο των Τούρκων για την ελληνική παρουσία στην Πάφο. Τα ελληνικά μαχητικά, είπε, μπορούν από την Πάφο να πλήξουν την Τουρκία από τον Νότο, φτάνοντας μάλιστα πολύ γρηγορότερα στην Άγκυρα, την οποία και μπορούν να πλήξουν. Ανέφερε επίσης ότι τα ελληνικά καθώς και τα συμμαχικά αεροπλάνα (εννοούσε τα Rafale) μπορούν από την Πάφο να χτυπήσουν την προς κατασκευή τουρκική αεροπορική βάση Βατίγια στη Λιβύη.

Τα ελληνικά F-16 έπρεπε, αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στην Κύπρο, να επιστρέψουν. Να επιστρέψουν με τον ίδιο τρόπο και με ασφάλεια όπως πήγαν, δηλαδή να μη γίνουν αντιληπτά ούτε από τα τουρκικά αεροπλάνα ούτε από τα τουρκικά ραντάρ. Ας μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή βρίσκονταν περί τα 40 πολεμικά πλοία των Τούρκων με τα ραντάρ τους στραμμένα προς Ανατολάς, προς το FIR Κύπρου», αναφέρεται στο δημοσίευμα, που καταλήγει:

«Μετά την άφιξη των δύο ελληνικών F-16 στην Κύπρο το πρωί της προπερασμένης Τρίτης, ακόμα έξι ελληνικά μαχητικά κατάφεραν δύο ημέρες αργότερα να φτάσουν στην Πάφο, να συμμετάσχουν σε ασκήσεις, χωρίς να γίνουν ούτε αυτά αντιληπτά από τους Τούρκους. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν προετοιμαστεί καταλλήλως για να εμποδίσουν τα ελληνικά να επιστρέψουν στην Κρήτη, εντέλει τα εντόπισαν μόνον όταν τα είδαν να πετούν στον ουρανό.

Για άλλη μια φορά οι Τούρκοι εξαγριώθηκαν και δεν είναι τυχαίο ότι την ημέρα που πέταξαν τα ελληνικά F-16 από και προς την Κύπρο έκαναν 183 παραβιάσεις στο Αιγαίο, όπου σημειώθηκαν 16 αερομαχίες, αλλά και εννέα υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά»...

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια