Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα σχολεία στα Χανιά

Χανιά
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα σχολεία στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το άνοιγμα των σχολείων  θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ Χανίων την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 στην πλ. Αγοράς με 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11-2μμ, καθώς και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Χανίων και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα  σχολεία πρέπει ν’ ανοίξουν με την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών μέτρων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία των παιδιών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών.

Τα σχολεία πρέπει ν’ ανοίξουν σε καθημερινή βάση για όλους τους μαθητές, με μέγιστο αριθμό 15 μαθητές ανά τμήμα. Ούτε η αθλιότητα της κάμερας στην τάξη ούτε το ημίμετρο της «τηλεκπαίδευσης» μπορούν να υποκαταστήσουν τη δια ζώσης διδασκαλία. Για τους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ο θεσμός της κατ οίκον διδασκαλίας, ο οποίος έχει λειτουργήσει θαυμάσια.

Κι όμως η κυβέρνηση, τρεις μήνες τώρα δεν έκανε το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση. Ασχολήθηκε με την επιλογή “αρίστων”- ημετέρων για διευθυντές εκπαίδευσης, ψήφισε ένα αντιδραστικό νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση και έβγαλε μια ΠΝΠ για τις κάμερες στα σχολεία, άλλαξε το ωρολόγιο πρόγραμμα περιθωριοποιώντας  κοινωνικές επιστήμες και εικαστικά από το δημόσιο σχολείο. Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τίποτα!

Έτσι ενώ το Μάιο οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία μετά από καραντίνα, όταν τα νέα κρούσματα ήταν 10 έως 20 και ο δείκτης μετάδοσης R0 έτεινε στο 0,  μπαίνουν το πολύ 15 ανά τμήμα και 1,5m ελάχιστη απόσταση.

Τώρα οι μαθητές προτείνεται να επιστρέψουν στην τάξη 7 ή 14 /09/2020, με 25-27 ανά τμήμα με σχεδόν 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ημέρα και δείκτης μετάδοσης  R0 μεγαλύτερος του 1, με μοναδικό μέτρο προστασίας τη μάσκα.  Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και οι ειδικοί επιστήμονες που δεν υπακούουν σε σκοπιμότητες συμφωνούν ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η κοινωνική απομάκρυνση (social distancing) και ακολουθεί η χρήση μάσκας. Αυτά τα μέτρα παίρνουν και μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες για το άνοιγμα των σχολείων (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία κλπ)   

Αν 10 απ’ αυτούς τους μαθητές επιχειρήσουν να βρεθούν σε μια πλατεία, αυτό απαγορεύεται, όπως επίσης ένα κατάστημα ίσου εμβαδού με μια σχολική αίθουσα μπορεί να δεχθεί μέχρι 5 ή 6 άτομα στην ίδια χρονική στιγμή! Συγκεντρώσεις παραπάνω από 9 άτομα σε ιδιωτικό χώρο θεωρούνται επικίνδυνες, ενώ στο σχολείο δεν υπάρχει πρόβλημα. Η μάσκα πριν από τρεις μήνες θεωρούνταν ότι δεν προσφέρει ιδιαίτερη προστασία, ενώ τώρα είναι απαραίτητη. Οι αντιφάσεις αυτές δίνουν πάτημα και στις πολλές θεωρίες  συνωμοσίας που έχουν κατακλύσει την κοινωνία τον τελευταίο καιρό, οι οποίες είναι εξίσου επικίνδυνες για την εξάπλωση της νόσου.

Κι ο πιο αφελής αντιλαμβάνεται ότι έχουμε να κάνουμε με επιπόλαιες έως και επικίνδυνες πρακτικές εις βάρος των παιδιών μας, των οικογενειών τους κι εμάς των ίδιων.

Το εκπαιδευτικό κίνημα από την αρχή έδωσε μάχη για μέγιστο αριθμό 15 μαθητών ανά αίθουσα και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Καλούμε την κυβέρνηση ακόμη και τώρα να προχωρήσει στην εύρεση και χρησιμοποίηση δημόσιων αιθουσών, παλιών Δημαρχείων, μεγάλων χώρων ακόμη και σε ενοικίαση ιδιωτικών αιθουσών προκειμένου να διεξαχθούν τα μαθήματα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Προφανώς, με την πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών, καθαριστριών και υγειονομικού προσωπικού.

Πάντα υποστηρίζαμε ότι ο μικρός αριθμός μαθητών ανά τάξη έχει τεράστια παιδαγωγικά οφέλη. Τώρα η πανδημία προσθέτει και υγειονομικούς λόγους που επιβάλλουν κάτι τέτοιο αλλά η κυβέρνηση εξαντλεί την υπευθυνότητα της σε 2 μάσκες κι ένα παγουράκι στο δημοτικό!

Οι αστειότητες της κ. Κεραμέως με το μέσο όρο των 17 μαθητών ανά τάξη κατέπεσαν πολύ γρήγορα. Ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα δεν έχει απολύτως κανένα νόημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς προκύπτει από το συμψηφισμό των 25-27 μαθητών ανα τμήμα που έχουν όλα τα αστικά κέντρα με τους 8-10 μαθητές που έχουν τα απομακρυσμένα νησιά και οι δυσπρόσιτες περιοχές. Δηλαδή αν στο Γυμνασίου της Καντάνου ένα τμήμα έχει 8 άτομα και το αντίστοιχο τμήμα στα Χανιά έχει 26 μαθητές  τότε  ο μέσος όρος είναι 17 , τι θα γίνει, θα μεταφέρουμε τους 9 πλεονάζοντες μαθητές από τα Χανιά στην Κάντανο;

 Επιπλέον, σε αρκετά σχολεία της πόλης των Χανίων αίθουσες έχουν χωριστεί στα δύο, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ακόμα και με 15 μαθητές! Ούτε οι προσπάθειες εξαπάτησης της κοινής γνώμης λέγοντας για τους 10.500 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ενώ είναι γνωστό ότι δεν θα γίνουν φέτος!

Ειδικά στα Χανιά όχι μόνο δεν έγινε το παραμικρό αλλά αντίθετα γύρω στα 1200 παιδιά θα στριμωχτούν σε 58 προκάτ αίθουσες σε όλο το νομό. Νέο σχολείο έχει να χτιστεί πάνω από 10 χρόνια στο νομό. Είναι τεράστιες οι ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικών εξουσιών που βλέπουν τα σχολεία να καταρρέουν κι αυτοί ασχολούνται με την επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος.

Η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει μια σειρά αντιδραστικά μέτρα. Ενίσχυσε και ενισχύει πλουσιοπάροχα τους οικονομικά ισχυρούς, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και πολλοί αυτοαπασχολούμενοι βυθίζονταν στην ανέχεια και την καταστροφή. Συνεχίζει να δείχνει εγκληματική αδιαφορία για την υγεία του λαού και ιδιαίτερη φροντίδα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ο αγώνας για τη μόρφωση και την υγεία της νεολαίας και ολόκληρου του λαού επιδιώκουμε να γίνει κοινή υπόθεση εκπαιδευτικών – γονιών- μαθητών και όλων των εργαζόμενων. Καλούμε τους συλλόγους γονέων να συζητήσουν στις Γενικές τους συνελεύσεις και να διεκδικήσουμε από κοινού τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Όλοι/ες στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων την Τετάρτη 2/9/2020 στις 7μμ στον αύλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου. Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και φυσικής απόστασης

Μέχρι 15 παιδιά ανά αίθουσα, ανάλογα με το εμβαδόν

  • Αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων και χώρων, ενοικίαση ακόμη και ιδιωτικών χώρων για εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού αιθουσών
  • Δωρεάν τεστ για καθηγητές και μαθητές
  • Διορισμός μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και υγειονομικού προσωπικού στα σχολεία
  • Άδειες για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών, κατ οίκον διδασκαλία για τους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
  • Άμεσοι μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία
  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, νέες ΜΕΘ και ιατροφαρμακευτικό υλικό».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News