Σε ένα χρόνο ο «αιματοκυλισμένος» δρόμος μπροστά στο Πολυτεχνείο

Χανιά
Σε ένα χρόνο ο «αιματοκυλισμένος» δρόμος μπροστά στο Πολυτεχνείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για δημοπράτηση του έργου οδικής ασφαλείας στο γ' τρίμηνο του 2021 μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ στην “Κίνηση Κατοίκων Ακρωτηρίου”

Του χρόνου τέτοια εποχή περίπου αναμένεται η δημοπράτηση του έργου οδικής ασφάλειας στον δρόμο- “καρμανιόλα” που διέρχεται μπροστά από το Πολυτεχνείο Κρήτης στα Κουνουπιδιανά.

Ένα σημείο “σεσημασμένο” από πλευράς επικινδυνότητας, στο οποίο έχουν συμβεί πολλά τροχαία ατυχήματα, και στο οποίο δυστυχώς είχαν χάσει τη ζωή τους τον Αύγουστο του 2017 ένα αγόρι 19 ετών και ένα κορίτσι 20 ετών, φοιτήτρια του Πολυτεχνείου, όταν παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 20χρόνος αλλοδαπός.

Η είδηση ως προς τη δημοπράτηση του προωθούμενου έργου βγήκε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν τα μέλη της “Κίνησης Κατοίκων Ακρωτηρίου για την Προστασία των Πεζών” με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Άρη Παπαδογιάννη.

Οι εκπρόσωποι της κίνησης ζήτησαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις. Ο Άρης Παπαδογιάννης, εκ μέρους του ΟΑΚ Α.Ε., επισήμανε πως “τρέχουν” οι διαδικασίες “ωρίμανσης” του φακέλου του έργου. Ο ίδιος γνωστοποίησε πως έχει γίνει μάλιστα ένα σημαντικό διαδικαστικό βήμα με την εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ τόνισε πως, καλώς εχόντων πάντοτε των πραγμάτων, η δημοπράτηση του έργου, ύψους 3 εκατ. ευρώ, που θα αποκαταστήσει την οδική τάξη στην περιοχή του Πολυτεχνείου, οριοθετείται μέσα στο γ' τρίμηνο του 2021.

Αναλυτικότερα, συνάντηση με τα μέλη της “Κίνησης Κατοίκων Ακρωτηρίου για την Προστασία των Πεζών” είχαν χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Άρης Παπαδογιάννης και ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ κ. Γιώργος Αγαπάκης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να γίνει συζήτηση και ενημέρωση για την εξέλιξη και την πορεία της μελέτης, που αφορά στο έργο του δρόμου που διέρχεται έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Από την πλευρά του ΟΑΚ έγινε μια αναλυτική περιγραφή του συνολικού φάσματος της απαραίτητης διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και των σταδίων που ακολουθούνται έως και τη δημοπράτηση του έργου, η οποία τοποθετήθηκε στο γ’ τρίμηνο του 2021, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε γνωστό ότι έχει εκπονηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει ελεγχθεί από πιστοποιημένο σύμβουλο οδικής ασφάλειας και βρίσκεται ήδη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, προκειμένου στη συνέχεια - με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών της - να ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Η γνωμοδότηση αυτής της Επιτροπής θ’ ανοίξει τον δρόμο για την έκδοση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ακολούθως ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης θα είναι έτοιμος για την έκδοση της οριστικής μελέτης.

«Είναι ένα έργο που “καίει” την τοπική κοινωνία και, παρά τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις ν’ ακολουθούμε, η υλοποίησή του σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στις βασικές μας προτεραιότητες. Το ενδιαφέρον του ΟΑΚ είναι δεδομένο και από πλευράς μας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προλάβουμε τις ημερομηνίες. Σκοπός μας είναι οι μελέτες - σε όλο τους το φάσμα - να ολοκληρωθούν έγκαιρα, το έργο να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις (ήδη έχει γίνει σχετική πρόταση για χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και σε συνεργασία με την Π.Ε. Χανίων να δημοπρατηθεί στον χρόνο που θέσαμε ως στόχο», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Οι πιέσεις της “Κίνησης Κατοίκων”

Η “Κίνηση Κατοίκων Ακρωτηρίου για την Προστασία των Πεζών” είναι μια συλλογικότητα που δημιουργήθηκε μετά το τραγικό περιστατικό του Αυγούστου του 2017, με τον θάνατο των δύο φοιτητών στον δρόμο έξω από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η “Κίνηση Κατοίκων” πιέζει τους αρμόδιους να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο άκρως επικίνδυνο αυτό οδικό κομμάτι, που περνά από το Πολυτεχνείο μέχρι τον οικισμό των Κουνουπιδιανών.

Προ λίγου καιρού μάλιστα είχε αποστείλει υπόμνημα στην Περιφέρεια, στον ΟΑΚ και στο Πολυτεχνείο, με το οποίο ζητά να δρομολογηθούν τα έργα σε αυτόν τον δρόμο (κυρίως ο κυκλικός κόμβος), ώστε να αποφευχθούν κι άλλα ατυχήματα, που μπορούν να στερήσουν ζωές.

«Σας καλούμε με σοβαρότητα και συνέπεια, όλοι μαζί ή και ο καθένας ξεχωριστά, ανάλογα με το ήθος και το αίσθημα ευθύνης σας, να πράξετε. Δε θέλουμε υποσχέσεις. Ένα σαφές χρονοδιάγραμμα και το ακριβές σημείο που βρίσκεται το έργο για όσους παραλάβατε νέες θέσεις είναι μόνο η αρχή. Οι πολίτες περιμένουν πράξεις και απαντήσεις. Το ίδιο και οι γονείς των φοιτητών.

Αυτών που θα έρθουν, αυτών που φιλοξενούνται ήδη στην πόλη μας κι αυτών που άφησαν την πνοή τους εδώ», επισημαινόταν χαρακτηριστικά στο υπόμνημα προς τους εμπλεκόμενους φορείς.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News