Χανιά

Επισκέψιμος ο Ι.Ν. Μιχαήλ Αρχαγγέλου Επισκοπής

Τοποθετήθηκε εποχιακός υπάλληλος της αρχαιολογίας

Επισκέψιμος είναι και πάλι  ο Ιερός Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα).

Ειδκότερα, έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες του Δήμου Πλατανιά και του Δήμαρχου κ. Ιωάννη Μαλανδράκη και σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κας Παπαδοπούλου Ελένης,τοποθετήθηκε εποχιακός υπάλληλος της αρχαιολογίας στον Ι.Ν. Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου ( Ροτόντα), το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο χώρος θα παραμένει επισκέψιμος καθημερινά από τις 8:00π.μ., έως και τις 3:00μ.μ., από Δευτέρα έως και Κυριακή, (εκτός Τρίτης) για τους επόμενους μήνες.

Ο ιδιόμορφος παλαιοχριστιανικός ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου- βαπτιστήριο του 6ου αιώνα μ.χ., είναι κτισμένος σε επικλινές έδαφος έξω από τον οικισμό Κάτω Επισκοπή Κισάμου του Δήμου Πλατανιά.

Πρόκειται για περίκεντρο, ορθογώνιο κτίσμα, που αναπτύσσεται γύρω από μεγάλο, βαθμιδωτό εξωτερικά και μαστοειδή εσωτερικά τρούλο.

Ο ναός έχει ψηφιδωτά δάπεδα με διάκοσμο από φολίδες, κληματίδες, κισσόφυλλα, ψάρια και πλαίσιο από τεμνόμενα ημικύκλια, που μπορούν να χρονολογηθούν στο β’ μισό του 6ου αιώνα, εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκε ολόκληρο το συγκρότημα. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο τοιχογραφικός διάκοσμος που διασώζεται αποσπασματικά σε τέσσερα, ή πέντε στρώματα.

Ο αρχικός διάκοσμος με την παράσταση της Ανάληψης και Αγίων σε στηθάρια στον Τρούλο, του Ευαγγελιστή Ματθαίου στο νάρθηκα, του Αγίου Γεωργίου με αφιερωτή στο Νότιο παστοφόριο και αρχαγγέλου στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του Ιερού, χρονολογούνται κατά τον 7ο αιώνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια