Χανιά

Έτσι θα αντιμετωπιστούν τα κρούσματα κορωνοϊού στη Γαύδο

Άσκηση προσομοίωσης πραγματοποιείται στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ευρεία άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας για τη διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού COVID-19 στη Γαύδο, παρουσία του προέδρου του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκου Παπαευσταθίου και της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένας Μπορμπουδάκη.

Στόχος ήταν η αξιολόγηση της επιχειρησιακής λειτουργικότητας, της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και της εφαρμογής των οδηγιών και κανόνων διακομιδής, υποδοχής και αντιμετώπισης θετικού περιστατικού κορωνοϊού COVID-19, στο Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου.

Η άσκηση διοργανώθηκε από την 7η ΥΠΕ Κρήτης, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και την συμβολή του λιμενικού Σώματος, του δήμου Γαύδου και του Κ.Υ. Κανδάνου, στο πλαίσιο της ετοιμότητας των δομών υγείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ειδικά σε περιοχές όπου η ασφαλής αντιμετώπιση περιστατικών απαιτεί την κινητοποίηση ενός ευρύτερου μηχανισμού.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε γυναίκα επισκέπτη στη Γαύδο που επιβεβαιώθηκε ως θετικό κρούσμα και κρίθηκε απαραίτητη η εν πλω διακομιδή με σκάφος του λιμενικού, το οποίο ξεκίνησε στις 10 το πρωί από το λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ: «Υπάρχει σχεδιασμός του ΕΚΑΒ για όλη τη χώρα και ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές. Επιλέξαμε για την άσκηση τη Γαύδο προκριμένου να εντοπίσουνε τυχόν κενά και παραλείψεις που υπάρχουν στην αλυσίδα, δηλαδή από τη στιγμή που καλεί ο γιατρος το κέντρο επιχειρήσεων και ζητάει βοήθεια. Με τον τρόπο αυτό θα διακρίνουνε αν υπάρχουν κενά, τα οποία θα μπορούσαμε να τα καλύψουμε, ενόψει ενός πραγματικού κρούσματος».

Ικανοποιημένη από την άσκηση που ολοκληρώθηκε με άφιξη στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όπου ασθενοφόρο παρέλαβε την ασθενή για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, δήλωσε η διοικήτρια της 7ης υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία δήλωσε ότι η Γαύδος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει περιστατικό και ο μηχανισμός είναι συντονισμένος προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ήρθαμε στη Γαύδο με υγειονομικό υλικό το οποίο ήταν απαραίτητο και βέβαια καταγράψαμε αν υπάρχουν - και τι είδους - κενά. Η άσκηση ήταν σημαντική, γιατί εκτός από τη θεωρητική προσέγγιση, από σήμερα ξέρουμε ότι αν προκύψει ένα κρούσμα στη Γαύδο, υπάρχει ετοιμότητα και τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι επισκέπτες, πρέπει να νιώθουν ασφαλείς». ανέφερε η κ. Μπομπουδάκη.

Το σενάριο

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μία γυναίκα, που βρίσκεται σε διακοπές στη Γαύδο, παρουσιάζει συμπτώματα βήχα, πυρετό και απώλεια όσφρησης.

Η παραθερίστρια επισκέπτεται το Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου, αναφέρει τα συμπτώματα της στον γιατρό, ο οποίος μετά και την κλινική της εξέταση εκτιμά ότι η ασθενής εμπίπτει στον ορισμό του ύποπτου κρούσματος και λαμβάνει επίχρισμα για εξέταση μοριακού ελέγχου.

Η ασθενής μεταφέρεται περιπατητική σε χώρο απομόνωσης που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Γαύδου, σε κοντινή απόσταση από το ιατρείο, ενώ το δείγμα μεταφέρεται με τα κατάλληλα μέσα στο ΓΝ Χανίων, από όπου προωθείται για έλεγχο στο εργαστήριο αναφοράς.

Ο γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου ενημερώνει τον ΕΟΔΥ και το ΚΕΠΥ. Δεδομένης της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της ασθενούς και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, κρίνεται αναγκαία η άμεση μεταφορά της μέσω ΕΚΑΒ για νοσηλεία στην κλινική Covid-19 του νοσοκομείου που θα υποδείξει το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, ενώ παράλληλα ενημερώνονται το ΕΚΑΒ, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κανδάνου, η Διοικήτρια της 7η ΥΠΕ Κρήτης και το Λιμενικό Σώμα για τη διακομιδή του περιστατικού.

Η ασθενής, συνοδευόμενη από τον γιατρό, μεταφέρεται με όχημα του Δήμου στο λιμάνι της Γαύδου. Πλήρωμα του λιμενικού σκάφους μεταφέρει τη συνοδευόμενη από το γιατρό ασθενή στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όπου παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με προορισμό το νοσοκομείο που έχει υποδείξει το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.

Η άσκηση πραγματοποιείται παρουσία του Προέδρου του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, κ. Νίκου Παπαευσταθίου  και της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κας Λένας Μπορμπουδάκη.

Στόχος της άσκησης είναι η αξιολόγηση της επιχειρησιακής λειτουργικότητας, της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και της εφαρμογής των οδηγιών και κανόνων διακομιδής, υποδοχής και αντιμετώπισης θετικού περιστατικού κορωνοϊού COVID-19, στο Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια