Λύση για τα σπίτια στο… χείλος του γκρεμού στο Σταλό

Χανιά
Λύση για τα σπίτια στο… χείλος του γκρεμού στο Σταλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

την σφοδρή κακοκαιρία τον Φεβρουάριο του 2019

 Για χρόνια ζουν κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Καρδιοχτυπούν μπροστά στο κάθε καιρικό ξέσπασμα. Αγωνιούν για το τι μπορεί να συμβεί στις οικογένειες και τις περιουσίες τους. Στην περιοχή της οδού Μαλινδρέτου στο Σταλό η γεωμορφολογική αλλοίωση που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια δέχτηκε την χαριστική βολή από την σφοδρή κακοκαιρία τον Φεβρουάριο του 2019, με αποτέλεσμα κάποια από τα σπίτια της περιοχής να απειλούνται με κατάρρευση και κάποια άλλα με καταπλάκωση.

Κοντά στο τέλος αυτού του εφιάλτη, οδηγεί η τεχνική μελέτη για την αποκατάσταση που παρουσιάστηκε στο δημαρχείο Χανίων.

Με προϋπολογισμό που εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τις 850 χιλιάδες η παρέμβαση απαιτεί μόνο μικρής έκτασης παραχωρήσεις και απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών για την αποκατάσταση της ασφάλειας στο επικίνδυνο σημείο.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος μελετητικής εταιρείας, Παναγής Τονιόλος: «η περιοχή είναι δύσκολη και γιατί το πρανές έχει πρόβλημα αλλά και λόγω της ύπαρξης των κτισμάτων που είναι γύρω γύρω. Οι βροχές βέβαια ενέτειναν την καταστροφή, οπότε έπρεπε να βρούμε μια λύση η οποία θα διαρκέσει τα επόμενα 20,30, 40 χρόνια».

Αποπεράτωση σε ένα χρόνο

Όπως τονίστηκε στην διάρκεια της παρουσίασης υπάρχει πλάνο για την εξασφάλιση  των απαιτούμενων κονδυλίων για  το έργο κι αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, απρόοπτα και καθυστερήσεις , τότε δεν αποκλείεται η δημοπράτηση του να γίνει άμεσα και η αποπεράτωση του ακόμη και στα τέλη του έτους.

Παρά την ικανοποίηση δεν έλειψε και ο προβληματισμός από μερίδα κατοίκων για το αν τελικά η συγκεκριμένη παρέμβαση θα δώσει οριστική λύση στο ζήτημα των καταπτώσεων που είναι σύνηθες φαινόμενο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News