Χανιά

Στην Άγια Τριάδα Τζαγκαρόλων η Λίνα Μενδώνη για την ανάδειξη του μνημείου

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση

Η προστασία και ανάδειξη της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων αποτελεί το περιεχόμενο προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση σχετικής μελέτης, που υπέγραψαν σήμερα η υπουργός Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο ηγούμενος της Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος. Όπως ανέφερε κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης η υπουργός Πολιτισμού, «η μελέτη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση του έργου. Σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του ηγουμενείου που είναι σε εξέλιξη θα αποκαταστήσει την εικόνα της ιστορικής μονής».

Η κ. Μενδώνη χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών τους με την Περιφέρεια και το Πολυτεχνείο Κρήτης με στόχο, όπως είπε, την ανάδειξη των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων του τόπου.

Όπως ανέφερε, «η Μονή των Τζαγκαρόλων διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά και μπορεί να αποτελέσει, πέρα από τον πολιτιστικό και θρησκευτικό πόλο, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πόλο για την περιφερειακή ενότητα Χανίων».

Όπως ακόμα τόνισε, «η Μονή του Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, η Αγία Αικατερίνη στο Ηράκλειο, η Μονή Γωνιάς και η Μονή Τζαφκαρόλων μπορούν να αποτελέσουν τέσσερα μνημεία που θα αξιοποιήσουν και θα αναδείξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια πολιτιστική διαδρομή».

Από την πλευρά του, ο Στ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε σημαντική την προγραμματική σύμβαση τονίζοντας ότι «είναι υποχρέωση της Περιφέρειας Κρήτης να αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια, μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού, θα αναλάβει την ολοκλήρωση μελετών που αφορούν την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιερών μονών του νησιού.

 Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου τόνισε ότι το Πολυτεχνείο μέσα από την επιστημονική ομάδα που αναλαμβάνει την σύνταξη της μελέτης θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για την ανάδειξη της Μονής ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι το Ίδρυμα στέκει πάντα όπου του ζητηθεί, στην προσπάθεια για φροντίδα ιστορικών κτιρίων.

Στο ιστορικό της Μονής και στις προσπάθειες για την προστασία και ανάδειξη των χώρων της αναφέρθηκε ο ηγούμενος της Αγίας Τριάδας Δαμασκηνός Λιονάκης.

Αντικείμενο της Σύμβασης, με διάρκεια είκοσι έξι (26) μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο:

«Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον Περιβάλλοντα χώρο τους».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη πραγματοποιεί από χθες το μεσημέρι διήμερη επίσκεψη στα Χανιά. Χθες το πρωί εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε επιμνημόσυνη δέηση στη Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων. Ειδικότερα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων η επιμνημόσυνη δέηση για τις 40 ημέρες από τον θάνατο του Θεοχάρη Λιονάκη, πατέρα του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Δορυλαίου κ.κ. Δαμασκηνού. Παρόντες επίσης ήταν ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, οι βουλευτές Χανίων της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων και του ΟΑΚ, ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ανδρέας Δασκαλάκης, εκπρόσωποι φορέων, αλλά κυρίως πολλοί φίλοι από τον Πλατανιά - και όχι μόνο - του Επισκόπου Δορυλαίου, καθώς και πολύς κόσμος. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, εκπροσώπησε στην επιμνημόσυνη δέηση τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αργότερα, χθες το απόγευμα υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση για το αναγκαίο ερευνητικό έργο που θα βάλει στο “μικροσκόπιο” την περαιτέρω προστασία και ανάδειξη των Νεωρίων στα Χανιά. Ο λόγος συγκεκριμένα για την προγραμματική σύμβαση με τίτλο “Ερευνητικές εργασίες για την ιστορική και τεχνολογική τεκμηρίωση της μελέτης ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης - απόδοσης χρήσεων - ανάδειξης των Νεωρίων στα Χανιά” με συμβαλλόμενους φορείς το ΥΠΠΟΑ, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια