«Κόπηκε» το σχέδιο για υδατοδρόμιο στη Σούδα

Χανιά
«Κόπηκε» το σχέδιο για υδατοδρόμιο στη Σούδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπουργείο Υποδομών «έκοψε» το σχέδιο για υδροπλάνα στη Σούδα επικαλούμενο κινδύνους λόγω των στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Άδοξα τελειώνει, καταπώς φαίνεται, το σχέδιο για υδροπλάνα στη Σούδα, με το εγχείρημα της δημιουργίας υδατοδρομίου να πέφτει “θύμα” της παρουσίας πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στηn περιοχή!

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον με βάση σχετική απάντηση του υπουργού Υποδομών-Μεταφορών στον βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου.

Απαντώντας σε επερώτηση του κ. Κεγκέρογλου σχετικά με την πρόοδο αδειοδότησης δικτύου υδατοδρομίων στην Κρήτη, ο υπουργός Κώστας Καραμανλής γνωστοποιεί ότι απορρίφθηκε το αίτημα για την αδειοδότηση υδατοδρομίου στο λιμάνι της Σούδας, καθώς κρίθηκε επισφαλές λόγω αυξημένης εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή και πιθανών κινδύνων στη λειτουργία των στρατιωτικών εγκαταστάσεων αιχμής, είτε εθνικών, είτε Νατοϊκών, που εδρεύουν στη Σούδα.

Η εξέλιξη έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία στον νομό Χανίων, με τους παραγωγικούς φορείς να κάνουν λόγο, στις πρώτες αντιδράσεις τους, για απαράδεκτες δικαιολογίες και προσχήματα, καλώντας το υπουργείο να αναθεωρήσει άμεσα τη θέση του.

Το “κόκκινο” για το υδατοδρόμιο στη Σούδα που άναψε το υπουργείο Υποδομών βρέθηκε στο επίκεντρο κεντρικών δημοσιευμάτων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το capital.gr, «στην Κρήτη, το νησί όπου σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και μεγάλα τουριστικά έργα, το ενδιαφέρον για ίδρυση υδατοδρομίων είναι υψηλό. Έως σήμερα, αιτήσεις έχουν κατατεθεί για τους λιμένες Ηρακλείου, Σητείας, Ρεθύμνου, όπως, κατά πληροφορίες, και για το Καστέλι Κισσάμου Χανίων.

Ωστόσο, η αίτηση αδειοδότησης υδατοδρομίου στη Σούδα Χανίων απορρίφθηκε “λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων δημιουργίας επισφαλών καταστάσεων από τη δρομολόγηση υδροπλάνων, με συνέπεια τη δυσχέρεια της εναέριας κυκλοφορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της περιοχής”, όπως αναφέρει ο κ. Καραμανλής. Στη Σούδα είναι εγκατεστημένες η αμερικανική Αεροπορική Βάση, η Νατοϊκή Ναυτική Βάση, που χρησιμοποιείται από τον έκτο στόλο, το Πεδίο Βολής και η 115η Μοίρα Καταδρομών».

Του χρόνου οι πτήσεις

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, φέτος δεν πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας τα υδροπλάνα, αν και φαίνεται ότι υφίσταται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και από ελβετική εταιρεία. Το σύντομο χρονικό διάστημα για την οργάνωση της εν λόγω αγοράς, που μεσολάβησε από τη ψήφιση, αρχές της χρονιάς, του νομοσχεδίου για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, σε συνδυασμό με την πανδημική κρίση, “πάγωσαν” (και) φέτος το εγχείρημα.

Σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί μόνο τα υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα. Και για να υπάρξει ένα δίκτυο οκτώ υδατοδρομίων απαιτείται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την τοποθέτηση οικίσκων στα υδατοδρόμια Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας, Μεγανησίου και Ζακύνθου.

Σχετικά με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 4663/20202, όπως αναφέρει ο κ. Καραμανλής, σκοπός του είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης υδατοδρομίων στην Ελλάδα, να απλοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι απαιτούμενες ενέργειες για τη χορήγηση αδειών υδατοδρομίων, σε σχέση με τις διατάξεις του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου, να διευρυνθεί το νομικό καθεστώς των δικαιούχων και να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής αδειοδότησης υδατοδρομίων πέραν των λιμένων και λιμνών της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ν. 4663/2020, για τη χορήγηση άδειας υδατοδρομίου (άδεια ίδρυσης, άδεια λειτουργίας, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας) απαιτείται υποβολή στο Τμήμα Εναερίων Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου, συνοδευόμενη από τεχνικό φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όλες τις απαραίτητες μελέτες και τεύχη που εκπονούνται με ευθύνη του ενδιαφερόμενου. Εφόσον ο τεχνικός φάκελος είναι πλήρης, βάσει των σχετικών διατάξεων, αποστέλλεται από το Τμήμα Εναερίων Μεταφορών στις συναρμόδιες/εμπλεκόμενες Υπηρεσίες προς εξέταση, κατά λόγο αρμοδιότητας.

«Να ανατραπούν τα δεδομένα»

Αντιδράσεις στα Χανιά

Η είδηση της απόρριψης του εγχειρήματος για τη δημιουργία υδατοδρομίου στη Σούδα από πλευράς του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών προκάλεσε με το... “καλημέρα” σφοδρές αντιδράσεις στα Χανιά.

Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, καλώντας σε συστράτευση όλους τους τοπικούς φορείς με σκοπό την ανατροπή των δεδομένων.

«Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε σε έγκριτο οικονομικό website την απόρριψη από πλευράς υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών του σχεδίου για υδατοδρόμιο στην περιοχή της Σούδας. Μιας περιοχής που αποτελεί κατά κοινή ομολογία το ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου. Η αιτιολογία από πλευράς υπουργείου και πάντα με βάση το έγκριτο δημοσίευμα κρίνεται τουλάχιστον απαράδεκτη. Απορρίφθηκε λοιπόν η αίτηση για υδατοδρόμιο στη Σούδα “λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων δημιουργίας επισφαλών καταστάσεων από τη δρομολόγηση υδροπλάνων, με συνέπεια τη δυσχέρεια της εναέριας κυκλοφορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της περιοχής”, όπως αναφέρει ο κ. Καραμανλής.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά η αναπτυξιακή προοπτική των Χανίων παραμερίζεται με πρόσχημα “στρατιωτικούς” σκοπούς. Τα Χανιά με τη Σούδα μένουν έξω από ένα έργο ζωτικής σημασίας για την οικονομία του νομού», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, που καταλήγει: «Καλούμε όλους τους φορείς να παρέμβουν, καλούμε τους βουλευτές του νομού και την Αντιπεριφέρεια να πάρουν θέση και τον υπουργό να αλλάξει γνώμη και να προωθήσει άμεσα τα σχέδια για υδατοδρόμιο στη Σούδα, που τόσο πολύ χρειάζεται ο τόπος μας.

Σαν Εμπορικός Σύλλογος Χανίων θα είμαστε παρόντες να παρεμβαίνουμε σε αναπτυξιακές δράσεις όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν».

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News