Φαράγγι Σαμαριάς: Θέμα χρόνου να ανοίξει μετά την έγκριση του υγειονομικού πρωτοκόλλου

Χανιά
Φαράγγι Σαμαριάς: Θέμα χρόνου να ανοίξει μετά την έγκριση του υγειονομικού πρωτοκόλλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντός του μήνα η ημερομηνία

Όλα είναι έτοιμα για να ανοίξει τις πύλες του και να υποδεχθεί και φέτος επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό το Φαράγγι της Σαμαριάς.

Με δεδομένο ότι φέτος η πανδημία έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες, ο Εθνικός Δρυμός θα λειτουργήσει με βάση συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο το οποίο και έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr η διευθύντρια Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη, είναι θέμα χρόνου να φτάσει το πρωτόκολλο με τους κανόνες ασφάλειας και προστασίας οι οποίοι πρέπει να τηρούνται από επισκέπτες και εργαζόμενους εντός του εθνικού δρυμού για το φετινό καλοκαίρι, στην διεύθυνση δασών προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη άμεση λειτουργία του.

Αναλυτικά τι ανέφερε η Διευθύντρια Δασών Χανίων για το υγειονομικό πρωτόκολλο

«Φέτος ζούμε μια μοναδική εμπειρία όχι μόνο εμείς ολόκληρος ο πλανήτης πια, αρά λοιπόν είχανε γίνει όλες οι ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να έχει η Σαμαριά ένα υγειονομικό πρωτόκολλο σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Και αυτό γιατί το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένας ιδιαίτερος, ένας μοναδικός χώρος, είναι πολλά χιλιόμετρα, υπάρχουν στάσεις ενδιάμεσα, αρά θα έπρεπε να υπάρχει αυτό με δεδομένο ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον όχι μόνο από ντόπιους αλλά και από ξένους επισκέπτες διαχρονικά.

Αυτό υπάρχει, εγκρίθηκε  βέβαια μέχρι αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε στα χεριά μας, σε κάθε περίπτωση πιστεύω θα λάβουμε γνώση σύντομα, μόλις το έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που θα υπάρχουν κι σχετικές ανακοινώσεις αρμοδίως και εννοείται θα το εφαρμόσουμε, θα γινεί ότι απαιτείται σε σχέση με την ενημέρωση των επισκεπτών αλλά και με το δικό μας προσωπικό τι πρέπει να κάνει, τα μετρά που πρέπει να λαμβάνει σε σχέση με αυτό πέραν των άλλων ενημερώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εν αναμονή και επίσης οδεύουμε και προς τον ορισμό της ημερομηνίας που θα ανοίξει το φαράγγι της Σαμαριάς, αύτη τη στιγμή δεν μπορώ να έχω την εικόνα της ημέρας που θα ανοίξει πιστεύω ότι θα είναι αυτό το μηνά.

Να επισημάνω ότι θα έχουμε νωρίτερά την ανακοίνωση, ώστε οι επισκέπτες που θέλουν να πάνε Σαμαριά, να έχουν το χρόνο να προετοιμάσουν την εκδρομή τους.

Παράλληλα όλοι οι επισκέπτες φέτος περισσότερο από άλλες χρονιές, καλό θα είναι να έχουν την ατομική ευθύνη, πέραν της γενικότερης εκτίμησης της υγείας του, εάν μπορούν αν περάσουν το φαράγγι γιατί είναι μεγάλη διαδρομή, να λαμβάνουν τα μέτρα που απαιτείται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και γενικότερα να περάσουν ασφαλής με τα μέσα τη ατομικής προστασίας το φαράγγι δηλαδή  αποστάσεις και όλα τα γενικά πλαίσια που όλοι πρέπει να τηρούμε ώστε να μην έχουμε υποτροπή του φαινομένου είναι πολύ σημαντικό  αυτό που συζητιέται στα Μέσα Ενημέρωσης ότι πιθανά θα υπάρξει  δεύτερο κύμα, κάλο θα ήταν να μην υπάρξει πολλαπλώς για τον τόπο.

Να πούμε αν όλα κυλίσουν ομαλά, έχουμε δει πολλές φορές μεγάλη επισκεψιμότητα και από το Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, αν φυσικά το επιτρέπουν οι γενικότερες καιρικές συνθήκες.

Τα μηνύματα για την επισκεψιμότητα

Να πούμε ότι από τα μηνύματα που έρχονται σε εμάς, τα οποία είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρα, πέραν των Ελλήνων επισκεπτών, που υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, υπάρχει ενδιαφέρον και από ξένους επισκέπτες, ο οποίοι συναρτούν την επίσκεψή τους στην Κρήτη, με το γεγονός ότι αν θα είναι ανοιχτό το φαράγγι της Σαμαριάς για να μπορέσουν να το επισκεφτούν.

Αυτό σημαίνει ότι ο τόπος αυτός συνεχίζει να έχει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, έστω και μέσω πανδημίας και πέραν του γεγονότος ότι είναι ένας μοναδικός τόπος, νομίζω ότι φέτος θα μπορούμε να πούμε ότι είναι ασφαλής τόπος για μια ημερήσια εκδρομή, για εκείνους που θέλουν να τον επισκεφτούν σε σχέση πάντα και με τα μέτρα που θα προβλέπουν τα  υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σε ερώτηση για τις εργασίες που έγιναν στο φαράγγι λογω της κακοκαιρίας και αν τελικά ήταν έτοιμο να ανοίξει η κ Πολύμνια Σκλαβάκη απάντησε

«Οι βασικές υποδομές είναι σε ολοκλήρωση τη συντήρησης, ο εργολάβος είναι αρκετές μέρες μέσα και ολοκληρώνει κανονικά τα χρονοδιαγράμματα  που του έχουν τεθεί.

Βέβαια στα πρώτα χιλιόμετρα ήταν πολλές οι ζημίες φέτος λόγω χιονοθλασιών παρόλο που είχαμε πιο ήπιο χειμώνα χρειάστηκε πολλές φορές να εργαστούν και οι δικοί μας υπάλληλοί, σε επιμέρους θέση για να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για αυτούς που έμπαιναν μέσα, το προσωπικό που πολύ χρόνο πριν είναι μέσα.

Βέβαια να πούμε ότι οι εργασίες στο φαράγγι δεν σταματούν διότι είναι εν οικοσύστημα σε δυναμική μπορεί να υπάρξουν μικροπαρεμβάσεις που θα γίνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε, να έχουμε επισκεψιμότητα στις επόμενες ημέρες σε ημερομηνία που όπως είπα θα καθοριστεί πιστεύω ότι θα είναι εντός του μηνά».

Τι θα γίνει με την παρουσία γιατρού στο φαράγγι

«Θεωρώ ότι θα υπάρξει γιατρός από το κέντρο υγείας Βάμμου, είχαμε πέρυσί θεωρώ ότι και φέτος. Δεν έχουμε στοιχείο που να λέει ότι δεν θα έχουμε μέχρι στιγμής βεβαία να πω επίσης ότι είμαστε ανοιχτοί και σε εθελοντές ακόμη και φοιτητές εθελοντές που θα ήθελαν να προσφέρουν μέσα από την ιδία διαδικασία μέσα από των υγειονομικών υπηρεσιών, θεωρώ ότι η υπηρεσία μπορεί να τους φιλοξενήσει η Σαμαριά, ή και νοσηλευτές που θα ήθελαν να έχουν αυτή την εμπειρία να είναι στο φαράγγι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να έχουν και αυτή τη εμπειρία που τους δίνει η επισκεψιμότητα σε αυτό το χώρο αλλά και ο ίδιος ο χώρος.

Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει πάντα να είναι σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο και να έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News