Χανιά

«Άνοιξε» η... «απαγορευμένη» Θοδωρού για τον εορτασμό των Αγίων Θεοδώρων

Στο νησί Θοδωρού στα Χανιά τελέστηκε η λειτουργία προς τιμήν των Αγίων Θεοδώρων

Το γραφικό εκκλησάκι γέμισε με κόσμο και το νησί Θοδωρού στα Χανιά, υποδέχτηκε και φέτος επισκέπτες, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των Αγίων Θεοδώρων που γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα, 8 Ιουνίου.

Κάθε χρόνο, διοργανώνονται ταξίδια στο μικρό νησί Άγιοι Θεόδωροι, των Χανίων, προκειμένου, τόσο οι Χανιώτες όσο και οι τουρίστες και επισκέπτες της πόλης, να γνωρίσουν το νησί, με την τεράστια οικολογική βαρύτητα.

Έτσι, κάθε 8η Ιουνίου, κατά το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων τον Ιούνιο, καραβάκια μεταφέρουν δωρεάν πιστούς από τον Πλατανιά και την Αγία Μαρίνα και τους αποβιβάζουν στην μοναδική παραλία του νησιού για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία και να περιηγηθούν στο νησί.

Πάντως, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συστάθηκε στους επισκέπτες να κυκλοφορούν σε σημεία όπου είναι επιτρεπτή η πρόσβαση και να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει διατάραξη του ευαίσθητου οικοσυστήματος του νησιού.

Λίγα λόγια για το νησί

Το Νησί Θοδωρού ή Άγιοι Θεόδωροι βρίσκεται απέναντι από την παραλία της Αγίας Μαρίνας στα Χανιά, μόλις μισό μίλι βορειότερα. 

Το νησί Θοδωρού είναι βραχώδες, με έκταση 697 στρεμμάτων, ενώ το μέγιστο μήκος του φτάνει τα 3800μ. Εκτός από το μεγάλο νησί υπάρχει και ένας μεγάλος βράχος δίπλα του, το νησί Γλαράκι, οπότε οι κάτοικοι αναφέρονται και στα 2 νησιά με το όνομα «τα Θοδωρού». Στη νότια πλευρά του νησιού, υπάρχει μια πολύ μεγάλη τοξωτή σπηλιά, η οποία κάνει το νησί από την απέναντι ακτή να θυμίζει τέρας που έχει ανοιχτό το στόμα του.

Σήμερα, από τα δύο κάστρα και από την αρχική εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, έχουν δυστυχώς απομείνει ελάχιστα ερείπια. Η επίσκεψη στο νησί απαγορεύεται καθώς αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής για τον Κρητικό Αίγαγρο.

Τα Θοδωρού δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την λαϊκή θυμοσοφία, ειδικά την στιγμή που η σπηλιά στην νότια πλευρά της νησίδας, κάνει τη Θοδωρού να μοιάζει με τέρας που απειλητικά πλησιάζει την στεριά με ανοιχτό το στόμα. Άλλωστε οι ντόπιοι συχνά αναφέρουν τον νησί κι ως «Θεριό».

Με πληροφορίες από cretanbeaches.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια