Χανιά

Στο δρόμο οι συνταξιούχοι των Χανίων

Συμμετέχουν στην Πανελλαδική δράση για την επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν Σωματεία συνταξιούχων στα Χανιά, αύριο, Τετάρτη στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με τη σχετική τους ανακοίνωση: «Το διοικητικό συμβούλιου του σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Χανίων  αποφάσισε να  συμμετέχει στην πανελλαδική μέρα δράσης.  Στις 3  Ιουνίου στις 11:π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφερεια Χανίων και το απόγευμα της ίδιας μέρας συμμετοχή στην κεντρική συγκέντρωση στην Πλατεία της δημοτικής Αγοράς στις 20:00 μ.μ.»

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της  Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) αλλά και των τοπικών σωματείων:

             «Σύλλογος Πρακτόρων Προ-πο Ν. Χανίων» ,

             «Εμπορικός Σύλλογος Χανίων»,

             «Σωματείο Εστίασης Ν. Χανίων»,

             «Συνδέσμου  Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων, Επισκευαστών Φρένων Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Χανίων», το σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Χανίων αποφάσισε να συμμετέχει στην Πανελλαδική δράση για την επιβίωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την επιβίωση τόσο των επιχειρήσεών μας, όσο και εμάς και των οικογενειών μας.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται πρέπει να μας βρει όλο και περισσότερους μέσα στους συλλόγους μας, και αποφασισμένους να δώσουμε την μάχη της επιβίωσής μας.

Θεωρούμε σημαντική την πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ μιας και οι πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων ομοσπονδιών (ΓΣΕΒΕΕ,ΕΣΕΕ,ΟΕΒΕΝΧ-ΟΕΣΚ) κάνουν την πάπια, και ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν την πάλη όλων όσων πασχίζουμε καθημερινά για την επιβίωσή μας. Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η δωρεάν υγεία, οι συντάξεις, η μονοπώληση, δεν είναι στην ατζέντα τους. Έχουν μάθει να τα τσουβαλιάζουν όλα σε προσωρινά και επιμέρους ζητήματα, δεν αγκίζουν τις βασικές κατευθύνσεις των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται διαχρονικά, γιατί και οι ίδιοι προσκυνούν και πιστεύουν στον ίδιο θεό: αυτόν της ανταγωνιστικότητας όπου πάντα «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

Γι αυτό και ακροβατούν: πλειοδοτούν σε μέτρα επανεκκίνησης λίγων μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, περνούν όμως στα “ψιλά γράμματα” τις διεκδικήσεις εκείνες που είναι αναγκαίες για τους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλά εισοδήματα. Και όλα αυτά «πίσω από τις κουρτίνες», σε απόσταση από την συλλογική πάλη την οποία υπονομεύουν σταθερά.

Η «επανεκκίνηση» που ετοιμάζουν, φαντάζει για εμάς τους μικρούς σαν τρενάκι του τρόμου.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας! Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της συλλογικής μας δράσης,  καλούμε κάθε συνάδελφο στον αγώνα. Η αποτελεσματικότητα της πάλης μας θα κριθεί στη μαζικότητα αλλά και στην αποφασιστικότητά μας να αντιπαλέψουμε τις κυρίαρχες πολιτικές κυβερνήσεων-ΕΕ. 

Στις 3 Ιούνη καλούμε κάθε άλλο σωματείο, κάθε συνάδελφο να πάρει μέρος σε μια προσπάθεια συντονισμού της δράσης μας. Καλούμε σε κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, στην Πλατεία Αγοράς, στις 20:00.

Διεκδικούμε τα κοινά μας αιτήματα :

 • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημόσιου Νοσοκομείου Χανίων αλλά και των πρωτοβάθμιων Κ.Υ. σε υλικοτεχνική υποδομή, υγειονομικό προσωπικό, (για παράδειγμα από τις 35 απαιτούμενες ΜΕΘ έχουμε 10 στα Χανιά) για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού μπροστά σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας.
 • Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α, είναι πρακτικά αδύνατη. Τις νέες κρατικές δαπάνες και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα’ ρθουν να τους πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με προοδευτική αύξηση της φορολογικής κλίμακας στο 45%.
 • Απαλλαγή των α/α και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οριστική κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας και των χρεών που αντιστοιχούν σε αυτές.
 • Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι τέλος του χρόνου. Η αναστολή να αφορά το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι τέλους του χρόνου. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας
 • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς Δημόσιο και ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
 • Απαλλαγή όλων των α/α και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών από δημοτικά τέλη για 6 μήνες.
 • Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 40% του ενοικίου επαγγελματικού χώρου μέχρι τέλους του 2020
 • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας ανυπεράσπιστους

Ειδικότερα για τους συνταξιούχους ΟΑΕΕ:

 • Αφορολόγητο στα 12000€ και στους συνταξιούχους
 • Επιστροφή των 30 εκ. που έχουν παρακρατηθεί από την σύνταξή μας για κοινωνικό και ιατρικό τουρισμό.
 • Επιστροφή όλων των κλεμμένων από τα ταμεία μας

Το Δ.Σ. του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Χανίων

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια