Χανιά

ΕΛΜΕ Χανίων: "Κάθετα αντίθετοι στην ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος από την τάξη"

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ προτείνει ένα σχέδιο πρακτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση, για τους συλλόγους που πρόκειται να συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες.

Σε αρκετά σχολεία του νομού Χανίων, οι σύλλογοι διδασκόντων έχουν συνεδριάσει και έχουν πάρει απόφαση μη υλοποίησης της τροπολογίας του Υπουργείου που αφορά την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία, και τη ζωντανή αναμετάδοσή της από την τάξη.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ προτείνει ένα σχέδιο πρακτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση, για τους συλλόγους που πρόκειται να συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες.

Μάλιστα όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Χανίων, σε ανακοίνωση τους, για την μη υλοποίηση της τροπολογίας αυτής, υπάρχει συνδικαλιστική στήριξη, τόσο από τις τοπικές ΕΛΜΕ όσο και από ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ, μετά από αντίστοιχες αποφάσεις τους.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ Υ.Α. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ  ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ

«Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ……. κατά τη συνεδρίαση του αποφάσισε να μην εφαρμόσει την υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020 που αφορά την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία, και τη ζωντανή αναμετάδοσή της από την τάξη.

Αυτή η Υπουργική Απόφαση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο χτίζουμε οι εκπαιδευτικοί καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική. Αφαιρείται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης. Η ίδια η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια οποιουδήποτε τύπου κάμερα! Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! ΚΑΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΑΞΗ!!

Συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή από την εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020] Κοινή Υπουργική Απόφαση «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» σε εφαρμογή της διάταξης του άρ. 63 του N. 4686/2020 και των συνακόλουθων εφαρμοστικών εγκυκλίων που την διέπουν και οδηγούν στην απαράδεκτη, από κάθε άποψη, διαδικασία της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσα από την σχολική αίθουσα που προκήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 20-05-2020.»

Ως εκ τούτου, ουδεµία διαδικασία που αφορά τη  ΖΩΝΤΑΝΗ  ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ από τη  σχολική τάξη,  δεν υλοποιείται.

Επίσης, «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει κατηγορηματικά ότι στηρίζει πολιτικά, συνδικαλιστικά, ηθικά και με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί, τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ στην πράξη».

Σύμφωνα με την απόφαση της ΟΛΜΕ (16/5/20): «Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να λάβουν αποφάσεις μη υλοποίησης της ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος» και «καλούμε τις/τους συναδέλφους να μην υλοποιήσουν σε καμία περίπτωση την υπουργική απόφαση της μετάδοσης μαθημάτων και για το σκοπό αυτό τους καλύπτουμε πολιτικά και συνδικαλιστικά». Την απόφαση αυτή επικυρώνει και η σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Χανίων στις 11/5/2020με αριθ. πρωτ. 1563.

Ακολουθεί η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ για Ππρόταση για απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων από τη σχολική τάξη με τη χρήση κάμερας

«Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίασή του στις 20 του Μαΐου του 2020, λαμβάνοντας υπόψη το εκπαιδευτικό πλαίσιο, την παιδαγωγική και κοινωνική σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητών, την παιδαγωγική σχέση που αναπτύσσεται εντός της σχολικής τάξης, και τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών-μαθητών, αποφάσισε να στηρίξει τις Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών και την πάνδημη απαίτηση όλου του λαού, ενάντια στην τροπολογία που εισάγει τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων από τη σχολική τάξη με την τοποθέτηση κάμερας.

Για το λόγο αυτό το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας-αποχής από την εφαρμογή των διατάξεων που  περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020] Κοινή Υπουργική Απόφαση «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» σε εφαρμογή της διάταξης του άρ. 63 του N. 4686/2020 και των συνακόλουθων εφαρμοστικών εγκυκλίων που την διέπουν και οδηγούν στην απαράδεκτη, από κάθε άποψη, διαδικασία της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσα από την σχολική αίθουσα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να καταργηθεί η τροπολογία και η Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης».

Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων Ν.Χανίων: Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων στις 1/6/2020

"Η Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων Ν.Χανίων καλεί κάθε γονιό που αγωνιά για το μέλλον του παιδιού του μέσα από συλλογικές διαδικασίες-συνελεύσεις  να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας αναδεικνύουν το γεγονός ότι είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ οι σύλλογοι Γονέων να ζωντανέψουν την λειτουργία τους, να υπάρξει κοινή συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ώστε να μπει φρένο στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Η βασική αγωνία των γονιών αυτήν την περίοδο είναι η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία των Χανίων και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παρθούν ώστε να είναι ασφαλή η επιστροφή στις τάξεις τόσο των μαθητών ,όσο και των εκπαιδευτικών, μετά από την δοκιμασία της καραντίνας.

Δυστυχώς η επιστροφή στην καθημερινότητα όλο το προηγούμενο διάστημα γίνεται μετ εμποδίων παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν τόσο οι εκπαιδευτικοί ,όσο και το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία ώστε να μείνουν ασφαλή τα παιδιά μας. Οι εκλεγμένοι Γονείς με την Αγωνιστική Συσπείρωση στην Ένωση Γονέων Χανίων και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κρήτης ,από κοινού με τους εκλεγμένους Δημοτικούς Συβούλους με την Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Χανίων, από την πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων της Β΄θμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιήσαμε μια σειρά από επισκέψεις σε σχολεία της Πόλης μας ώστε να δούμε κατά πόσο τηρούνται οι προϋποθέσεις για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

               Αυτά που είδαμε επιβεβαιώνονται και στο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων που ζητάει αύξηση της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές. Με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν έχουν επιλυθεί βασικά ζητήματα που το γονεϊκό κίνημα, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές διεκδικούσαν σταθερά από το κράτος.

 Παλιές αίθουσες ,απαρχαιωμένα κτήρια  ,ελλείψεις ακόμα και σε καρέκλες και θρανία(όπως στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου),  έλλειψη μουσικών οργάνων στο Μουσικό σχολείο. Επίσης σε κανένα σχολείο δεν δίνεται δωρεάν μάσκα για τους μαθητές που μεταφέρονται με ΚΤΕΛ στο σχολείο. Η προμήθεια μάσκας παραπέμπεται στην «ατομική» ευθύνη του μαθητή-γονιού. Σε όλα τα προηγούμενα έρχεται να προστεθεί το βασικό πρόβλημα που είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων. Τα κενά μέχρις στιγμής στην καθαριότητα στην Β΄θμια καλύπτονται με καθαρίστριες που έχουν μεταφερθεί από τα σχολεία της Άθμιας εκπαίδευσης. Είναι άγνωστο ακόμα και σήμερα πώς και με τι όρους θα καλυφθούν τα κενά με το προσεχές άνοιγμα της Άθμιας εκπαίδευσης την Δευτέρα 1η Ιουνίου. Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει σοβαρό χρόνιο πρόβλημα σε κτηριακές υποδομές .Αλήθεια πως θα τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής όταν υπάρχουν  νηπιαγωγεία χωρίς να διαθέτουν αυλειο χώρο;   

               Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία με το άνοιγμά τους ,ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, αναδεικνύουν την τεράστια ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούσαν την Δημόσια Παιδεία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που μετακυλούσε το κόστος της λειτουργίας των σχολείων στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης, στην ευθύνη των Δήμων και των Περιφερειών που λειτουργούν χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση και το αναγκαίο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Δήμου Χανίων οι σχολικές επιτροπές αντί να πάρουν έκτακτη χρηματοδότηση ,δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ παραπάνω για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

                Τεράστια ευθύνη έχει το Υπουργείο παιδείας τόσο  για τα χρήματα που  χρωστάνε τα ταξιδιωτικά γραφεία   σε Γονείς από σχολικές εκδρομές που δεν πραγματοποιήθηκαν ,όσο  και με την απόφαση του Υπουργείου να ξεσπιτωθούν οι μαθητές από την Κρήτη που δίνουν ειδικά μαθήματα ώστε να γίνουν οι εξετάσεις στην Αθήνα.

               Το Υπουργείο Παιδείας αντί λοιπόν να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που εδώ και βδομάδες έχει απορριφθεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας με μαζικές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο ,περικόπτει την όποια ολόπλευρη μόρφωση είχε απομείνει, κατηγοριοποιεί ακόμα περισσότερο τα σχολεία, αναγκάζει τους γονείς  να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ταυτόχρονα προκρίνει την μετατροπή του μαθήματος σε ριάλιτι με την τοποθέτηση καμερών στην σχολική τάξη ,χωρίς να παίρνει υπόψη την αντίθεση του συνόλου του γονικού κινήματος  (ΑΣΓΜΕ ,Ομοσπονδίες, Ενώσεις )  σε πανελλαδικό επίπεδο .Ήδη  στην πόλη  μας δεκάδες είναι οι αποφάσεις συλλόγων γονέων που ζητάνε να αποσυρθεί η  τροπολογία από το Υπουργείο ως απαράδεκτη.

Οι ελεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Γονέων Ν.Χανίων καλούμε τους συλλόγους Γονέων να συνεδριάσουν να απαιτήσουμε με κρατική ευθύνη  το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.  Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να  αυξήσει την χρηματοδότηση για την παιδεία .Να προχωρήσει σε  μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και εκπαιδευτικών.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Διεκδικούμε ενιαία εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Αναβαθμισμένη και σύγχρονη, χωρίς κοινωνικούς φραγμούς, που να αξιοποιεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις εξελίξεις στην παιδαγωγική για ολόπλευρη μόρφωση σε σχολεία με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς χωρίς όμως να χρειάζεται να είναι πίσω από κάμερες.

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο την Δευτέρα 1 Ιουνίου στις 7μ.μ στην Πλατεία της Αγοράς σε συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.  Διεκδικούμε  να μην κατατεθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια